Hirdetés
. Hirdetés

Az európai IKT-kiadások 2023-ban megközelítik az 1200 milliárd dollárt

|

A felhőalapú átállások felgyorsulnak, mivel sok vállalat igyekszik majd enyhíteni a közelgő recesszió és az azt kísérő zavarok kedvezőtlen hatásait.

Hirdetés

Az IDC szerint az európai IKT-kiadások 2023-ban 2,8 százalékkal nőnek az előző évihez képest, és elérik az 1184,5 milliárd dollárt. A kihívásokkal teli makrogazdasági környezet ellenére a szoftver- és szolgáltatási beruházások továbbra is növekedni fognak, meghaladva a teljes IKT-kiadások növekedését.

A felhőalapú átállások felgyorsulnak, mivel sok vállalat igyekszik majd enyhíteni a közelgő recesszió és az azt kísérő zavarok kedvezőtlen hatásait. Az olyan platformok, mint a mesterséges intelligencia és az üzleti intelligencia továbbra is fokozott figyelmet kapnak majd, mivel lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy versenyelőnyre tegyenek szert. Turbulens geopolitikai helyzetekben a vállalatok jellemzően növelik a biztonsági megoldásokba történő beruházásaikat a kibertámadások és az újonnan megjelenő szabályozások miatt.

A számos országban folytatódó infláció, a fogyasztói bizalom gyengülése és az export zavarai azonban bizonytalanságot okoztak, ami kedvezőtlenül hat egyes hardverpiacokra, főként a PC-k, táblagépek és monitorok piacára. A recesszió első jelei néhány európai országban és az ezt követő lassuló üzleti tevékenység szintén negatívan hat a szerver- és tárolóinfrastruktúra-piacokra, amelyek az előrejelzések szerint 2023-ban éves szinten visszaesést könyvelhetnek el.

Hirdetés

A közvetett csatornákon keresztüli infrastrukturális kiadások (az infrastruktúra mint szolgáltatás kivételével) 2023-ban várhatóan 1,2 százalékkal csökkennek Európában az előző évhez képest. A szerver- és tárolási kiadások közel fele 2026-ra továbbra is a csatornákon keresztül fog megvalósulni. "A partnerek továbbra is segíteni fogják az eladókat abban, hogy szilárd kapcsolatot tartsanak fenn az ügyfelekkel, hogy az infrastruktúra-összetevők szállítása helyett a holisztikus megoldások iránti, folyamatosan fejlődő ügyféligényekre válaszoljanak" - mondta Lubomir Dimitrov, az IDC Data & Analytics európai kutatási vezetője.

A digitális átalakulás fokozott hangsúlyozása az ügyfelek elvárásainak megváltozását eredményezte, ami az egyedi ügyfélszegmensekre és iparágakra, illetve a több szállítóra szabott megoldások iránti keresletet ösztönzi. Ez a partnereken keresztüli közvetett értékesítésből származó költésáramlás növekedését eredményezte. A szoftverekre és szolgáltatásokra fordított kiadások várhatóan továbbra is az általános piaci növekedés motorjai lesznek. Az előrejelzések szerint 2023 végére a szoftverkiadások - azaz az alkalmazások, az alkalmazásfejlesztés és -telepítés, valamint a rendszerinfrastruktúra-szoftverek - mintegy 58 százaléka a csatornán keresztül fog megvalósulni. A felhőre áttérő vállalatok növekvő száma azonban a közvetlen csatornát továbbra is fontos bevételi forrássá teszi a gyártók számára - írja az IDC.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.