Hirdetés
. Hirdetés

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Windows 10

|

Immár a világ személyi számítógépeinek a többsége a Windows 10 operációs rendszert futtatja.

Hirdetés

A NetApplications internetes statisztikai cég adatai szerint a Windows 10 augusztusban lépte át a bűvös határt, és jelenleg 51 százalékon áll (2017 októbere óta 20 százalékponttal növelte részesedését). Egy másik statisztikusnál, a StatCounternél ez az esemény már tavaly szeptemberben bekövetkezett. A nyomulás főként a régebbi Windowsok rovására következett be.

Hirdetés

A Microsoft 2020 januárjától már nem ad ki többé biztonsági frissítéseket a rendkívül népszerű Windows 7-hez, így annak további használata jelentős kockázattal jár. Vélhetően ez jelentősen hozzájárul a platform lassú elhagyásához. A Windows 7 használati aránya augusztusban 30,34 százalék volt, míg két évvel korábban még a felhasználók 43,82 százalékát tudhatta magáénak az operációs rendszer a NetApplications szerint. 

A Windows 8.1 messze lemaradva 4,21 százalékon állt augusztusban, csakúgy mint a jó öreg Windows XP, amelyet még mindig 1,57 százaléknyian használnak. A Mac OS X 10.14 a személyi számítógépek kevesebb mint hat százalékán fut, az összes Mac felhasználó pedig az összes PC felhasználó valamivel több mint 8 százalékát teszi ki.

A Microsoft eredetileg azt a cél tűzte ki a Windows 10 megjelenésekor, hogy egymilliárd felhasználót nyerjen meg az új operációs rendszernek. Ezt egyelőre nem sikerült elérnie, jelenleg 800 millió eszközön fut a rendszer.

Most a szoftvergyártó óriás minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a Windows 7 támogatási időszakának végéig, 2020 januárjáig minél több felhasználó térjen át a Windows 7-ről a Windows 10-re. Felugró üzenetekben figyelmezteti a Windows 7 operációs rendszert használókat, hogy váltsanak át a Windows 10-re a a biztonságos használat érdekében. 

Az ilyen nyomulás korábban a felhasználók heves ellenállásába ütközött. Gondoljunk csak például a Microsoft hírhedtté vált "kattintson az X-re" átverésére, amelynek során a felhasználók azt hitték, hogy elhárítják a Windows 7-ről vagy Windows 8.1-ről a Windows 10-re való frissítést, azonban a valóságban akaratuk ellenére elindult a folyamat. Ezt a taktikát szerencsére a felzúdulás miatt 2016 óta nem alkalmazzák tovább.

Kíváncsian várjuk, hogy 2020 januárjára a felhasználók hány százaléka fogja még mindig a nyugdíjazott Windows 7 operációs rendszert futtatni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.