Hirdetés
. Hirdetés

Az a hátránya, hogy kevés az előnye

|

A tabletek térhódítása a konzumer piacon feltartóztathatatlan, az üzleti élet azonban nehezebben fogadja be ezt az eszközfajtát. Úgy tűnik, hogy teljes kulturális váltásra volna szükség ahhoz, hogy a professzionális felhasználók széles körében is elterjedhessen.

Hirdetés

A tabletgépek értékesítése és penetrációja a Forrester piacelemző cég előrejelzése szerint továbbra is gyorsan fog nőni. A fejlett piacokon kevés kell hozzá, hogy a táblagépek megszerezzék maguknak a „tömeges piac”-státuszt, s ezt bizonyosan el is érik, mert a növekedési ütem csúcsa 2017-re várható. Addigra az USA-ban az internetet használó fogyasztók 60 százalékának lesz ilyen eszköze, Európában a penetráció 43 százalékos lesz, a fejlődő piacokon pedig 25 százalékos. Japánban, Szingapúrban és Dél-Koreában a tablethasználók aránya túl fogja lépni az 50 százalékot. A teljes globális értékesítés pedig meg fogja haladni a 381 millió darabot, amiből 18 százalék jut üzleti célokra. A világon használatban lévő összes táblagép száma 2017-re eléri a 905 millió darabot, ami 29 százalékos átlagos globális penetrációt jelent az online fogyasztók körében.

Hirdetés

A táblagépek egyre meghatározóbbak lesznek a munkahelyeken is, köszönhetően a folytatódó BYOD-trendnek. Különösen a fejlett országokban és a gyorsan fejlődő régiókban (például a kínai nagyvárosokban) lehet majd megfigyelni ezt a jelenséget.

A következő néhány évben az alkalmazottak hajlandók lesznek teljes egészében állni az eszközök beszerzési költségeit, cserében viszont meglehetős szabadságot nyernek a különböző típusok közötti választásban.

A tabletek egyre több ágazatban jelennek majd meg, és a vezetői szintről mindinkább átkerülnek a legkülönfélébb feladatokat ellátó munkatársakhoz – az utazó kereskedőktől kezdve a szervizcsapatok tagjain és a kórházi személyzeten át az üzemcsarnokokban dolgozó termelésirányítókig.

 

Egy másik nagy piacelemző társaság, a Gartner azt a kérdést tette fel, hogy a tabletek vajon felkészültek-e már az üzleti használatra? És azt az általános választ adták: kétségeik vannak, hogy bármifajta érintőképernyős technológia összefüggésbe hozható-e a termelékenységi előnyökkel. Ugyanakkor azt jósolják, hogy 2015-ben a fogyasztói PC-k fele érintőképernyős technológiát fog alkalmazni, ami igen jól használható a multimédia-tartalmak kezelésére. A profi felhasználásban véleményük szerint azonban ez a tendencia nem fog érvényesülni, s az érintőképernyős technológia a vállalati piacon nem jut 10 százalék fölé 2015-ben.

A szakadék két oldala
A szakmai és a konzumer felhasználás közötti szakadékra is van magyarázat. A billentyűzet és egér hiányának elfogadása alapvető kulturális változást jelentene a munkában, s egyelőre ennek az átállásnak nem látszik az a termelékenységnövekedésben mérhető haszna, amely meggyőzné a felhasználókat és a vállalati beruházásokért felelős szakembereket. Mivel az üzleti felhasználók körében a munka nagy mennyiségű adat integrációját követeli meg, a jelenleg széles körben használatos alkalmazások esetében a billentyűzet-egér kombináció sokkal hatékonyabb az érintőképernyőnél – állítják a Gartnernél.

Ugyanakkor a BYOD-trend bizonyította, hogy bizonyos feladatokra a tableteket szívesen használják munkakörnyezetben is. Ám még a gyártók sem számítanak arra, hogy ez a folyamat átütő lenne. A Lenovo például az év elején a hibrid Tablet PC-piacon kezdett el pozíciókat foglalni, azaz olyan eszközök értékesítését favorizálja az üzleti felhasználóknak, amelyeket igény szerint tabletként vagy notebookként is lehet kezelni. Hasonlóan látja a helyzetet a Microsoft és a Dell is.

De mire jó és mire nem a tablet az üzleti felhasználásban? Az Information Week például arról számolt be, hogy egy kaliforniai pizzérialánc, a Stacked üzleteiben iPad-eket telepítettek minden asztalhoz. A vendégek a tableteken adhatják le a rendeléseiket, sőt a fizetést is elintézhetik, és az elégedettségükről vagy éppen elégedetlenségükről is tájékoztathatják a vendéglátóegység vezetését. Az iPadek bevezetése nem várt sikert hozott. Az éttermesek tartottak tőle, hogy a vendégek idegenkedni fognak a hightech-megoldástól, de a haszon gyorsan jelentkezett. Először is a rendeléseket öt perccel hamarabb képesek teljesíteni, mint korábban, s a vendégek 86 százaléka jelezte, hogy a tabletes megoldás javította a tapasztalataikat. Ráadásul a panasz küldése automatikus riasztást generál, s a problémát igyekeznek még azelőtt megoldani, hogy a vendég távozna az étteremből.

