Hirdetés
. Hirdetés

Hszi Csin-ping elnök azt akarja, hogy Kína önellátó legyen technológiai téren

|

Kínára egyre nagyobb nyomás nehezedik más államok részéről, különösen az 5G- és a chiptechnológiával kapcsolatban.

Hirdetés

Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította az országot, hogy gyorsítsa fel a tudomány és a technológia önállóságának növelésére irányuló erőfeszítéseit. "A tudományos-technológiai önállóságot és önerősítést mindig a nemzeti fejlődés stratégiai támogatásának kell tekinteni" - jelentette ki az elnök a CCTV szerint.

A kínai vezető a következő elég egyértelmű kívánságot fogalmazta meg: "A tudományos és technológiai fejlődésnek a globális sci-tech határokat kell megcéloznia, a fő gazdasági csatatereken kell szolgálnia, törekednie kell az ország jelentős szükségleteinek kielégítésére, és az emberek életének és egészségének javát kell szolgálnia. Az idők által rátok bízott fontos feladatok vállalásával törekednetek kell a sci-tech önállóság és önfejlesztés magasabb szintű megvalósítására."

A hétvégén a Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Mérnöki Akadémia előtt elmondott beszéde hónapokkal azután hangzottak el, hogy a kormány ígéretet tett, a 14. ötéves terv részeként jelentős beruházásokat indítanak a nagy nemzeti tudományos és technológiai projektekbe annak érdekében, hogy az ország technológiai önállóságra tegyen szert.

Hirdetés

Kínára egyre nagyobb nyomás nehezedik más államok részéről, különösen az 5G- és a chiptechnológiával kapcsolatban. Például a Huawei hálózati eszközeit jelenleg többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is betiltották.

Az USA-ban a vállalatoknak - beleértve a hazai és külföldi cégeket - tilos Huawei technológiát vásárolni, illetve bizonyos amerikai technológiát tartalmazó árukat nem értékesíthetnek a Huawei számára, hacsak nem kapnak erre külön engedélyt. E tilalmak és szankciók következtében a Huawei Kínán kívüli bevételei 2020-ban jelentősen visszaestek, a csökkenés mértéke az előző évhez képest 8,7 százalékról közel 25 százalékra nőtt.

A külföldi nyomás ellenére Kína tavaly év végén bejelentette törekvéseit, hogy 2035-re globális vezető szerepet kíván betölteni az innovációban. Négy évvel ezelőtt a kínai kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra vezető legyen a mesterséges intelligencia területén. Az amerikai székhelyű Center for Data Innovation nevű agytröszt ez év elején közzétett jelentése szerint 2021-ben az USA még mindig jelentős globális előnyben van, de Kína gyorsan zárkózik fel mögé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.