Hirdetés
. Hirdetés

Január 21. a Magyar Informatika Napja

|

A Neumann Társaság egész éven át tartó programsorozattal emlékezik a százhúsz éve született Neumann Jánosra.

Hirdetés

Idén lenne százhúsz éves a napjainkban széles körben alkalmazott számítógépek működésének alapelvét megalapozó matematikus, Neumann János. A nevét több mint félévszázada viselő számítógép-tudományi társaság egész éven át tartó rendezvénysorozattal készül, hogy Neumann szellemi örökségét minél szélesebb körben megismertesse a szakmán kívüliekkel is. Az emlékév nyitórendezvényének az Óbudai Egyetem adott otthont, amely több szállal kötődik a Társasághoz, és számos - a Társasághoz kötődő - szakosztály központja is.

2023-ban ünnepeljük a XX. század legmeghatározóbb magyar tudósa, a modern számítógépek működési elveit is kidolgozó Neumann János születésének százhuszadik évfordulóját. A neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetése érdekében 2023 végéig tartó, nagyszabású megemlékezés-sorozattal készül a Neumann Társaság, hogy a sokoldalú gondolkodó munkássága a széles közvélemény szemében is méltó helyre kerüljön, büszkeséget jelentsen.

Neumann nagysága nem önmagában matematikai, tudósi zsenialitásában rejlik, abban, hogy új diszciplínákat alapozott meg a kvantumelmélettől a játékelméletig, hanem kiváló szintetizáló képességében, amely lehetővé tette számára annak felismerését, miképp kamatoztathatók a gyakorlatban az elért tudományos eredmények a közgazdaságban, vagy az atomenergia felhasználásban. S a felmerülő gyakorlati problémákat hogyan segíthetik a számítógépek, a számítógépek új architektúrája, amit Neumann-elveknek neveznek ma is.
Foglalkozott a tudományos és technikai fejlődés morális problémáival is, mindezeket figyelembe véve méltán választotta a Financial Times 1999-ben az évszázad emberének.

A Neumann-emlékév nyitó szakmai rendezvénye a Neumann Társaság stratégiai együttműködő partnerével, az Óbudai Egyetemmel közösen megrendezett Magyar Informatika Napi konferencia volt, ahol munkásságának mai hatásáról hangzottak el szakmai előadások: a Neumann játék- és növekedéselméletéről, továbbá arról, hogyan léptünk a Neumann-elvű feldolgozástól az elosztott mély gépi tanulásig. Az emlékévet videóüzenetben köszöntötte Neumann lánya, az Egyesült Államokban élő Marina von Neumann Whitman, az emlékév tiszteletbeli fővédnöke.

A Neumann 120 emlékév során számos szakmai rendezvény - úgymint MTA konferencia, Nemzetközi Informatika Olimpia -, mellett alkotópályázatok is igyekeznek a legszélesebb közönséget elérni (az első díjátadásokra már 2023. január 18-án sor került), akár a neves művészek, akár a kreatív diákok által létrehozott munkák által. Nem hagyva említés nélkül a balatonfüredi faültetést a Tagore sétányon, az MNB emlékérmet, vagy a Neumann-pikniket sem, ezek remélhetőleg bőven túllépnek a szakmai körök elérésén.

"Különösen fontos társaságunk számára, hogy a névadónk emlékének szentelt Neumann120-at méltóképpen ünnepeljük meg, példaképül állítva a modern számítógépek működési elveit is leíró sokoldalú gondolkodót, nemcsak a szakma, hanem a széles közvélemény, egyszersmind az informatikus társadalom potenciálisan következő generációi számára. Törekvésünket támogatja az Óbudai Egyetem is, amelyhez egy sikeres ICDL-vizsgaközpont és a Neumann Társaság számos szellemi műhelye, szakosztálya kötődik. Az egyetem több konferencia és verseny kiemelt helyszíne is lesz a jubileum apropóján. Örülünk, hogy ipari partnereket is sikerült bevonnunk, és reméljük, hogy még továbbiakat is sikerül megnyerni az emlékév támogatására" - kommentálta a Neumann 120 nyitóeseményét Dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

A Magyar Informatika Napját a Neumann Társaság kezdeményezésére ünneplik meg minden évben arra emlékezve, hogy 1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus - a Neumann-elvek alapján működő - számítógépet, a szobányi méretű M-3-at: így ez a dátum tekinthető a magyar számítástudomány megszületésének.
"Neumann és kortársai olyan oktatásban részesültek, hogy páratlan tudásukkal 'ki tudták forgatni sarkaiból a világot'. A mi célunk sem lehet kevesebb, mint az, hogy hallgatóinkat a lehető legmagasabb színvonalú oktatásban részesítsük" - nyilatkozta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

"Az évfordulók fontosak számomra. Idén, 2023-ban cégvezetőként és informatikai szakemberként is van mit ünnepelni: 40 éve alapítottuk a SERCO-t, az első, informatikával foglalkozó magyar vállalatot, és 120 éve született a legendás Neumann János, a magyar számítástudomány atyja. E két dátum apropóján a Neumann Társasággal közösen rengeteg izgalmas, érdekes programmal készülünk, és főtámogatóként aktívan kivesszük a részünket a két dátumhoz kapcsolódó események megszervezésében, kialakításában" - mondta Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója.

Hirdetés

www.neumann120.hu

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot készített, mely a www.neumann120.hu címen található. Ízelítőképp néhány esemény, melyre minden érdeklődőt szívesen várnak: Koszorúzás szülőházánál Neumann János halálának 66. évfordulóján, vándorkiállítás Neumann életéről Budapesten és országszerte, informatikai versenyek vagy a Múzeumok- és Kutatók éjszakája programsorozat eseményei. Mindenről részletesen a fenti honlapon lehet tájékozódni. A programsorozat nyitott, a Neumann Társaság örömmel veszi új csatlakozók részvételét.

A Neumann120 irodalmi pályázatok nyertesei

A Magyar Informatika Napja konferencián hirdetik ki a Neumann-év keretében meghirdetett két irodalmi pályázat legjobbjait is.
A Neumann Társaság és a Galaktika Magazin közös sci-fi novellapályázatán a számítógép atyjának zsenijét változatos módokon (humorosan, klisémentesen) ábrázolták a nyertes pályázók: az első helyezett Fedina Lídia, a második helyezett Kevereschán András, a harmadik pedig Szirtes György lett.
Milyen történész lett volna Neumann, milyen emberszemlélet jellemezte a tudóst, milyen hatások érték, alakították világlátását? A társaság Élet és Tudomány hetilappal közös esszépályázatának első helyezettje, Vágfalvi Zoltán Csaba a matematikus és a globális történelem viszonyát mutatja be merészen és újszerűen. A szakmai zsűri kiemelt dicséretben részesítette Vid Gábort is, aki az első helyezett mellett ugyancsak publikációs lehetőséget kap a tudományos hetilapban.
Mindkét pályázat zsűrije számos további pályázót részesített dicséretben kiemelkedő színvonalú írásaikért: az összes pályamű olvasható lesz 2023 folyamán a Neumann 120 emlékév honlapján.
A jelenleg is zajló, a Deák17 Galériával közös Neumann 120 képzőművészeti diákpályázatra 2023. február 24-ig várják a pályaműveket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.