Hirdetés
. Hirdetés

Három felhőtrend, amely 2023-ban javítja a teljesítményt és a költséghatékonyságot

|

Idén várhatóan ezek válnak szélesebb körben elterjedtté.

Hirdetés

Miközben a felhőinfrastruktúra használata a legkülönfélébb munkaterhelések kialakításához és telepítéséhez valószínűleg folytatódik, van egy sor olyan újonnan megjelenő trend is, amelyek 2023-ban egyre fontosabb szerepet fognak játszani. Az alábbi három nem teljesen új, de 2023-ban egyre inkább megalapozottá és jelentősen szélesebb körben elterjedtté válnak.

A felhőoptimalizálás kerül a középpontba

A felhőoptimalizálás lényege annak biztosítása, hogy a munkaterhelések az erőforrások leghatékonyabb kihasználásával fussanak, mind a teljesítmény, mind a költségek szempontjából.

Mivel 2023-ban a recesszió és az inflációs félelmek állnak az első helyen, a vállalkozások feladata a költségek csökkentése, ahol csak lehetséges. A cégek az elmúlt években nagyrészt a felhőbe költöztek, felismerték, hogy nem mindig az általános felhőalapú telepítés a legjobb megoldás. Ez számos költségszabályozási megközelítés, valamint a felhőalapú munkaterhelések optimalizálását segítő, finomabbra hangolt szolgáltatások kifejlesztéséhez vezetett.

A felhőoptimalizálás minden olyan vállalkozás számára előnyös, amely költségvetési korlátokkal szembesül, és ezért kevesebből próbál többet kihozni. "A szervezetek bizonyos esetekben ráébredtek a felhő robbanásszerűen növekvő költségeire, részben a technológiai szemléletű alagútvízió miatt, amely szerint a felhőbe való átállás csak egy technikai migrációs gyakorlat. A felhőoptimalizálás a felhőerőforrás-pazarlás kiküszöbölésének puszta fókuszából a felhőerőforrás optimalizálás és elosztás leghatékonyabb módjának meghatározására fog áttevődni, különösen az elosztott hibrid vagy több felhős esetekben" - mondta Brian Otten, az Axway szakértője.

Hirdetés

A felhőoptimalizálási képességek sokféle formában léteznek. A Microsoft, a Google és az Amazon Web Services (AWS) mind saját költség- és optimalizálási műszerfalat kínál a szervezetek számára. Harmadik féltől származó szolgáltatások, köztük a HPE GreenLake is kínál költségkezelési funkciókat. A konkrét szolgáltatásokon túl a FinOps tudományága útmutatást és bevált gyakorlatokat kínál a felhőköltségek kezeléséhez.

A felhőalkalmazások a peremre költöznek

A felhő hagyományos megközelítésénél a szolgáltatásokat a nyilvános felhőszolgáltató régiókban központosítják. Az edge computinggal a számítási és tárolási erőforrások közelebb kerülnek ahhoz a helyhez, ahová az alkalmazást szállítják. A gyakran JavaScript-alapú és egyre inkább a WebAssembly (WASM) technológiát alkalmazó peremszolgáltatási platformok lehetővé teszik a gyors telepítést és szállítást a hálózat peremén.

A szervezetek számára minden eddiginél fontosabb, hogy a felhasználók számára a lehető legjobb élményt nyújtsák. A sebesség és a késleltetés kulcsfontosságú tulajdonságok, amelyek ezt lehetővé teszik, és mindkettő az edge alkalmazáskiszállítási platformok elsődleges ígérete. A WASM-támogatás megjelenése most még vonzóbbá teszi az edge-alkalmazásokat is, mivel lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy tetszőleges számú nyelven írjanak, ahelyett, hogy csak egy programozási nyelven kellene kódot készíteniük.

Ez a felhasználóknak hasznos, mivel gyorsabban jutnak alkalmazásokhoz. A fejlesztők is profitálnak a trendből, mivel gyorsabban telepíthetik az alkalmazásokat a felhasználókhoz legközelebb eső helyekre. Több gyártó szolgáltatásai is léteznek az éles telepítési hálózatokhoz. Ezek közé tartoznak a Cloudflare Workers, a Fastly Compute@Edge, a Vercel Edge Functions, a Netlify Functions és az AWS Lambda@Edge.

A felhő az x86-on túlra tekint

A felhőszolgáltatók egyre inkább kínálnak különböző példánytípusokat az Intel x86 CPU-k által működtetett példányokon túl. A felhőszolgáltatóknak már vannak egyedi gépi tanulási következtető chipjeik, GPU-kínálatuk és Arm-alapú szilíciumuk.

A jobb hatékonyság és a költségek a fő okok, amiért a felhasználók a nem x86-os felhőpéldányokat keresik. Emellett bizonyos típusú munkaterhelések, köztük a mesterséges intelligencia esetében az x86 nem nyújt optimális teljesítményt, ezért a szervezetek az egyedi szilícium felé fordulnak.

Ez a trend azok a szervezeteknek hoz hasznot, amelyek nem függenek az x86-alapú szilíciumtól, és alternatívákat keresnek a jobb teljesítmény és az alacsonyabb költségek érdekében. A Forrester kutatási jelentése szerint az Arm mikrochipek lehetővé tették a felhőszolgáltatók számára, hogy saját chipfejlesztési és ellátási láncot hozzanak létre, ami olcsóbb és energiatakarékosabb példánytípusok kínálatához vezetett. Ez segít a felhőszolgáltatóknak a működési költségeik kezelésében, miközben az ügyfelek is teljesíthetik fenntarthatósági céljaikat.

Az AWS számos lehetőséget kínál felhasználóinak, többek között a Graviton Arm-alapú chipjeit; a Microsoft az Nvidia-alapú GPU-khoz ad hozzáférést a felhasználók számára; a Google pedig a felhőalapú Tensor Processing Unit (TPU) egységeket tart fenn az optimalizált gépi tanuláshoz - írja az ITPro Today.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.