Hirdetés
. Hirdetés

Bill Gates a technológia következő 40 évéről

|

A Microsoft alapítója szerint a chipek és a szoftverek kombinációja manapság sokféle formában jelenik meg.

Hirdetés

A PC Magazine 1982 elején megjelent első lapszámában interjút készített az akkor 26 éves Bill Gates-szel, a Microsoft nevű kis szoftvercég elnökével és társalapítójával. Azt próbálták kideríteni, hogy milyen szerepet játszott a Microsoft az alig egy évvel korábban megszületett forradalmi IBM PC fejlesztésében.

Több mint négy évtizeddel később az eredeti 16 bites bézs színű dobozon annyira túlnőtt a személyi számítógép, hogy már alig ismerhető fel. Most azt kérdezte a PC Magazine Gates-től, hogy mit gondol, miről fogunk olvasni a portálon 2062-ben, és mikor lépünk át a PC utáni korszakba?

Hirdetés

A Microsoft alapítója szerint a chipek és a szoftverek kombinációja manapság sokféle formában jelenik meg. A legnépszerűbbek a zsebünkben elférő mobileszközök. De a tévékészülékeinket is ez a kombináció hajtja. Ott van az autónkban is. Ez a technológia jelenleg eléggé elterjedt. Előbb-utóbb a kiterjesztett valósággal ellátott szemüvegek is széles körben elérhető lesz, és a robotok is többre lesznek képesek, mint egyszerű feladatismétlésre a gyártósorokon.

Gates szerint a határ a csillagos ég, ahogy ezek a chipek egyre nagyobb teljesítményűek lesznek, és ahogy a mesterséges intelligencia szoftveralgoritmusai végül kitalálják, hogyan hozzanak létre olyan személyes ügynököket, amelyek segítenek nekünk különféle feladatok elvégzésében, például olvasni és tanácsot adni a tudományos felfedezésekhez. E területen még hosszú út áll előttünk, ami igazán izgalmas.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a következő 40 év legnagyobb technológiai kihívása, és hogyan fogjuk leküzdeni, Gates a következőket válaszolta:

Rengeteg olyan kihívás áll előttünk, amely technológiát és innovációt kíván. Közülük az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb. A politikai polarizáció egy másik nagy kihívás. Azaz hogyan tudunk közösen dolgozni az emberiségen belül, és hogyan tudjuk minimalizálni a háborúkat és az erőszakot. Nincs olyan technológiai eszköz, amely ezt meg tudná oldani, de az, ahogyan összekapcsolódunk, és ahogyan egymással kapcsolatba lépünk, komolyan összefügg azzal, ahogyan az információ áramlik a világban.

A mesterséges intelligencia hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy jót tegyünk a világban, de fontos, hogy óvatosak legyünk, és biztosak abban, hogy a megfelelő módon fejlesztjük. A Microsoft és az OpenAI ezt okosan közelíti meg. A fiatalabb generáció képzettebb és jobban tisztában van a társadalmi problémákkal. Optimista vagyok, hogy hozzájárulhatnak a megoldásokhoz. Ehhez sok briliáns elme és ötlet kell - fejtette ki Gates.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.