Hirdetés
. Hirdetés

Börtöntől az elnöki székig - a Samsung hivatalosan is kinevezte Lee Jae-yongot ügyvezető elnöknek

|

Nem lesz könnyű dolga ebben a nehéz időszakban.

Hirdetés

A Samsung Electronics hivatalosan is kinevezte Lee Jae-yongot ügyvezető elnökké, két hónappal azután, hogy kegyelmet kapott abban a korrupciós ügyben, amely megbuktatta a korábbi dél-koreai kormányt. Ezzel a Lee család harmadik generációja vette át a kormányrudat a cégnél.

Lee előléptetése részben szimbolikus jelentőségű, mivel 2014 óta az elektronikai vállalat alelnökeként irányította a Samsung-csoportot, amikor néhai édesapja, Lee Kun-hee korábbi elnök szívrohamot kapott. Lee jogi problémái széles körben olyan tényezőnek számítottak, amely megakadályozta, hogy a Samsung Electronics gyorsan előléptesse őt elnökké apja 2020-ban bekövetkezett halála után.

Hirdetés

Az 54 éves Lee most a világ egyik legnagyobb számítógépes memóriachip- és okostelefon-gyártó cégének vezetőjeként az egyik legnehezebb időszakkal szembesül. Oroszország Ukrajna elleni háborúja komoly gazdasági pusztítást okozott a nemzetközi piacokon és a központi bankok által az emelkedő árak ellensúlyozására bevezetett kamatlábak növekedése lelassította a technológiai eszközökre fordított fogyasztói kiadásokat, egyben csökkentette a chipszállításokat is, ami negatívan hatott a vállalat nyereségére. A Samsung és más félvezetőgyártók is a chipgyártó berendezések Kínába irányuló exportjára vonatkozó új amerikai korlátozásokkal is küzdenek, amelyek részben annak megakadályozására irányulnak, hogy az amerikai technológia segítse a kínai hadsereg fejlesztését - jelentette az AP.

Lee nem sokkal azután kapta meg hivatalosan a Samsung elnöki pozícióját, hogy a vállalat 31 százalékos profitcsökkenésről számolt be a szeptemberig tartó három hónapra, ami közel három éve az első negyedéves profitcsökkenés. Lee előléptetésének jóváhagyásakor a Samsung igazgatótanácsa a "jelenlegi bizonytalan globális üzleti környezetre, valamint a vezetése által elérhető erősebb elszámoltathatóság és üzleti stabilitás" sürgető szükségességére hivatkozott. A Samsung felsővezetőivel tartott keddi találkozóján Lee azt mondta, hogy a vállalat "sorsfordító pillanatban van", amely gyors és bátor lépéseket kíván.

A Samsung működési nyeresége a legutóbbi negyedévben 10,85 billió wonra (7,7 milliárd dollár) csökkent az egy évvel korábbi 15,8 billió wonról (11 milliárd dollár), ami az első éves csökkenés a negyedéves nyereségben 2019 negyedik negyedéve óta. A vállalat szerint a geopolitikai bizonytalanságok valószínűleg visszafogják a keresletet, legalábbis 2023 első felében. Azt mondta, hogy a kereslet élénkülése a jövő év későbbi szakaszában várható, amit az új adatközpontokhoz és számítógépes termékekhez szükséges chipek hajtanak. Han Jin-man, a Samsung memória üzletágának ügyvezető alelnöke egy konferenciahívás során elmondta, hogy a vállalat nem tervez rövid távú termeléscsökkentést, és továbbra is a piac hosszabb távú fellendülésére összpontosít.

Lee már egy éve feltételesen szabadult a börtönből, amikor Yoon Suk Yeol elnök augusztusban kegyelmet adott neki a korrupciós ítélet miatt, és ez a kegyelmi aktus aláhúzta a technológiai vállalat hatalmas befolyását Dél-Koreában. Lee-t 2017-ben ítélték el, amiért megvesztegette Park Geun-hye volt elnököt és annak közeli bizalmasát, hogy elnyerje a kormány támogatását a Samsung két leányvállalata közötti fúzióhoz, amely lehetővé tette, hogy Lee megszigorítsa az ellenőrzést a vállalatbirodalom felett. Parkot és a bizalmasát is elítélték a botrányban, és a feldühödött dél-koreaiak hónapokon át hatalmas tüntetéseket rendeztek, követelve az üzlet és a politika közötti kétes kapcsolatok megszüntetését. A tüntetések végül ahhoz vezettek, hogy Parkot leváltották hivatalából. Lee ellen még mindig folyik egy külön eljárás a 2015-ös fúzióval kapcsolatos részvényárfolyam-manipuláció és könyvvizsgálat megsértésének vádjával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.