Hirdetés
. Hirdetés

Gartner előrejelzés: ennyivel bővülnek 2023-ban az IT-kiadások világszerte

|

A bankcsődökből eredő kockázat továbbra is korlátozott, de a technológiai vezérigazgatóknak fel kell készülniük a zavarokra.

Hirdetés

A Gartner piacelemzőcég legfrissebb előrejelzése szerint a világméretű IT-kiadások 2023-ban várhatóan 4,6 billió dollárt tesznek ki, ami 5,5 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest. A folytatódó globális gazdasági turbulenciák ellenére a világ összes régiójában pozitív növekedést prognosztizálnak az IT-kiadások terén 2023-ban.

"A makrogazdasági ellenszél nem lassítja a digitális átalakulást" - mondta John-David Lovelock, a Gartner vezető VP elemzője. "Az IT-kiadások továbbra is erősek maradnak, még akkor is, ha számos országban az előrejelzések szerint 2023-ban a GDP növekedése szinte stagnálni fog, és magas lesz az infláció. A prioritások meghatározása kritikus fontosságú lesz, mivel a CIO-k igyekeznek optimalizálni a kiadásokat, miközben a digitális technológia segítségével átalakítják a vállalat értékteremtését, bevételeit és az ügyfélkapcsolatokat" - tette hozzá a szekember.

A szoftverszegmensben idén kétszámjegyű növekedés várható, mivel a vállalatok prioritásként kezelik a kiadásokat, hogy a termelékenység növelése, az automatizálás és más szoftvervezérelt átalakítási kezdeményezések révén versenyelőnyöket szerezzenek. Ezzel szemben az eszközök szegmense 2023-ban közel 5 százalékkal csökken, mivel a fogyasztók a csökkenő vásárlóerő és a vásárlásra való ösztönzés hiánya miatt elhalasztják az eszközvásárlást.

Világméretű IT-kiadások előrejelzése (millió amerikai dollár)

Forrás: Gartner (2023. április)

Miközben a vállalkozások a folytatódó gazdasági turbulenciák között navigálnak, a fenntartott technológiák és az üzletet mozgató technológiák megosztottsága az általános átlagos IT-kiadások növekedéséhez viszonyított helyzetükben is megmutatkozik.

"A CIO-knak egyensúlyozással kell szembenézniük, ami az IT-kiadások kettősségén is látszik. Például az adatközpont-piacokon belül elegendő kiadás van a meglévő helyben lévő adatközpontok fenntartására, de az új kiadások a felhőalapú lehetőségek felé tolódtak el, ahogyan azt az IT-szolgáltatások növekedése is tükrözi" - mondta Lovelock.

Az IT-szolgáltatások szegmense 2024-ig folytatja növekedési pályáját, amelyet nagyrészt az infrastruktúra, mint szolgáltatás piaca hajt, amely az előrejelzések szerint idén több mint 30 százalékos növekedést ér el. A felhőszolgáltatási szegmensek esetében most először az ár, és nem csupán a használat bővülése a növekvő kiadások fő hajtóereje.

A bankcsődökből eredő kockázat továbbra is korlátozott, de a technológiai vezérigazgatóknak fel kell készülniük a zavarokra. A Silicon Valley Bank, a Signature Bank és a Credit Suisse összeomlása sokkoló hullámot keltett a banki és a technológiai iparágakban. Bár a kitettség továbbra is viszonylag korlátozott, a technológiai startupoknak valószínűleg újabb kérdésekkel és vizsgálatokkal kell szembenézniük az érdekeltek, az ügyfelek és a potenciális ügyfelek részéről.

Hirdetés

"Ez nem csak technológiai probléma, mivel ezek a cégek a startupok minden formájának kölcsönöztek pénzt, és nem csak az informatika területén. A technológiai vezérigazgatóknak sürgősen biztosítaniuk kell, hogy szervezetüket a működőtőke megőrzésével, a készpénzre gyakorolt hatás nyomon követésével, a hitelhez való hozzáférés biztosításával, valamint a tehetség és a kultúra szoros figyelemmel kísérésével mozdítsák előbbre. Amint a szervezet megfelelően felkészült, a technológiai vezérigazgatók irányíthatják és bevonhatják az alkalmazottakat a piaci lehetőségek felkutatásába, felgyorsításába és megvalósításába" - mondta Lovelock.

Még akkor is, ha az elbocsátások továbbra is hatással vannak a technológiai iparág egészére, továbbra is kritikus hiány van a szakképzett informatikai munkaerőből. A technológiai tehetségek iránti kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot, ami az előrejelzett IT-kiadások alapján legalább 2026-ig fennmarad.

"A technológiai elbocsátások nem jelentik azt, hogy az IT-tehetséghiány véget ért. A belső szolgáltatásokra fordított IT-kiadások minden iparágban lassulnak, és a vállalkozások nem tartanak lépést a béremelésekkel. Ennek eredményeképpen a vállalkozások több pénzt fognak költeni arra, hogy kevesebb alkalmazottat tartsanak meg, és az IT-szolgáltató cégekhez fordulnak majd a hiányosságok pótlására" - állította Lovelock.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.