Hirdetés
. Hirdetés

A VMware új csomagjai tényleg növelhetik a költségeket?

|

A vállalat a jelenlegi termékeket két elsődleges ajánlatba tömöríti.

Hirdetés

A VMware a közelmúltban nyilvánosságra hozta a termékei licencelésének és értékesítésének módját érintő változásokat, amelyek két alapvető csomagba tömörítik a kínálatot.

Nem sokkal a bejelentés után a vállalat közölte, hogy a VMware Cloud Foundation (VCF) előfizetési árát is felére csökkenti. A közlemény sok iparági elemzőt és ügyfelet meglepett, mivel a Broadcom korábban jelezte, hogy a felvásárlás lezárását követő három éven belül a VMware nyereségességének közel megduplázását tervezi. Bár az árcsökkentés a felszínen pozitívnak tűnhet, jelentős kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ténylegesen pénzt takarítanak-e meg, különösen, ha tisztázódnak az új csomagolási rendszer részletei és a működési korlátok, amelyeket mostantól a vSAN-hez hasonló termékekre helyez.

Sok meglévő ügyfelet valószínűleg meglephetnek majd a változások, ezért ezeknek alaposan utána kell járniuk. Először nézzük meg az új csomagokat és árazásaik részleteit, majd térjünk ki néhány példára, hogy ez hogyan hathat a jelenlegi VMware ügyfelekre.

A VMware a jelenlegi termékeket két elsődleges ajánlatba tömöríti: a vSphere Foundation (VVF) és a VMware Cloud Foundation (VCF). Ezzel egyidejűleg megszünteti az egyes termékek értékesítését ezeken kívül. Az olyan népszerű termékek, mint az Aria Suite, az NSX Networking és a vSAN ezentúl csak csomagok részeként vásárolhatók meg.

Hirdetés

Az új ajánlat részeként bevezette a VMware vSphere Foundationt. A VVF egy szerényebb kínálati csomag a közepes és kisebb ügyfelek számára, akiknek nincs szükségük a VCF-ben elérhető teljes termékpalettára.

A belépő szintű ügyfeleknek a vSphere Standard és a vSphere Essentials Plus alapcsomagokat is kínálja. Ezek a csomagok nem támogatnak semmilyen kiegészítőt, a további funkciókhoz az ügyfeleknek VCF vagy VVF csomagra kell frissíteniük.

Bejelentették, hogy a VMware Cloud Foundation árát 50%-kal csökkentik a VCF új árazási tervének részeként. Az új ajánlatok azonban még a csökkentett árképzés mellett is valószínűleg növelni fogják az összköltségeket sok meglévő vSphere ügyfél számára.

A változások hatása talán a legjelentősebb a meglévő vSphere Enterprise ügyfelek számára, akiknek most frissíteniük kell az új VVF vagy VCF csomagokra. Azt fogják tapasztalni, hogy egyes, korábban az előfizetésükben szereplő funkciók jelenleg csak kiegészítő szolgáltatásként érhetők el, ami az új ajánlatok árazását meghaladó költségeket eredményez. Ugyanakkor a vSphere Enterprise+-ról a vSphere Standardra való visszaminősítés nem járható út, mivel ezek az ügyfelek jelentős funkciókat veszítenének el.

A vSAN ügyfeleket is érik meglepetések. A nem szükséges csomagolt funkciókért való fizetésen túl az új kapacitásalapú árazás sok (ha nem a legtöbb) ügyfél számára kapacitásfrissítési jogosultságot fog kikényszeríteni. Sok telepítés csak az új VVF és VCF csomagokban szállított funkciók egy részhalmazát használja, ami miatt ezek az ügyfelek a korábban önálló vSAN ajánlatokhoz képest felárat fizetnek további szoftverek megvásárlásáért, amelyek kihasználatlanul maradnak.

A cég lépései alig néhány héttel azután történtek, hogy a Broadcom lezárta a vállalat felvásárlását. Ezalatt a pár hét alatt drámaian megváltoztatta licencelését, jelezte közel 3000 alkalmazott elbocsátását és bizonytalanul nyilatkozott arról, hogy eladja-e asztali és Carbon Black üzletágát. Mint minden kritikus technológiákat érintő bizonytalan időszakban, érdemes az IT vállalatoknak átfogóan megvizsgálni a költségeket és a kockázatokat mielőtt elköteleznék magukat bármilyen jelentős VMware telepítés mellett, vagy megújítanák a hosszú távú licencszerződéseket.

Amikor csak lehetséges, a cégeknek két szállító meglétével kell csökkenteniük a kockázatokat. Sok VMware ügyfél már most is alternatív vagy kettős forrásból származó megoldásokat alkalmaz (ahol ez lehetséges), miközben egyéb megoldásokat keres a zöldmezős projektekhez. Versenytársai, például a Nutanix és a Scale Computing erős ajánlatokat kínálnak. Az iparág figyeli, hogy a Broadcom a következő pénzügyi év során hogyan irányítja a VMware-t, ami kritikus tesztje lesz a vállalati szoftverek dominanciájára vonatkozó stratégiai elképzelésének. Míg az anyavállalat egyértelműen arra összpontosít, hogy az akvizíció pénzügyi aspektusait gyorsan kézben tartsa, az továbbra sem világos, hogy a vállalat hogyan fog hosszú távon értéket nyújtani ügyfeleinek. Amíg nem egyértelmű, az informatikai cégeknek továbbra is óvatosan kell eljárniuk, amikor a Broadcom termékeinek és szolgáltatásainak folyamatos integrációjával kapcsolatos kockázatokat és bizonytalanságot kezelik. A VMware első néhány hete a Broadcom tulajdonában olyan változásokat hozott melyek sokatmondóak, valószínűleg ez csak az első nagyobb lépés volt egy új cégpolitika és árazás felé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.