Hirdetés
. Hirdetés

Big data, cloud és analitika

|

Június 14. és 16. között rendezik meg a vezető hazai adattárházas és big data-seregszemlét, amelyen külföldi és hazai vállalatok osztják meg tapasztalataikat az adatmenedzsment és adatelemzés legjobb gyakorlatairól.

Hirdetés

Közismert amerikai webes óriások (a Yahoo, a Facebook, a Google, a LinkedIn és a többiek) közel egy évtizede fejlesztik és használják a különböző bigdata-technológiákat. Az itthoni nagyvállalatok körében azonban csak az utóbbi években kezdtek el terjedni ezek a rugalmasságot és olcsóságot ígérő megoldások, méghozzá elsősorban a távközlési szektorban.

A konferencia során a Magyar Telekom részéről Vitárius Gergely, a BI Innovációs központ vezetője fog beszámolni arról, hogy a cég hagyományos, Oracle alapú adattárháza mellett hogyan és miért alkalmaznak bigdata-eszközöket.

A Telenor eredményeiről a BI tevékenységet irányító Szücs Imre ad tájékoztatást. A cégnél a Teradata adattárházas környezet kiegészítésére vezettek be olyan korszerű technológiákat, mint az Apache Spark vagy a Zeppelin.

A hazai bankszektorban egyelőre még nagyon ritka a big data gyakorlati alkalmazása, azonban tőlünk nyugatabbra már más a helyzet. Az ING Bank esettanulmányából kiderül, hogy egy pénzintézet hogyan képes adatmenedzsmentjét bigdata-alapokra helyezni.

Adatok a felhők között
A konferencia kiemelt témája a felhőalapú adatkezelési és -elemzési megoldások terjedése. Éles verseny folyik a különböző vezető felhőszolgáltatások (Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud) között a felhasználók kegyeiért, akik ennek köszönhetően egyre alacsonyabb árakkal találkozhatnak.

Így nem csoda, hogy a cégek közül egyre többen szánják rá magukat arra, hogy feladva saját szerverparkjukat a felhőbe költözzenek. A Sanoma előadása ilyen költözés tapasztalatairól számol be, bemutatva a tervezés és a tényleges migráció legfontosabb tanulságait.

Előfordul az is, hogy egy cég az egyik felhőből a másikba költözik. A Microsoft által tavaly felvásárolt Wunderlist eredetileg az Amazon felhőjét használta, azonban az elmúlt egy év során áttértek az Azure szolgáltatásaira. Az átállás történetéről Molnár Dániel, a cég vezető szakembere beszél majd.

Itthon is futnak már hasonló projektek felhőalapú bigdata-infrastruktúrák kialakítására. Kővári Attila, a Biprojekt.hu szakértőjének előadása néhány ilyen korai projekt tanulságait mutatja be, hasznos útravalóként szolgálva a bevezetést még csak most fontolgató vállalatok számára.

Apache Spark minden mennyiségben
Az idei konferencián először külön szekció foglalkozik az utóbbi idők legizgalmasabb technológiájával, az Apache Sparkkal. A Spark lehetővé teszi, hogy a bigdata-rendszerekben tárolt adatokon villámgyorsan futtassunk különböző elemzéseket az egyszerű riportoktól a komplex adatbányászati algoritmusokig. A szoftver a kiemelkedő sebességet annak köszönheti, hogy a legtöbb műveletet a memóriában hajtja végre, a viszonylag lassú merevlemezekhez csak a legvégső esetben fordulva.

A Spark szekcióban féltucatnyi előadás foglalkozik az alkalmazási lehetőségekkel és az összegyűjtött tapasztalatokkal. Az esettanulmányok között szerepel a német Gutenfrage.de, a hazai cégeket pedig többek között az Enbritely, a Secret Sauce Partners és a Telenor képviseli.

Az adatok emberi oldala
A technológiai témák mellett a konferencia programjában két olyan kerekasztal-beszélgetés szerepel, amely humán szempontból foglalkozik az adatok világával.

Az Álláskeresés az adatok világában című kerekasztal-beszélgetésen álláskeresők és a munkaadók képviselői cserélnek véleményt arról, hogy ezen a piacon milyen módon találnak egymásra a cégek és a leendő dolgozók.

Sokakat érdeklő téma az is, hogyan lehet elsajátítani a sikeres adatos karrierhez szükséges tudást. Nekik szól a Hogyan legyek Data Scientist? kerekasztal, amelyen a különböző intézményes és egyéni oktatási lehetőségekről lesz szó.

Data job fair és big data meetup
A konferencia csütörtökön ingyenes, szabadon látogatható estével zárul, amelyen a résztvevők a karriermenedzsmenttel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg, és az adatos szakterületekre új munkatársakat kereső cégek képviselőivel beszélgethetnek.

Budapestdata.hu

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.