Hirdetés
. Hirdetés

Google-appok a Huawei-mobilokon

|

Fontos állásfoglalást tett közzé a Google mobilalkalmazásai a kínai gyártó okostelefonjain való futtatásával kapcsolatban.

Hirdetés

Még tavaly májusban helyezte exporttilalmi listára az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma a Huawei-t és leányvállalatait, ami azt jelenti, hogy amerikai cégek csak külön engedéllyel szállíthatnak a kínai gyártónak alkatrészeket és más termékeket. A legnagyobb érvágás a Huawei számára, hogy a szankciók miatt nem teheti fel új okostelefon-modelljeire a népszerű Google-mobilalkalmazásokat és -szolgáltatásokat (Gmail, Térkép, YouTube, Play Áruház stb.), ami miatt komoly hátrányba kerül riválisaival szemben a Kínán kívüli piacokon.

Hirdetés

A problémára egy saját mobil ökoszisztéma - a Google-appokat és szolgáltatásokat helyettesítő Huawei Mobile Services (HMS) - kidolgozásával és más kínai gyártókkal való szövetség létrehozásával igyekszik megoldást találni a Huawei.

A Google-appok Huawei mobilokon való használatáról Tristan Ostrowski, az Android és Play részleg jogi igazgatója most állásfoglalást tett közzé vállalati blogbejegyzésében. Ebben először kitér arra, hogy az amerikai szabályozással összhangban a Google továbbra is nyújt biztonsági javításokat és frissítéseket a 2019. május 16-a előtt megjelent Huawei mobilokon futó Google-appokhoz. 

Ami az ezen dátumot követően megjelent új modelleket illeti, a szankciók miatt ezekre nem lehet legálisan előre vagy nem hivatalos forrásból utólag telepíteni a Google-appokat. A felhasználó adatainak védelme érdekében a Google Play Áruház, a Google Play Protect szolgáltatás és a Google-appok csak a Play Protect által hitelesített eszközökön érhetők el.

A Play Protect által hitelesített eszközök a Google által elvégzett szigorú biztonsági és kompatibilitási ellenőrzésen mennek keresztül annak érdekében, hogy a felhasználói adatok és az appinformációk biztonságban legyenek, írja Ostrowski. Az eszközökre gyárilag telepítik a Google Play Protect szoftvert, amely védelmet nyújt a feltörés ellen.

Az amerikai kormányzati intézkedések miatt a 2019. május 16-át követően megjelent Huawei-modellek nem mentek keresztül ezen a biztonsági ellenőrzésen és nincs rajtuk előre telepítve a Play Protect, melynek eredményeképpen "nem hitelesített" eszköznek minősülnek.

Mi több, Ostrowski szerint a valamilyen módon később telepített Google-appok nem fognak megbízhatóan működni, mivel a Google nem fogja engedni ezen szolgáltatások futását a nem hitelesített eszközökön, amelyeken a védelem feltörhető. A Google-appok utólagos telepítése azzal a kockázattal is jár, hogy az appokat megváltoztatták vagy manipulálták a biztonságot veszélyeztető módon.

Annak ellenőrzéséhez, hogy mobiltelefonunk hitelesített-e, nyissuk meg a Play Áruház appot, és a menüben válasszuk a Beállítások tételt. Menjünk az oldal aljára, ahol a hitelesített eszköz esetében a Play Protect-tanúsítvány felirat alatt az Az eszköz tanúsított szöveg olvasható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.