Hirdetés
. Hirdetés

Felhő vagy on-prem?

|

A vállalatok ingadoznak a munkaterheléssel kapcsolatos döntésekben.

Hirdetés

A Veeam adatmentési, helyreállítási és menedzsment szoftverekkel foglalkozó vállalat megbízásából készült jelentés szerint a felhőalapú migráció nem egyirányú. A megkérdezett több mint 1700 IT-vezető túlnyomó többsége, közel 9 a 10-ből, azt mondta, hogy cégeik egy vagy több okból - többek között fejlesztés, költség, teljesítményoptimalizálás és katasztrófa-helyreállítás - visszahozták a felhőalapú munkaterheket az adatközpontjukba.

A munkaterhelések többszöri áthelyezése az adatközpontok, valamint a nyilvános és a privát felhők között megnehezíti a biztonság fenntartását. A jelentés szerint ez konkrétan azt jelenti, hogy nehezebbé válhat az adatsértésekből, zsarolóprogramokból és kibertámadásokból való helyreállítás.

A legtöbb vállalat intézkedéseket tesz a jogsértések elleni védelemre és a gyors helyreállítást célzó tervekre. A munkaterhelések nyomon követése azonban nehézségekbe ütközhet egy hibrid felhő-ökoszisztémában, ahol az adatok a helyi szerverekről több felhőplatformra is átkerülhetnek.

Hirdetés

A válaszadók közel fele elmondta, hogy cége a felhőben fejlesztett alkalmazásokat és egyéb munkaterheket on-prem környezetbe vitte, 43 százalékuk pedig visszafordította a munkaterhek migrációját, azaz a felhőből visszavitte őket egy fizikai adatközpontba.

Bár a felmérés szerint szinte minden szervezet azt mondta, hogy adatvédelmi stratégiája részeként támaszkodik a felhőszolgáltatásokra, egyharmaduk nem készít biztonsági mentést a felhőben tárolt fájlmegosztókról, 15 százalékuk pedig elhanyagolja a felhőben tárolt adatbázisokat.

A Gartner előrejelzése szerint a vállalati biztonsági és kockázatkezelési kiadások 2023-ra 11,3 százalékkal nőnek, és a legnagyobb kiadási szegmens a felhőbiztonság lesz. Eközben a felhőalapú hozzáférési biztonság és a munkaterhelés-védelem piaca több mint 25 százalékkal nő, és jövőre eléri a 6,7 milliárd dollárt.

A kudarc ára is magas. Az IBM szerint az adatbiztonsági incidensek átlagos költsége idén elérte a 4,4 millió dolláros globális csúcsot. Az amerikai vállalatok átlagosan 9,4 millió dollárt fizettek incidensenként. A cég úgy tudja, hogy a 2022 márciusával végződő 12 hónapos időszakban a felhőalapú szolgáltatások voltak felelősek a jogsértések 45 százalékáért.

A zűrzavar egy részéért hibás feltételezések a felelősek. Amikor a vállalatok "as a Service" funkciókat telepítenek, tévesen azt hihetik, hogy a beépített "visszavonás" funkciók és a szerver ellenálló képességét biztosító intézkedések elegendőek - áll a Veeam jelentésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.