Hirdetés
. Hirdetés

Az adatközpontok nincsenek felkészülve a bővülő fenntarthatósági követelményekre

|

Sokan még mindig nem követik nyomon a kritikus környezetvédelmi mérőszámokat.

Hirdetés

Az Uptime Institute legfrissebb éves adatközpontokról szóló globális felmérése azt mutatja, hogy az ágazat továbbra is erős, de küzd vele, hogy megfeleljen a fenntarthatósági fejlődésre és jelentéstételre vonatkozó növekvő nyomásnak. A területen emellett folyamatos a munkaerőhiány, késedelmek vannak az ellátási láncban, költséges leállásokat és egyéb összetett kihívásokat kell leküzdeni.

"A globális digitális infrastruktúra-ágazat továbbra is erős növekedésnek és bővülésnek örvend, annak ellenére, hogy az üzemeltetők napjainkban számos akadállyal szembesülnek. Láttuk, hogy az iparág befektet a fokozott rugalmasságba és megbízhatóságba, de még mindig van tennivaló a hatékonyság, a környezeti fenntarthatóság, az üzemzavarok megelőzése, a személyzeti folyamatok javítása és más területeken felbukkanó problémák kezelése érdekében" - mondta Andy Lawrence, az Uptime Institute Intelligence kutatási ügyvezető igazgatója.

A felmérésben résztvevő legtöbb válaszadó azt állítja, hogy jelentést tesz az adatközpontok teljes energiafelhasználásáról és energiafelhasználási hatékonyságáról (PUE), de sokan még mindig nem követik nyomon a kritikus környezetvédelmi mérőszámokat. Bár az üzemeltetők 63 százaléka úgy véli, hogy a régiójukban a hatóságok a következő öt évben megkövetelik tőlük a környezeti adatok nyilvános jelentését. Jelenleg mindössze 37 százalékuk gyűjti és jelenti a szén-dioxid-kibocsátási adatokat (ez enyhe növekedés a 2021-es 33 százalékhoz képest), és jelenleg csak 39 százalékuk jelenti a vízfelhasználását (ez 12 százalékos csökkenés 2021-hez képest). Az új törvények, szabványok és követelmények valószínűleg arra kényszerítik az üzemeltetőket, hogy az elkövetkező években foglalkozzanak ezekkel a hiányosságokkal, és szigorúbb fenntarthatósági nyomon követési és jelentéstételi gyakorlatokat alakítsanak ki.

Hirdetés

Az adatközpont-tulajdonosok és -üzemeltetők jelentős beruházásokat hajtanak végre fizikai infrastruktúrájuk ellenálló képességébe: a válaszadók mintegy 40 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt három-öt évben megnövelték elsődleges adatközpontjaik redundanciaszintjét. Az energiaellátási és hűtőrendszerek is hasonló figyelmet kaptak, az üzemeltetők egyharmada korszerűsítette valamelyiket vagy mindkettőt.

Az adatközpont-üzemeltetők több mint fele (53 százalék) számolt be arról, hogy 2022-ben nehéz lesz szakképzett munkatársakat találni, szemben a 2021-es 47 százalékkal és a 2018-as 38 százalékkal. Ráadásul a válaszadók 42 százaléka számolt be arról, hogy gondot okoz a munkatársak elvándorlása (a legtöbb esetben az adatközpontok versenytársaihoz). Ez hatalmas növekedés a 2018-as mindössze 17 százalékhoz képest, ami jól mutatja, hogy az alkalmazottak megtartása egyre nagyobb kihívást jelent az egész ágazatban - írja a Beta News.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.