Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Lapos a költésgörbe

|

Bár a járványhelyzetben tavaly felgyorsult digitalizáció folytatódik, régiónkban a szervezetek technológiai költése idén szinte semmit sem fog nőni az IDC szerint. Összességében legalábbis, mert az átalakulás prioritásai szektoronként mások, ezért nagyobb felbontásban a várható beruházások eloszlása is jóval változatosabb képet mutat.

Hirdetés

Éves alapon mindössze 0,5 százalékkal nőhet 2021-ben az informatikai és kommunikációs technológiára fordított költés Közép-Kelet-Európában, prognosztizálja friss jelentésében (Worldwide ICT Spending Guide Industry and Company Size) az International Data Corporation (IDC). Az összképet szerencsére árnyalja, hogy az IT- és az üzleti szolgáltatások szegmense ennél jóval nagyobb mértékben - 2,8 és 2,7 százalékkal - bővülhet.

Az elemző a múlt év elején még 3,1 százalékos növekedést várt térségünkben 2020-ra, ezt a számot azonban a kibontakozó járványhelyzet hatására menet közben módosította. A Covid-19 első hullámában bevezetett korlátozó intézkedések lassították a vírus terjedését, ugyanakkor több iparágat súlyosan érintettek, és általában kedvezőtlenül befolyásolták az üzleti tevékenységet, így a beruházásokat is.

Szorít a hibrid

Idén azonban a távmunka súlya várhatóan tovább nő, mivel egyre több vállalat és alkalmazott rendezkedik be a munkavégzés rugalmas, hibrid modelljének hosszú távú támogatására. Felhő-infrastruktúrára, az együttműködést és a kapcsolattartást megkönnyítő platformokra, a végfelhasználói eszközök védelmére a szervezetek ezért 2021-ben is többet fognak költeni.

Miután a védőoltások és a gazdaságélénkítő források széles körben hozzáférhetővé válnak, a gazdaság ismét növekedésnek indulhat Közép-Kelet-Európában. A digitalizációs prioritások azonban szektoronként mások, ezért az egyes technológiákra fordított költés is eltérően alakul majd iparáganként és összességében is.

A médiaipar és a pénzügyi szektor például az elmúlt időszakban is fokozta ICT-beruházásait. Az egészségügy várhatóan továbbra is költ majd a távgyógyászat és az online konzultáció megoldásaira, míg a gyártóiparban a folyamatautomatizálás és az önvezérlés lesz fókuszban, a közműveknél pedig elsősorban a dolgok internetére épülő alkalmazásokat vezetnek be, és kiberfizikai környezeteik védelméről gondoskodnak. Az oktatási szektor viszont idén visszafoghatja beruházásait, mivel tavaly sokat költött a távoktatás beindítására és a tanítás digitális átalakítására.

Kelet-nyugat kontraszt a PC-piacon

Katalizátorként hatnak a járványkezelést célzó korlátozó intézkedések például a távmunkát és távoktatást, otthoni szórakozást támogató eszközök kereskedelmi forgalmára. A hagyományos személyi számítógépek - asztali PC-ket, laptopokat és munkaállomásokat magában foglaló - európai, közel-keleti és afrikai piacán az IDC 2021 első negyedében éves összevetésben 39,1 százalékos bővülést valószínűsít, ami abszolút csúcsnak számít ebben a versenyszámban. Régiós jelentésében (EMEA Quarterly Personal Computing Device Tracker) az elemző egyébként 2021 egészére is izmos 16 százalékos bővülést vár ezen a piacon. Földrajzi eloszlásban azonban úgy tűnik, erősen hullázó teljesítményre számíthatunk. Míg Nyugat-Európában a vállalati és a lakossági PC-k is lerepülnek a polcról, addig Kelet-Európában a piac csak a lassulás előre jelzett mértékét tudta enyhíteni.

Európa nyugati felén a PC-piac üzleti szegmensében 2021 első negyedében várhatóan 25,6 százalékos lesz a növekedés, és a kétszámjegyű bővülés a harmadik negyedévig kitarthat - elsősorban az oktatási szektor folyamatban levő nagy beszerzéseinek köszönhetően, de a kormányzati és a versenyszféra szereplői is sok eszközt vásárolnak a távmunka támogatásához.

A lakossági PC-k piaca viszont még ezt is messze felülmúlva 60,5 százalékkal lőhet ki az első negyedévben Nyugat-Európában. Az asztali gépek is keresettek, egészséges 21,6 százalékos forgalomnövekedésüket elsősorban a játékkedvelőknek köszönhetik. A laptopok piaca pedig szédítő, 70,2 százalékos bővülést ígér az idei év első három hónapjára, mivel a háztartásonként egy gép koncepciója már a múlté, a lakosság személyenként egy eszközben gondolkodik.

Közép-Kelet-Európában eközben mintegy 4,4 millió darab PC találhat gazdára 2021 első negyedében, valamivel kevesebb, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában. Bár az elemző felfelé javította az idei kilátásokat, térségünk a bővülés lassulásával indítja az évet. Elgondolkodtató az is, hogy az itteni piacokon jelenleg az oktatási szektor a személyi számítógépek egyik legnagyobb beszerzője, amely idén 1,3 millió gépet vásárolhat, ugyanakkor az elemző szerint a tavalyi szinthez képest valamelyest mérsékelni fogja beruházásait. Bízhatunk ugyanakkor a vállalati szektor költésében is, ahol a laptop-beszerzés továbbra is napirenden lesz.

Vezeték nélküli hálókban vezetünk

Összességében 17,9 százalékkal bővült világszinten a vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN) piaca a tavalyi év utolsó negyedében az IDC szintén most készült jelentése (Worldwide Quarterly WLAN Tracker) szerint. A technológia nemcsak azért keresett, mert a járványhelyzetben távoli, elosztott működésre váltott a világ, hanem az új wifi 6 szabvány térhódítása is eszközfrissítésre ösztönzi a felhasználókat. A lakossági és vállalati szegmenst is beleértve a világ WLAN-piaca így 2020-ban 10,3 százalékkal nőtt.

De míg Közép-Kelet-Európa 9,9 százalékos negyedik negyedéves és 1,5 százalékos éves bővülésével legalább valamelyest tartani próbálta a lépést, addig Nyugat-Európa WLAN-piaca szembement a trenddel, és 2020 utolsó negyedét 3,8 százalékos, az év egészét pedig 8,7 százalékos csökkenéssel zárta.

Hirdetés
 

Cikkünk a Computerworld 2021/6., március 24-i számában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.