Hirdetés
. Hirdetés

Elon Musk tragédiája: utálok Tesla-vezérigazgató lenni, de a cég nélkülem meghalna

|

A CEO a SolarCityvel kötött 2,6 milliárd dolláros üzlet miatt állt a bíróság elé.

Hirdetés

Elon Musk bevallotta, hogy nem szereti, hogy ő a Tesla vezérigazgatója. Konkrétan a The Wall Street Journal a következő szavakkal számol be róla: Utálom, és sokkal szívesebben tölteném az időmet a tervezéssel és a mérnöki munkával.

Sőt a Reuters szerint azt is mondta, hogy "nagyon keményen próbált nem a Tesla vezérigazgatója lenni, de muszáj neki, különben őszintén szólva a Tesla meghalna".

Ez eléggé aláássa a Tesla csapatának többi tagját. De honnan származnak ezek a keserű megjegyzések?

Ezek a heves kijelentések akkor hangzottak el, amikor Musk hétfőn, a Delaware állambeli Wilmingtonban lévő bíróságon zajló kéthetes tárgyalás első napján a tanúk padjára lépett.

A Tesla (akaratlan) vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy a vállalat igazgatótanácsának tagjait arra kényszerítette, hogy 2,6 milliárd dolláros, teljes egészében részvényekből álló üzletet kössenek a SolarCity napelemes cég megvásárlására.

A szakszervezeti nyugdíjalapok és vagyonkezelők által indított perben azt állítják, hogy Musk kimerítette a Tesla vagyonát annak érdekében, hogy megmentse a SolarCity-t a csődtől, anélkül, hogy tájékoztatta volna a részvényeseket a vállalat súlyos pénzügyi helyzetéről.

Hirdetés

A 2016-os üzletkötés idején Musk nagyjából 22%-os részesedéssel rendelkezett mind a Teslában, mind a SolarCityben, amelyet unokatestvérei, Lyndon és Peter Rive alapítottak.

A vádak szerint a vezérigazgató azért szorgalmazta a tranzakciót, hogy a napelemes cégben lévő saját befektetését kimentse.

Musk a Forbes becslése szerint jelenleg 168 milliárd dollárnyi vagyont birtokol. A részvényesek a bíróságtól azt kérik, hogy Musk teljes egészében fizesse vissza a 2,6 milliárdos összeget a Teslának. Ha a bíróság a javukra ítél, ez lesz a legnagyobb összeg, melyet egy egyénnek valaha is kártérítésként kellett fizetnie.

A Reuters jelentése szerint Musk higgadtan reagált a részvényesek ügyvédje, Randall Baron keresztkérdéseire, és természetesen tagadott minden vádat. Elmondta a bíróságnak, hogy ő nem volt tagja annak az igazgatótanácsi bizottságnak, amely az üzletet kezelte. "Nem is tudom, mi történt" - vallotta.

Azt a vádat is cáfolta, hogy ő kényszerítette volna az igazgatótanácsi tagokat, és kijelentette, hogy nem rendezte az igazgatók fizetését, és nem volt lehetősége arra, hogy felvegye vagy kirúgja őket.

Ami pedig az ügylet személyes előnyökre való felhasználását illeti, Musk azt vallotta, hogy "nem volt anyagi haszon", mivel mindkét cégben ugyanolyan százalékos részesedése volt.

Azt mondta, az egyetlen cél az volt, hogy a Tesla akkumulátor-üzletágát összekapcsolják a SolarCity fenntartható energiával. Musk azt állította, hogy nem tudott a vállalat pénzügyi gondjairól.

Múlt évben a Tesla más részvényesei már indítottak egy pert Musk ellen, akkor hatvan millió dollár volt a tét. Abban a perben nem merült fel, hogy Musk rosszhiszeműen vagy kényszerítéssel járt volna el a SolarCity megvétele kapcsán.

Iparági szakértők szerint a SolarCity megvétele egyébként hiba volt - ennek ellenére a Tesla továbbra is szárnyal, legutóbb épp hétfőn emelkedett négy százalékkal a tőzsdei árfolyama.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.