Hirdetés
. Hirdetés

Jön az előfizetős, felhőalapú Windows

|

Jövő májusban jelenik meg a Cloud PC, amely lehetővé teszi, hogy havi fix összegért a Microsoft Azure felhőjéből futtassuk az operációs rendszert. Három csomagból választhatunk, de hogy mennyibe fognak kerülni, egyelőre még titok.

Hirdetés

A Windows operációs rendszerrel kapcsolatban a kezdetek óta megszoktuk, hogy bármilyen licenckonstrukcióban érkezik is, egy fixen megvásárolható és telepíthető megoldásról vann szó. Az idők azonban változnak: egy ideje már rebesgetik, hogy a Microsoft a Windows új, Desktop-as-a-Service (DaaS) változatán dolgozik, most pedig már a megjelenés időpontját is ismerjük. Egy jól értesült forrás szerint 2021. májusától a Cloud PC jóvoltából a Microsoft Azure-ból is futtathatjuk a Windowst.

Hirdetés

A Microsoft négy éve tette meg az első nagy lépést az előfizetéses, azaz DaaS modell felé, és mostanra olyan elemekkel bővítette ilyen jellegű kínálatát, mint a Microsoft 365 és a Windows Virtual Desktop (WVD). A legújabb hírek szerint azonban befejezéséhez közeledik az új, még átfogóbb Windows DaaS, a Cloud PC. Ez elsősorban az üzleti felhasználókat veszi célba egy olyan modern, rugalmas, felhőalapú Windows-megoldással, amelyet könnyen kezelhetnek és méretezhetnek.

A Windows Virtual Desktop és a Cloud PC közti legfontosabb különbség a felhasználók szempontjából az, hogy az utóbbi előfizetéses jellegű lesz, tehát nem a felhőhasználat alapján kell fizetni érte. Tervezhetősége miatt ez az előfizetéses modell a vállalkozások számára vonzóbb lehet, és sok egyéni felhasználónak is jobban beválik.

A Microsoft Medium, Heavy és Advanced név alatt három előfizetési lehetőséget kínál. A Medium két virtuális CPU-t, 4 gigabájt RAM-ot és 96 gigabájt SSD tárolót tartalmaz. A Heavy ehhez képest megduplázza a RAM méretét, az Advanced pedig a virtuális CPU-k számát kettőről háromra emeli. A legfontosabb kérdés persze az, hogy mindez vajon mennyibe fog kerülni a fogyasztóknak - erről azonban a Microsoft egyelőre hallgat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.