Hirdetés
. Hirdetés

Ezek eddig 2022 legsürgetőbb kihívásai a felhők miatt

|

A világjárvány nyomán keletkezett zavarok és változások, például a távmunkára való világméretű átállás például hatalmas terhet rótt az IT-infrastruktúrára, ami végső soron felgyorsította a digitális átalakulás ütemét. Ezzel együtt számos kihívás is jár, amelyek között az IT-vezetőknek navigálniuk és egyensúlyozniuk kell.

Hirdetés

A Foundry (korábban IDG Communications) 2022-es Cloud Computing Survey felmérése szerint a felhőköltségek ellenőrzése, az adatvédelem és az adatbiztonság, valamint a szakértelem megteremtése a házon belüli és a beszállítói csapatokban az a három fő kihívás, amely a következő hónapokban és években meghatározza majd a felhőberuházások sikerét.

A felhőalapú szolgáltatások költségeinek ellenőrzése

Figyelembe véve a hagyományos adatközpontok tulajdonlásának, üzemeltetésének és fenntartásának költségeit, valamint a redundáns szerverek, az üvegszálas internet és a másodlagos épületek körüli közös pazarlást, a felhőbe való átállás jelentős előnyökkel, köztük költségelőnyökkel jár a vállalkozások számára. Ez különösen igaz a felhőalapú alkalmazás-hoszting (IaaS), a biztonsági mentés (BaaS) és a katasztrófa-helyreállítás (DRaaS) alternatíváinak összehasonlításakor.

A Foundry felmérésében részt vevő informatikai döntéshozók 36 százaléka a "költségek ellenőrzését" nevezte meg a felhőtechnológia bevezetésének egyik fő kihívásaként. Ennek oka, hogy a felhőszolgáltatások esetében az ár nem feltétlenül egyenlő a költséggel, különösen, ha olyan hiper-felhőket veszünk figyelembe, mint az Amazon, az Azure és a Google.

Hirdetés

A valóságban a felhőbefektetések esetében nincs "egyméretű" megoldás, és a rejtett költségek sokasága komoly csapást mérhet az IT-büdzsékre. Ehelyett az informatikai szakembereknek teljes mértékben fel kell mérniük és meg kell érteniük a költség és a teljesítmény legjobb kombinációját, hogy megfeleljenek az adott üzleti és alkalmazási igényeknek. A valódi "felhasználásonkénti fizetéses" fogyasztás gazdasági előnyt és stabil költségmodellt teremthet, amely igény szerint méretezhető, és az árazás kiszámítható.

Adatvédelem és biztonság

Az adatvédelem és az adatbiztonság minden vállalkozás számára kritikus kérdés. A Cybersecurity Ventures legfrissebb becslései szerint a kiberbűnözés globális költségei várhatóan 15 százalékkal nőnek évről évre. A 2015-ös 3 billió dollárról 2025-re a károk elérhetik az elképesztő évi 15 billió dollárt.

Az adatsértések másképp történhetnek a felhőben, mint a helyben elkövetett támadások. A hagyományos, rosszindulatú szoftvereken alapuló támadások mellett a támadók kihasználhatják a rossz konfigurációkat, a nem megfelelő hozzáférés-kezelést, az ellopott hitelesítő adatokat és a nem biztonságos API-kat is.

Sok vállalat talán nem veszi észre, hogy a meglévő biztonsági stratégiájuk és a régebbi eszközeik, például a tűzfalak nem teljesen megfelelőek a felhőben tárolt eszközök védelmére. A vállalkozásoknak tehát alapvetően át kell gondolniuk a felhőeszközök felhasználása során alkalmazott biztonsági hozzáállásukat. A felhő "megosztott felelősség" modelljében mind a belső technikai csapatok, mind a felhőszolgáltatók szerepet játszanak a szervezet adatainak védelmében.

A robusztus felhő adatbiztonsági stratégiának ki kell terjednie az összes adatra a hálózatokon, valamint az alkalmazásokon, munkaterheléseken és egyéb felhőkörnyezeteken belül. Fontos, hogy ez az összes adattípusra vonatkozzon, beleértve a használatban lévő adatokat az összes alkalmazáson és végponton keresztül, a hálózaton át mozgásban lévő adatokat, valamint a nyugalmi állapotban lévő, bármilyen helyen tárolt adatokat.

A házon belüli szakértelem hiánya

A távmunkavállalók jelentősen megnövelték az informatikai szakemberek munkaterhelését. Ugyanakkor a Forrester felmérése szerint a kiberbiztonsági szakemberek 65 százaléka állítja, hogy "a stressz miatt már fontolgatta, hogy otthagyja a munkáját". Sajnos ezek a tényezők együttesen hatalmas hiányt okoztak a kiberbiztonsági szakértelemben. A Cyber Seek adatai szerint csak az Egyesült Államokban jelenleg 714 548 kiberbiztonsági álláslehetőség van, és csak 68 százalékuk betöltéséhez elegendő képzett munkaerő áll rendelkezésre.

A nagy kereslet és az alacsony munkaerő-kínálat miatt a szervezetek a felhőszolgáltatókhoz fordulnak, hogy betöltsék a hiányt. A menedzselt biztonsági szolgáltatások iránti kereslet ugyanis egyre nő, és az előrejelzések szerint a globális piac 2025-re eléri a 46,4 milliárd dollárt.

Mivel a vállalatok igyekeznek csökkenteni a belső IT-csapatok terheit, és igyekeznek a stratégiai üzleti kezdeményezésekre összpontosítani, a külső szakértői támogatási infrastruktúrához való hozzáférés megoldhatja a házon belüli megoldások kialakításának költségeit és kockázatait. A nagy tapasztalatú, tanúsított mérnökökhöz való folyamatos hozzáférés, a testreszabható megoldások és a vállalati szintű biztonsági szolgáltatások növekedést és költséghatékonyságot nyújthatnak a cégek számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.