Hirdetés
. Hirdetés

Jelzi a rendellenes szívműködést az Apple Watch

|

A kutatók reményei szerint a technológia segíthet a pitvarfibrilláció korai észlelésében.

Hirdetés

Egy, az Apple által finanszírozott kutatás szerint az Apple Watch képes volt detektálni a szabálytalan szívimpulzusokat, amelyek további monitorozást igénylő komoly szívritmus problémára utalhatnak. A kutatók azt remélik, hogy a technológia segíthet a pitvarfibrilláció, a szabálytalan szívverés leggyakoribb formájának a korai felderítésében. A kezeletlen pitvarfibrilláció ötszörösére emeli a stroke kockázatát.

A több mint 400 ezer Apple Watch használó bevonásával végzett eddigi legnagyobb pitvarfibrilláció detektálási kutatás eredményeit a New Orleans-i American College of Cardiology konferencián ismertették. A 400 ezer résztvevő 0,5 százalékánál, körülbelül 2000 embernél észleltek szabálytalan szívverést. Náluk folyamatos EKG monitorozást végeztek a későbbi pitvarfibrillációs epizódok detektálása érdekében. Azok egyharmadánál erősítették meg a pitvarfibrillációt, akiknek okosórája szabálytalan szívverést észlelt.

Hirdetés

Az orvosok a kutatási információkat saját vizsgálataik eredményével kombinálva hatékonyan dönthetik el, hogy mit tegyenek a riasztást kapó páciensek kezelése érdekében, nyilatkozta dr. Marco Perez, a kutatás egyik vezetője a Stanford School of Medicine-től. A kutatás azt is megállapította, hogy az okosórájuktól riasztást kapó résztvevők 57 százaléka fordult orvoshoz.

Az e-egészségügy területén nyomuló Apple számára a kutatási jelentés kiváló muníciót szolgáltat. A vállalat új  Watch Series 4 okosórája - amely a kutatás megkezdése után került forgalomba, így ahhoz nem használták fel -, képes elektrokardiogramot készíteni a szívproblémák észlelése érdekében.

Dr. Deepak Bhatt, a bostoni Brigham and Women's Hospital a kutatásban nem résztvevő kardiológusa a kutatást fontosnak nevezte a viselhető eszközök orvosi célú felhasználásának jövője szempontjából. Ugyanakkor a kutatók óva intették az orvosokat attól, hogy fogyasztói kategóriájú - a hatóságok által diagnosztikai berendezésként nem hitelesített - eszközök adatait használják fel betegeik kezeléséhez. Ennek ellenére komoly potenciált látnak az ilyen típusú technológiákban.

- A pitvarfibrilláció detektálása csak az első lépést jelenti, a tanulmány további kutatásokat indíthat el a viselhető technológiák területén annak megállapítására, hogy miképpen használhatók az okoseszközök a betegségek megakadályozására, mondta Lloyd Minor, a Stanford School of Medicine dékánja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.