Hirdetés
. Hirdetés

Így érdemes felkészülni az S/4HANA bevezetésre

|

Az S/4HANA bevezetés sokkal több, mint egy informatikai projekt: digitális átalakulást jelent egy cég számára. 

Hirdetés

Jelentős üzleti és technikai újratervezés, komplex átállás, ami sok időt, erőforrást és befektetést igényel. Mégis, miért éri meg bevezetni és hogyan érdemes felkészülni rá? A Deloitte szakértői az előnyöket, kihívásokat és lehetséges buktatókat vizsgálták.

Az SAP közelmúltbeli nagy technológiaváltása nyomán született a HANA-alapú S/4 integrált vállalatirányítási rendszer. Az SAP S/4HANA egy teljes körű ERP rendszer, beépített intelligens technológiákkal, köztük mesterséges intelligenciával, gépi tanulással és fejlett elemzésekkel. A rendszer segít a vállalatoknak új üzleti modellek alkalmazásában, az üzleti változások gyors kezelésében, a belső és külső erőforrások összehangolásában és a mesterséges intelligencia előrejelző erejének felhasználásában. Az üzleti folyamatok közötti szoros, natív integráció, az iparági részletezettség és a memóriaalapú (in-memory) adatmodellnek számos előnye van. Az S/4HANA az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb platformfrissítése volt: az üzleti vezetők számára lehetőséget kínált a folyamatok racionalizálására, automatizálására, a valós idejű adatokhoz való hozzáférésre és az innováció felszabadítására.

Hirdetés

"Az S/4HANA bevezetése egy cég életében sokkal több volt, mint egy korábban megszokott implementáció - ez már egy digitális átalakulást jelentett, és a legtöbb forradalomhoz hasonlóan ez sem egyik napról a másikra történt. Eleinte vonakodtak a vállalatok ekkora projektbe kezdeni, azonban néhány év elteltével, és a tanulságok beépítésével ma már tisztább rálátásunk van az előnyökre, egyúttal a kihívásokra és lehetséges buktatókra is" - mondta Holenda Balázs, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Milyen előnyöket nyújt az S/4HANA?

Az SAP S/4HANA átírja az alapvető funkcióikat az SAP HANA adatbázison, kihasználja az in memory rendszer képességeit, ezáltal valós időben végez elemzést, így egyedülálló pozíciót biztosít az ERP-piacon. Az ügyfeleknek előbb-utóbb muszáj lesz lépni és áttérni az SAP S/4HANA-ra, annak érdekében, hogy kiaknázzák az SAP HANA in memory számítási teljesítményét, az agilitást, a jobb felhasználói élményt, a valós idejű adatokat, a rugalmas API-kat és az egyszerűsített folyamatokat. Emellett fontos, hogy a régebbi verziók támogatása 2027-ig fokozatosan megszűnik. Ugyanakkor sokan még mindig óvakodnak ettől az átállástól a magas költségek és az áttelepítéshez szükséges aprólékos tervezés miatt - ennek azonban a fenti okok miatt előbb-utóbb be kell következnie.

A bevezetés sok esetben az SAP-t használó vállalatok digitális stratégiájának része. Nagyobb sebességre és agilitásra van szükségük a rendszereik részéről, szükségük van az innovációra, és képesnek kell lenniük a gyors növekedésre. A vállalatok fő motivátora tehát, hogy a legfrissebb technológia alkalmazása által megtartsák pozíciójukat, versenyelőnyüket és naprakészek tudjanak maradni. Akik már túlvannak a rendszer bevezetésén további előnyökként a magasabb teljesítményt, a meglévő üzleti gyakorlat optimalizációját, gyorsabb analitikát, valamint az új technológiák bevezetése szempontjából jobb technológiai készültséget nevezték meg.

"A rendszer másik előnye, hogy lehetőséget nyújt egy Fiori-alapú felhasználói felület (UI) létrehozására. A Fiori szintén új termék az SAP-nál, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen eszközről - legyen szó mobilról, tabletről vagy notebookról - hozzáférjenek az intuitív és könnyen kezelhető UI-hoz. Ez a modern vállalatvezetésben már elengedhetetlen." - mondta Tanos Gergely, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Nem (csak) IT-projekt: transzformáció és változásmenedzsment

Sokan az S/4HANA bevezetésre IT projektként tekintenek, ami hibás kiindulás: ez sokkal inkább üzleti transzformáció. Az SAP ECC-ről való átállás egyedi kihívásokkal jár szervezeti, beszállítói, végfelhasználói és tanácsadói szempontból is, ezért a szervezetszintű változásmenedzsment klasszikus esetével állunk szemben, folyamat- és humán erőforrás menedzsment szempontból egyaránt, a Deloitte szakértői szerint.

A transzformáció szükségességét több dolog indokolja: a növekvő verseny, a környezeti, geopolitikai és üzleti változások is. A digitális transzformációnak köszönhetően az ember által végzett feladatok nagyrészben automatizálttá válnak, ami nem csak a költségcsökkentéshez, árbevétel növekedéshez és hatékonyságnöveléshez járul hozzá, hanem az egyre fontosabb szemponttá váló fenntarthatóság alapját is biztosítja. Az üzleti környezet folyamatosan változik, ezért a folyamatok és modellek állandó felülvizsgálatára és a környezethez igazítására van szükség.

"Az SAP S/4HANA migráció hatalmas lépés a szervezet agilisabbá és hatékonyabbá tételében, ezért az összes érdekelt félnek bele kell egyeznie a bevezetésbe. A szervezeti és informatikai felkészítést előzetesen el kell végezni, és a vállalati kultúrához illeszkedő külső tanácsadó fél kiválasztása is nagyban hozzájárul a migrációs projekt sikeréhez" - tette hozzá Tanos Gergely.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.