Hirdetés
. Hirdetés

Az EU új digitális piaci törvénnyel veszi célba a nagy technológiai cégeket

|

Az Európai Unió az interoperabilitás, az adathozzáférés és a gyártók önpreferenciájának kérdéseit kívánja kezelni a DMA-ról szóló, mérföldkőnek számító jogszabályával.

Hirdetés

Az Európai Unió tagjai március 25-én, hosszú tanácskozás után megerősítették az új digitális piaci törvényt (Digital Markets Act, DMA) alkotó szabályokat. A jogszabály célja, hogy visszaszorítsa a hatalmát az olyan nagy technológiai vállalatoknak, mint az Apple, az Amazon, a Google és a Meta, arra kényszerítve őket, hogy változtassanak a digitális szolgáltatások integrációjának és az ügyféladatok kezelésének módján - írta a Computerworld.com. 

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és versenyjogi biztosa péntek kora reggel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a DMA várhatóan "valamikor októberben" lép hatályba.

Hirdetés

Mint ismeretes, eddig az EU a trösztellenes aggályokat eseti alapon kezelte. A jogszabály célja a rendszer reformja és a piacon fennálló, szisztematikusnak tekintett problémák kezelése.

A szöveg, amelyről az EU Parlament, a Tanács és a Bizottság nyolcórás vitáját követően született ideiglenes megállapodás, a "kapuőröknek" nevezett nagyvállalatokat célozza, amelyek "alapvető platformszolgáltatásokat" nyújtanak, és amelyek a legnagyobb valószínűséggel tisztességtelen üzleti gyakorlatokat alkalmaznak.

Kezdetben a legalább 75 milliárd eurós piaci kapitalizációval (vagy 7,5 milliárd eurót meghaladó európai árbevétellel) rendelkező, az EU-ban legalább 45 millió havi felhasználóval rendelkező, és bizonyos digitális szolgáltatásokat - például webböngészőket, virtuális asszisztenseket, üzenetküldő vagy közösségi médiaalkalmazásokat - nyújtó vállalatok tartoznak majd ide.

Az olyan privát csevegőalkalmazásokat, mint a WhatsApp és a Facebook Messenger, interoperációra lehetne kényszeríteni, így a felhasználók nagyobb választási lehetőséget kapnának az üzenetek küldésének módját illetően, anélkül, hogy aggódniuk kellene amiatt, hogy a címzett milyen platformon van.

Bár a DMA széles körű, és célja, hogy lehetővé tegye a trösztellenes fellépések széles körét, számos konkrét követelést is tartalmaz a technológiai vállalatok számára. Az interoperabilitás kérdése mellett ezek között szerepel az eltávolítás joga, a személyes adatokhoz való hozzáférés ellenőrzése, a reklámok nagyobb átláthatósága, a gyártók saját szolgáltatásaik önreferenciájának megszüntetése, valamint a fejlesztőkkel szemben támasztott bizonyos alkalmazásbolt-követelmények megszüntetése.

Ha egy kapuőr vállalat nem tartja be a szabályokat, a Bizottság jogosult lesz a vállalat előző pénzügyi év teljes világméretű forgalmának legfeljebb 10%-áig terjedő bírságot kiszabni, ismételt jogsértés esetén pedig 20%-os bírságot. Ha egy vállalatról kiderül, hogy folyamatosan megsérti a jogszabályokat, az Európai Bizottság bizonyos időre eltilthatja más vállalatok felvásárlásától.

Christian Ahlborn, a londoni székhelyű Linklaters ügyvédi iroda technológiai szektorért felelős partnere és társvezetője elmondta, hogy bár a jogszabály legutóbbi tervezetében minden fél tett némi engedményt, a jogszabály kidolgozásában részt vevő felek konkrét módosításokkal is érvényesítették a saját elképzeléseiket.

"A virtuális asszisztensek és a webböngészők jogszabályba való beemelése jelentős győzelem az Európai Parlament számára" - mondta. "A Tanács viszont az Európai Parlament által kívántnál alacsonyabb szinten tartotta a "kapuőrnek" való minősítés küszöbértékét, így biztosítva, hogy a platformok nagyobb száma kerüljön a DMA hatálya alá."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.