Hirdetés
. Hirdetés

Jó hírek a PC-piacról

|

Váratlanul közel 5 százalékkal nőttek a darabszám szerinti PC-eladások a második negyedévben a Windows 7-ről való áttérésnek és az Intel-processzorok nagyobb számának köszönhetően.

Hirdetés

Jó hatással volt a PC-piacra, hogy több processzort szállított az Intel, valamint az, hogy a vállalatok áttérnek a jövő év elején nyugdíjba vonuló Windows 7-ről a Windows 10-re, és ezt új számítógépek vásárlásával oldják meg. Az IDC piackutató cég előzetes adatai szerint a szállítások a vártnál jobban, 4,7 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés

Világszerte összesen 64,858 millió személyi számítógépet értékesítettek a gyártók. Egy évvel ezelőtt a HP vezette a listát, most azonban egy meglepő 18,2 százalékos növekedésnek köszönhetően a Lenovo vette át a vezetést. Az IDC szakértői szerint részben azért, mert a vámok emelésétől félve a gyártó minél több PC-t próbált eladni Kínán kívül, mielőtt még az árak megemelkedtek volna a növekvő vámok miatt. Ezen kívül két további tényező járult hozzá leginkább az eladások növekedéséhez: egyrészt az Intel képes volt több mikroprocesszort szállítani a gyártóknak, másrészt 2020 januárjában megszűnik a Windows 7 operációs rendszer támogatása, ami arra ösztönzi a vállalatokat, hogy új számítógépeket vásároljanak.

Jitesh Ubrani, az IDC-féle Mobile Device Trackers kutatási igazgatója közleményében úgy fogalmazott, hogy a vámemeléstől való félelem hozzájárult a PC-piac mesterséges felpumpálásához a második negyedévben. 

Ami a konkrét számokat illeti, világviszonylatban a Lenovo 25,1 százalékos piaci részesedéssel vezeti a gyártók listáját, ez 16,3 millió eladott számítógépet jelent. Második a HP 23,7 százalékkal és 15,4 millió eladott PC-vel. Harmadik helyen végzett a Dell 17,9 százalékkal és 11,6 millió eladott géppel. Negyedik az Acer 6,6 százalékos részesedéssel (4,3 millió PC), ötödik az Apple 6,3 százalékkal (4,1 millió gép).

Egészen más eredményre jutott a PC-piac második negyedéves alakulását illetően a Gartner, amely nem számolja be az értékesített számítógépek közé a Chromebookokat. A Gartner előzetes adatai szerint a PC-piac csupán 1,5 százalékkal nőtt az időszakban, melynek során világszerte 62,97 millió gép talált gazdára. Szerintük is a Lenovo-HP-Dell hármas vezeti a gyártók toplistáját, őket az Acer és az Asus követi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.