Hirdetés
. Hirdetés

Így halaszthatod el az októberi nagy Windows 10 frissítést

|

Nyakunkon a következő Windows 10, ami nem ígér igazán drámai újdonságokat, viszont esélyesen még tartogat néhány szoftverhibát. Semmi okunk tehát rá, hogy elkapkodjuk a telepítését: mutatjuk, hogy odázhatjuk el.

Hirdetés

Pillanatokon belül megérkezik az októberi Windows 10 funkciófrissítés, itt az ideje tehát, hogy mindazok, akik szeretnék megtartani számítógépükön a megbízhatóan futó, és még támogatott korábbi Windows 10 változatot, felkészüljenek a "védekezésre". Persze ez nem azt jelenti, hogy a Windows 10 frissítések telepítése rossz dolog lenne, de az eddigi tapasztalatok szerint az ilyen kumulatív csomagok esetében a megjelenés utáni hetekben gyakran kiderülnek érdekes hibák és bosszantó apróságok, amelyeket a Microsoft gyorstapaszokkal rak rendbe - sokan tehát azért odáznák el az új verzió telepítését, hogy megvárják a javításokat.

Hirdetés

A Windows 10 October 2020 Update, más néven a 20H2 rendszerverzió új névadási konvenciót vezet be. A korábbi ÉÉHH formátum (például 2004) helyett a Microsoft az ÉÉH1/ÉÉH2 rendszerre tér át, amely azt mutatja meg, hogy az adott év első, vagy második felében látott-e napvilágot a frissítés. A következő Windows 10-kiadás tehát a 21H1 lesz, és jövő április környékén fog megjelenni.

A Windows 10 frissítéseivel a Microsoft újabban azt a modellt követi, hogy az év első felében a nagyszabású változásokkal jön ki, az év második felében a kevésbé fontosakkal. A 20H2 legfontosabb újdonsága az új, Chromium alapú Edge böngésző, de ezt külön is letölthetjük, a többi apró fejlesztés pedig nem igazán indokolja, hogy sebbel-lobbal, a szinte biztosan felmerülő szoftverhibák kijavítása előtt telepítsük a frissítést.

Így akadályozhatjuk meg ideiglenesen a Windows 10 nagy frissítőcsomagjának telepítését:

  1. A teendőnk attól függ, milyen változatot használunk. Hogy milyen OS fut a PC-nken, azt a Start, Gépház, Rendszer, Névjegy kiválasztásával tudjuk tisztázni.
  2. Ha a 1809 vagy 1903 változatot használjuk, ideje továbbfejleszteni. Az 1809-es változat november 10-én kapja az utolsó biztonsági frissítést, az 1903-es december nyolcadikán. Ezeknél a rendszereknél mindenképp indokolt a továbbfejlesztés, mégpedig a 2004-re. A Windows Update-ből ezt biztonsággal megtehetjük, és jó is, ha nem halogatjuk sokáig ezt a műveletet, mert a Windows Udpate hamarosan már nem ezt, hanem a 20H2-t fogja felkínálni.
  3. Ha a 1909-et vagy a 2004-et futtatjuk, ne kattintsunk a Windows Update rövidesen megjelenő értesítésére, amely azt az örömhírt adja tudtunkra, hogy a Windows 10 20H2 változata letöltésre és telepítésre kész. És hagyjuk a Frissítsek keresése parancsot is, mert ez az opcionális .NET frissítéseket kínálja fel, amelyekre nincs szükségünk.
  4. A telepítés elhalasztásához rendszergazda fiókból válasszuk ki a Start, Gépház, Frissítés és biztonság elemeket, majd kattintsunk a Speciális beállítások parancson, és a Frissítések telepítési idejének kiválasztása lenyíló listából a funkciófrissítésekre állítsunk be 365 napot, a minőségi frissítésekre pedig 15 napot.

A 2004-es változatból a Microsoft már eltávolította a biztonsági frissítések telepítésének ilyen elhalasztását, és bizonyos 1919 Pro telepítésekből is hiányzik a lehetőség.  Ha tehát nem találjuk ezt az opciót a Windows 10 Próból, másutt kell kereskednünk. A Windows 10 kereső dobozába írjuk be, hogy "csoportházirend", kattintsunk a felkínált Csoportházirend szerkesztése lehetőségen, és a megjelenő ablak bal felső sarkában kattinsunk a Házirend: Helyi számítógép elemen. Ezután kattintsunk a Felügyeleti sablon, majd a Windows-összetevők mappán.

Keressük meg a Window Update mappát, kattintással nyissuk meg, majd nyissuk meg a benne rejtőző Vállalati Windows Update almappát, végül kattintsunk duplán A funkciófrissítés célverziójának kiválasztása elemen. Az ekkor megnyíló ablakban A funkciófrissítés célverziójának kiválasztása sor alatt kattintsunk az Engedélyezve parancson, és ezek után a Funkciófrissítések célverziója rurikába írjuk be a megtartani kívánt Windows 10-változat számát, vagyis a  1919-et vagy a 2004-et.

A Windows 10 Home felhasználói számára ez a lehetőség sajnos nem elérhető: ők kizárólag úgy szerezhetnek teljes felügyeletet rendszerük frissítései felett, ha továbbfejlesztenek a Windows 10 Pro kiadásra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.