Hirdetés
. Hirdetés

Átadták a Budapest Bank új tartalék adatközpontját

|

Az Invitel a Budapest Banktól az elkövetkező öt évre több százmilliós nagyságrendű informatikai megbízást kapott, melynek keretében biztosítja a pénzintézet teljes adatvagyonához kapcsolódó infokommunikációs szolgáltatásokat.

Hirdetés

A pénzügyi szektor szereplői számára kulcsfontosságú az infokommunikációs rendszerek megbízható működése, ezen belül az IT-biztonság, illetve a redundancia, melynek köszönhetően váratlan szolgáltatás-kiesés esetén is biztosítható az üzletfolytonosság, olvashatjuk az esemény kapcsán kiadott közleményben.

Az utóbbi években folyamatosan nő a bizalom a külső szolgáltatók iránt, melyek közül már hazánkban is akadnak olyanok, amelyek a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő körülményeket tudnak biztosítani. Így nem meglepő, hogy egyre több bank külső szerverteremben helyezi el tartalék adatközpontját, sőt vannak olyan piaci szereplők is, amelyeknél az elsődleges és a tartalék adatközpont különböző szolgáltatónál található.


A Budapest Bank tulajdonosváltását követően szükségessé vált a korábbi tulajdonos által biztosított helyszínről történő költöztetés, és az önálló tartalék adatközpont létrehozása. Az Invitel egy dedikált termet alakított ki a Budapest Bank számára, amelyet egészen az alapoktól kezdve úgy épített ki, hogy az megfeleljen a legmagasabb, nemzetközi szintű sztenderdeknek. Ennek megfelelően többek között az energiahatékonysági elvárások is kiemelt figyelmet kaptak.

A szerverközpont energiaellátását és speciális klímarendszeren keresztül történő hűtését több forrásból, illetve kellő tartalékkal biztosítják, amelynek köszönhetően évente maximum 5 perces szolgáltatás-kiesés fordulhat elő. Az Invitel adatközpontjának megbízhatóságára jellemző, hogy 2009-es megnyitása óta az adatközpontban ügyfeleket érintő alap infrastrukturális szolgáltatás-kiesés nem volt. Az Invitel a gépterem legfontosabb környezeti paramétereit is a Budapest Bank egyedi kívánalmai szerint garantálja. Ezen kívül a Budapest Bank teljes adatvagyonának biztosítására az Invitel a terem elektromágneses zavartatás elleni védelmét (EMC) is kiépítette.

A több száz számítástechnikai eszköz számára kialakított terem 4 hónap alatt készült el, a teljes gépterem költöztetése pedig 24 óra alatt zajlott le különleges biztonsági intézkedések mellett, az Invitel aktív közreműködésével. A szervereket és az eszközöket egy több mint 60 fős csapat 7 fordulóban költöztette, 3 nagy kapacitású tehergépjárművel. A szállításnál számos egyedi követelmény merült fel, volt olyan gyártó, amely az eszközének a szállítási dőlésszögét is előírta. A költözéssel egy időben kiépült a gépterem teljes, 14 km-es optikai és réz hálózata is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.