Hirdetés
. Hirdetés

Emeli az Office árát a Microsoft

|

De nőni fog a szervertermékek és a kiszolgálókhoz hozzáférést biztosító licencek ára is, méghozzá 10-30 százalékkal.

Hirdetés

Tíz százalékos áremelést tervez októbertől az állandó licencű Office csomagok esetében a Microsoft. Elemzők szerint az emelés egy átfogó stratégia része, melynek lényege, hogy a felhasználókat az Office 365 előfizetésére ösztönözze.

Hirdetés

A szoftvergyártó óriás partnerhálózatának weboldalán jelentette be az árememelést, amelynek indokaként azt hozták fel, hogy az Office 2019 esetében az emelés tükrözi azt a jelentős többletértéket, amelyet az idők során hozzáadtak a termékhez.

Hírek szerint további áremelések várhatók október elsejétől: emelkedni fog a házon belül futtatott szerverek - többek között a Windows Server 2019 Standard Edition, az Exchange, a SharePoint Server és Project Server - ára is, mégpedig ugyancsak 10 százalékkal.

Talán még ennél is fontosabb, hogy szintén emelik a személyi számítógépek szerverekhez kapcsolódásához szükséges ügyfél-hozzáférési licencek (client access licenses, CAL-ok) árát.  Az úgynevezett Enterprise CAL-ok és Core CAL-ok - több különálló CAL-t magukban foglaló csomagok - ára 10 százalékkal emelkedik, az RDS per Device CAL (az RDS a Remote Desktop Service, távoli desktop szolgáltatás rövidítése) ára azonban 30 százalékkal nő.

Utoljára 2010-ben emelte a Microsoft az Office árát, az Office 2010 megjelenésekor.

Szakértők szerint ha a Microsoftnak lenne időgépe, eleve előfizetés keretében kezdte volna meg a szoftverek árusítását, nem pedig egyszeri fizetéssel. Az Office 2019, a szervertermékek és a CAL-ok árának mostani emelésével a szoftvergyártó azt igyekszik ösztönözni, hogy a felhasználók minél többen térjenek át az előfizetéses modellre.

Bár nyilvánvalóan az Office 2019 árának emelését tekintik a médiumok a legfontosabb hírnek, a valóság az, hogy a szerverekhez hozzáférést biztosító CAL-ok árának az emelése az átfogó áremelési stratégia legfontosabb eleme. A Microsoft az Office 2019 két legutóbbi elődje, az Office 2016 és az Office 2013 esetében is emelte a CAL-ok árát, akkor 15 százalékkal.

Az egyelőre nem ismert, hogy a szoftvergyártó más termékek, például az Office 365 esetében is tervez-e áremelést. Természetesen, ha a fenti feltételezés igaz, akkor ennek igen csekély a valószínűsége, hiszen ebben az esetben nem lenne miért áttérniük az előfizetéses modellre az állandó licencet használóknak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.