Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM megerősítette, hogy felvásárolja a HashiCorpot

|

A hibrid felhők világában mindannyian tudtuk, hogy a HashiCorp, a Terraform nevű népszerű infrastruktúra mint kód (IaC) eszköz gyártója felvásárlásra készül.

Hirdetés

Azt is tudtuk, hogy a Terraform nyílt forráskódú Mozilla licencének a Business Source License (BSL 1.1) licencre való cseréje rengeteg elégedetlen Terraform-fejlesztőt és partnert hagyott maga után. Ezek a nyílt forráskódú felhasználók létrehoztak egy Terraform forkot OpenTofu néven. Az OpenTofu gyorsan elterjedt, ami miatt a jogászoknak is keletkezett tennivalójuk.

De ez a balhé nem akadályozta meg az IBM-et abban, hogy bejelentse: részvényenként 35 dollárért megvásárolja a HashiCorpot, ami 6,4 milliárd dolláros prémiumértéket jelent.

Arvind Krishna, az IBM elnök-vezérigazgatója az első negyedéves pénzügyi beszámolón jelentette be a felvásárlást. Krishna megjegyezte: "A generatív AI folyamatos fejlődésével a technológiai stratégiák összetettsége jelentősen megnőtt. A HashiCorp kiemelkedő teljesítménye ennek a modern infrastrukturális burjánzásnak az egyszerűsítésében ideális kiegészítője az IBM hibrid felhővel kapcsolatos víziójának."

A HashiCorp felvásárlása jól illeszkedik az IBM 2019-es, a Red Hat, mint Linux- és felhő-hatalom megvásárlásához. Technikai szempontból az Ansible és a Terraform esetén jó az illeszkedés az együttműködéshez. Az IBM egyértelműen reméli, hogy a HashiCorp Terraform és a Vault, a jelszó- és titkosításkezelője segít majd megerősíteni a hibrid felhő- és DevOps-erőfeszítéseit.

Hirdetés

A HashiCorp társalapítója és műszaki igazgatója, Armon Dadgar lelkes az IBM-mel való összefogás miatt. "Ez az egyesülés nem csupán egy növekedési pályát jelent a HashiCorp számára, hanem egy kaput is ahhoz, hogy a fejlett felhőmegoldásokat szélesebb közönséghez juttassuk el, felgyorsítva az innovációt és a vállalati hatékonyságot a felhőkezelés terén."

A HashiCorp vezérigazgatója, Dave McJannet egyetértett. "Az IBM vezető szerepe és a hibrid felhőinnovációk terén szerzett gazdag múltja tökéletes otthont biztosít a HashiCorp számára, mivel növekedésünk erőteljes szakaszába lépünk." IBM-források szerint McJannet Rob Thomasnak, az IBM szoftverekért felelős vezető alelnökének fog jelenteni.

Az iparág reakciója

"Kutatásunk szerint a szervezetek több mint hat eszközt használnak a felhőalapú számítástechnika és az automatizálás támogatására. Az IBM, a Red Hat és potenciálisan a HashiCorp termékportfóliójának kombinációja a felhőalapú számítástechnikában és a teljes automatizálási környezetben bekövetkező változásokra utal" - mondta Paul Nashawaty, a The Futurum Group egyik technikai vezetője. "Tapasztalt szakemberek szövetségéről van szó, amely túlmutat egy egyszerű technológiai fúzión, és olyan eszközöket és ismereteket nyújt a szervezeteknek, amelyekkel hatékonyan és előrelátóan kezelhetik a modern IT összetett rendszereit."

Míg a HashiCorp licencelési lépése a jelek szerint kifizetődőnek bizonyult a HashiCorp befektetői számára, az IBM befektetői nem tűnnek annyira lelkesnek az üzletért. A korai, piackutatás utáni kereskedésben az IBM részvényei csökkentek. Már a BSL 1.1-es átállás megjelenése előtt is lassult a HashiCorp bevételeinek növekedése.

Meg kell jegyezni, hogy bár az IBM eredményei a legtöbb területen gyengék voltak, a pénzügyi jelentés a szoftverek terén pozitív híreket emelt ki. Krishna és Jim Kavanaugh pénzügyi igazgató a Red Hatnak, különösen az OpenShift hibrid felhőplatformnak és az Ansible DevOps platformnak tulajdonította a növekedést. Kavanaugh elmondta: "Mindketten ebben a negyedévben is tovább növelték piaci részesedésüket". Konkrétan a Red Hat bevételei 11%-kal nőttek az előző évhez képest, az OpenShift pedig több mint 40%-kal.

Az üzleti szempontokat egyelőre félretéve, nyitott kérdés, hogy ez mit fog jelenteni a Terraform és az OpenTofu számára. Visszatér-e az IBM a Terraform a nyílt forráskódú gyökereihez? Megpróbálja-e az IBM, a Linux Foundation egyik vezető tagja, egyesíteni a harcoló feleket? Kövessük figyelemmel, ez egy rázós utazás lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.