Hirdetés
. Hirdetés

Megszoksz vagy megszöksz

|

Megkerülhetetlen feladatok elé állítja az IT-vezetőket a harmadik vállalati platformra való áttérés. Az IDC tanácsokkal szolgál.

Hirdetés

Nem a legerősebb, még csak nem is a legintelligensebb faj fog fennmaradni, hanem az, amelyik a legjobban alkalmazkodik a változásokhoz – idézte Charles Darwint előadásában Steven Frantzen, az International Data Corporation régiós alelnöke, aki a piacelemző cég idei, és következő pár évre adott előrejelzéseit ismertette Budapesten, a magyar leányvállalat üzleti reggelijén.

A harmadik vállalati platformot alkotó technológiák - a mobilitás, a számítási felhő, a közösségi média és a nagy adat – 2014-től alapvető változásokat hoznak majd az eddiginél lényegesen több szervezet életébe, informatikai és üzleti oldalon egyaránt.

Egyértelműen a harmadik vállalati platform válik a növekedés hajtóerejévé az IT piacon, amely idén 5,1 százalékkal 2,14 billió dollárra bővülhet világszinten,. A szervezetek a tavalyi szinthez képest 15 százalékkal többet fordítanak majd az említett, négy technológiával összefüggő projektekre, így teljes IT költésük 29 százalékát a harmadik vállalati platform bevezetésére fordíthatják az IDC szerint.

A vállalati mobilitás térhódítása folytán 2017-ben már a CIO-k 60 százalékának olyan agilis architektúrát kell majd támogatnia, amely a hagyományos és az új generációs alkalmazásokhoz is felhő alapú interfészeket kínál. A felhő platformok mindinkább adatoptimalizálttá válnak, és széles körben hozzáférhetővé teszik a nagy és változatos – például a közösségi hálókról és az ipari internetről származó – adatmennyiségek gyors elemzéséhez szükséges alkalmazásokat és erőforrásokat. A lakossági piacra szállító vállalatok 80 százaléka már 2015-re integrálódni fog a nyilvános felhőben működő közösségi hálókkal, a fogyasztók fiatal nemzedékének igényei ezt elkerülhetetlené teszik.

 
Steven Frantzen, az International Data Corporation régiós alelnöke

A vállalatoknak túl kell lépniük a gyártásra és értékesítésre épülő üzleti modellen, képessé kell válniuk arra, hogy bárhol és bármikor észleljék és megválaszolják az ügyfelek megnyilvánulásait, hangsúlyozta Steven Frantzen. Minden eddiginél jobban felértékelődik a vállalati architektúra szerepe, 2015-ben az IT-vezetők 60 százaléka az EA-ra fog támaszkodni a folyamatos változások kezelésében és az innováció előmozdításában. Egy évre rá a szervezetek az IT-költségvetés akár 80 százalékát szolgáltatások integrálására fordíthatják.

Fel kell készülniük a CIO-knak arra is, hogy a harmadik vállalati platformon megváltozik az IT beszerzés módja. A szervezet IT-költésének mind nagyobb hányada felett az üzleti oldal fog rendelkezni – az IT-osztályon kívüli informatikai költés a következő időszakban évi 6 százalékkal fog nőni. Az IDC tavalyi felmérése szerint (Business Technology Study, 2013) a technológiai projektek 23 százalékát az üzleti oldal, 17 százalékát maguk az alkalmazottak finanszírozzák már jelenleg is.

A felmérésben részt vevő, több mint 1200 IT-beszerző szerint a vállalati IT-osztálynak leginkább négy területen kell javítania kapcsolatát az üzleti oldallal: alaposabban meg kell ismerkednie az adott vállalat üzleti modelljével, jellemző folyamataival, proaktív módon új ötletekkel kell adnia a folyamatok optimalizálását és az üzleti innovációt elősegítő technológiák bevezetését illetően, nem utolsósorban az üzleti oldalon érintett felekkel szorosabbra kell fűznie szakmai kapcsolatait.

Az IDC szerint ezért a következő két évben a CIO-k 70 százaléka szerepet vált, és az IT-osztály közvetlen irányítása helyett az üzleti oldal innovációs partnerévé lép elő, a technológiai fókuszt mindinkább üzleti gondolkodásra cseréli.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.