Persze a pizzarendelés kezelése nem a professzionális felhasználás csúcsa. A lehetőségekre sokkal jobban rámutat az amerikai kábítószerellenes hivatal, a Drug Enforcement Administration (DEA) esete, amely 6000 Dell Latitude tablettel szerelte fel az ügynökeit. Mark Shafernich, a szervezet műszaki igazgatója (CTO) kifejtette, hogy azt szeretnék, ha az ügynökeik az utcán foglalkoznának az ügyekkel. Ehelyett azonban havonta egy hetet az irodában töltöttek a papírmunkával. „Így 25 százalékos időveszteséget szenvedtünk azzal, hogy az ügynökök nem a rossz fiúk nyomában jártak” – mondta az Infiormation Weeknek. Jelenleg azonban már reggel, amikor arra várnak valahol, hogy egy sötét lakásból előbújjon valaki, elvégezhetik az adminisztrációt.

Emellett a tabletek a DEA számára lehetővé teszik, hogy csökkentsék az irodai asztali számítógépek számát és a fenntartási költségeket. A Latitude gépek sokkal mobilabbak és sokkal kevésbé költségesek, mint a laptopok, de jó minőségű képernyővel vannak felszerelve, ezért kifejezetten alkalmasak nyomozati képek megjelenítésére.

A legtöbb ügynök Windows 7-en dolgozik egy virtuális desktop-infrastruktúrát használva. Így a DEA nem foglalkozott azzal, hogy a Windows 8 ellentmondásos érintésközpontú interfésze jó vagy rossz-e a felhasználók számára. Az ügynökök ugyan jelezték, hogy érdekelné őket az iPad használata, de nem azt választották. Shafernich erre tömör választ adott: „Az iPad egy szexi felhasználói interfész, de ez itt egy virtuális desktop, úgyhogy a szexiség felejtős”. Emellett a Latitud képes egy sor perifériát kezelni, míg az iPad még az egérbemenetet sem támogatja.

A termelékenység hajtóereje
A General Electric a tabletek felhasználásával a termelés zökkenőmentességét igyekszik elősegíteni. A GE Energy Storage nemrégiben korszerűsített akkumulátorgyárában, a New Yorktól északra fekvő Schenectady-ben már tavaly elkezdtek iPadeket használni a termelési folyamat javítására. „Ha valami rosszul megy, akkor arról tudni akarunk olyan gyorsan, ahogy csak lehetséges” – mondta Randy Rausch, a társaság vezérigazgatója. Ezért tettek róla, hogy az embereik keze ügyében legyen az információtovábbítás eszköze. Korábban a művezetők a vezérlőhelyiségből figyelték az ellenőrző berendezéseket, de most a tableteket magukkal tudják vinni, és bárhonnan képesek információt küldeni, valamint ők maguk is megkaphatják a szükséges tájékoztatást.

 

A mobil alkalmazások egyre fontosabbá válhatnak az üzemekben, hiszen például az érzékelőktől több és pontosabb adatot tudnak begyűjteni a segítségükkel, jobban figyelhetnek a környezeti összefüggésekre, így a lokációra, illetve kombinálhatják az adatokat más vállalati rendszerekből származó információkkal, például az értékesítés tervezett ütemezésével.

Költségek és megtérülések
A költségvetések manapság a gyakorlatban azt jelentik a vállalatoknak, hogy nem engedhetik meg maguknak az ideális technológiát, így azt választják, amelyiknél a legkevesebb kompromisszumot kell megkötni. Például a Windows 8 technológiát alkalmazó eszközök kezdetben drágák voltak, egy fura és idegen kezelőfelülettel látták el őket, igen gyenge alkalmazáskönyvtár állt a háttérben, azaz az iPad- vagy laptopfelhasználók számára egyáltalán nem volt vonzó. Mára azonban a Windows 8-as tabletek egy része olcsóbb, mint a belépő szintű laptopok, a platformot pedig elég erőteljesen támogatják a szoftverfejlesztők, s így ezek az eszközök sokkal érdekesebbé váltak.

Amerikai egyetemi projektekből tudni lehet, hogy a frissen beiratkozott diákok ellátása Windows 8-as perifériákkal, billentyűzettel, egérrel is használható tabletekkel feleannyiba került, mintha laptopokat választottak volna. Ezért az olyan helyeken, ahol szűkre szabott a költségvetés és nincs szükség a hagyományos PC-s funkciókra, de értéket jelenthetnek a mobil képességek, a tableteknek jó esélyeik vannak. És ott is számítani lehet a terjedésükre, ahol a hasznuk azonnal mérhetően megjelenik a befektetés visszatérülésében is. A United Airlines például kidobta a gépeiről az eljárási utasításokat és más, a pilóták számára fontos ismereteket tartalmazó majd 20 kilónyi papírra nyomtatott dokumentumokat, s a helyükre egy nem egészen egykilós tabletet helyezett. Ez a kis súlycsökkenés közel másfél millió liter üzemanyag és 16 millió papírlap megtakarítását tette lehetővé, ami igen jelentős érv volt az iPadek beszerzése mellett.

A technológia fejlődésével valószínű, hogy a hagyományos laptopok és a tabletek közötti átmenetek sora jelenik meg a legkülönfélébb kivitelben. Sőt, a viselhető számítógépek megjelenése után az okosóráktól a teljes funkcionalitású laptopokig teljes lesz a mobil eszközök skálája, s az üzleti felhasználók azokat fogják választani, amelyek a leghatékonyabban szolgálják a profittermelést. Ma ezek még alapvetően nem a tabletek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.