Hirdetés
. Hirdetés

Adóreform a hazai kriptovilágban

|

A kriptovaluták világa szabályozatlan volt korábban.

Hirdetés

Valódi áttörésnek tekinthető a hazai kriptogazdaságéletében, hogy Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagjában meghatározott elvek szerint 2022. évtől leegyszerűsödik a kriptoeszközök utáni adózás, emellett jelentős adócsökkentéssel számolhatnak az érintettek.

A Blockchain Magyarország Egyesület A Kriptoadózásról egyszerűen című eseményéndolgozta fel a hírt a szektor méltán elismert szakmai képviselőivel.

A Blockchain Magyarország Egyesület által kidolgozott javaslat nyomán a Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagjában 2022-től a kripto eszközök utáni adózás folyamata jelentősen változik.

A Parlament által múlt héten elfogadott SZJA adózási törvény módosításnak köszönhetően azonban a kripto piac nem csak szabályozott környezetbe lép, hanem az eddig ismert hozzávetőlegesen 30%-os adózással szemben, már csak 15% a kripto jövedelemből származó adó kulcsa.

Az esemény megnyitóját Kalocsai Kornél a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke kiemelte, hogy a törvénymódosítás jelentősége az is, hogy a kripto eszközök fogalma először jelent meg magyar jogszabályban - bár korábban említve volt a pénzmosás és terrorizmust megelőző törvényben virtuális fizetőeszközként - ezáltal a fogalom definiálása is megtörtént.

Hirdetés

A Kriptoadózásról egyszerűen című meetup egyik fő szakmai vendége Szatmári László, a Pénzügyminisztérium adóügyi főosztályvezetője volt. A PM képviselője vázolta a törvénymódosítás pontjait és megköszönte a Blockchain Magyarország Egyesület jogszabályelőkészületi szakaszban vállalt szakmai munkáját.

A főosztályvezető elismerte, hogy a kriptovaluták világa egy szabályozatlan környezet volt korábban, ahol bár bevétel keletkezett, jogszabályi meghatározás nélkül csupán "egyéb" jövedelem volt, aminek az adóterhe magasnak tekinthető.

A 2022. január 1-jétől hatályba lépő SZJA törvény alapján a bányászatból és kereskedésből származó haszon után, jövő évtől csupán a 15% személyi jövedelem adót kell megfizetni, a szociális hozzájárulást nem. Akik az elmúlt öt évben egyáltalán nem adózták le a kriptoeszközökből származó jövedelmet, adóamnesztiát kapnak és visszamenőleg is megtehetik büntetés nélkül.

A bejelentést és a közönség kérdéseit követően Glaser Anita, a hazai kriptóadózásszakértőprezentált arról, hogy mi is a teendő, ha a magánszemélyek Bitcoin jövedelmüket legálisan szeretnék bejelenteni.

A meetup második felében kivételesen magas színvonalú kerekasztal beszélgetést moderált Kalocsai Kornél, melynek központi témája a módosítások piaci hatásai voltak. A kerekasztal beszélgetésnek tagja volt Debreczeni Barnabás a MrCoin.hu alapítója, Mogyorósi Attila, a CoinCash alapítója, valamint David Taylor, a Kripteus nevű, kriptoeszközökre szakosodott cégcsoport társtulajdonosa.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.