Hirdetés
. Hirdetés

Nem hagyja békén a Google-t a hatóság

|

Hiába szervezte több tevékenységét külön cégbe a Google, az unió legfelsőbb trösztellenes hatósága több fronton is folytatja a keresőóriás vizsgálatát.

Hirdetés

Minderről Margrethe Vestager, az Európai Unió versenybiztosa beszélt abban az interjúban, amelyet a Wall Street Jounalnak adott a hét elején. Eszerint a szabad piaci verseny szempontjából továbbra is problémásnak számít a termékár-összehasonlító szolgáltatás, az Android operációs rendszer, az online hirdetések, a szerzőijog-kezelés és a vertikális keresőszolgáltatások területe. A biztos arra is kitért, hogy mi várható a vizsgálatok további szakaszaiban.

Google Shopping - Több termékár-összehasonlító és vertikális keresőszolgáltatásokat adó weboldal, közöttük az angliai Foundem, a Microsoft tulajdonában levő Ciao és a francia 1plusV panaszait mérlegelve az Európa Bizottság április 15-én hivatalosan is vizsgálatot indított a Google ellen, hogy kiderítse, a keresési találatok között valóban előnyben részesíti-e saját Google Shopping szolgáltatását versenytársaival szemben.

Korábban úgy tűnt, a Google megállapodásra jut a kérdésben a Bizottsággal, a hivatalos vizsgálat elindítása azonban ennek véget vetett. A Bizottság most a Google válaszát vizsgálja, mielőtt bármilyen bírságról vagy egyéb intézkedésről döntene. A biztos szerint a kérdés nagy prioritással bír, de mivel keresési adatok összehasonlításáról és elemzéséről van szó, a folyamat elhúzódhat.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenybiztosa

Android - Vestager április 15-én egy másik vizsgálatot is indított a Google ellen, amely az Android használatával függ össze. Az Android Open Source Project keretében fejlesztett operációs rendszer maga ingyenes, azonban a legtöbb okostelefonra és tabletre a Google saját kereső- és térképszolgáltatásával, valamint alkalmazás-piacterével együtt telepítik a gyártók. A Bizottság azt vizsgálja, hogy a Google akadályozza-e alternatív szolgáltatások fejlesztését, amikor azt kéri a gyártóktól, kizárólag saját appjaival és szolgáltatásaival telepítsék az Androidot termékeikre. (Mint emlékezetes, korábban hasonló vizsgálatot folytatott az EU a Microsoft ellen az Internet Explorer előtelepítése miatt, és akkor a szoftvercégnek külön kellett választania böngészőjét a Windows operációs rendszertől.)

A biztos szerint ez a vizsgálat is nagy prioritású, lezárását azonban elodázhatja, hogy menet közben újabb panaszokat is be lehet adni ez ügyben, egyedül annyi változott, hogy azokat a tagállamok nemzeti versenyhivatalai már nem fogadhatják be.

Online hirdetés - Nem az ár-összehasonlító oldalakat működtető cégek voltak az egyedüliek, amelyek panasszal fordultak a Bizottsághoz a Google online promóciós gyakorlata miatt. Az unió legfelsőbb versenyhatósága ennek nyomán vizsgálni kezdte a Google kiadóvállalatokkal kötött, exkluzív szerződéseit, valamint azokat a hirdetési szerződésbe foglalt korlátozásokat is, amelyekkel a Google megakadályozza ügyfeleit abban, hogy online kampányaikat rivális platformokra vigyék át.

Ez az átlagos prioritású vizsgálat még tavaly, Vestager elődjének idején indult, és még sokáig elhúzódhat - a Bizottság egy augusztusban kiküldött kérdőíven vár információkat a panaszosoktól a Google elmúlt négy évben alkalmazott gyakorlatáról -, de az sem kizárt, hogy végül ejtik, vagy kiegyezéshez vezet.

Copyright információk elhagyása - Más weboldalak üzemeltetői azért fordultak panasszal a Bizottsághoz, mert szerintük a Google átveszi tartalmaikat - például fotóikat -, és azokat saját szolgáltatásaiban használja, a copyright információk feltüntetése nélkül.

A bizottság ez ügyben is kérdőíveket küldött ki a panaszosokhoz, hogy részletesebben tájékozódjon a gyakorlatról. Vestager szerint azonban lehet, hogy ezt a vizsgálatot végül beszüntetik majd, mert nem szeretnének olyan kérdéssel foglalkozni, amely a szerzői jogvédelem hatáskörébe tartozik.

Egyéb vertikális keresőszolgáltatások - Olyan térkép-, utazási és más, vertikális keresőszolgáltatásokat kínáló cégek panaszai alapján is vizsgálódik a Bizottság, amelyek szintén úgy érzik, a Google hátrányosan megkülönbözteti őket általános keresőszolgáltatásában. Ez ügyben azonban mindaddig nem várható látványos előrelépés, amíg nem érkeznek be további, a Google versenykorlátozó gyakorlatát meggyőző részletességgel bemutató panaszok.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.