Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz a Huawei-mobilokkal Google-appok nélkül? 2. rész

|

Csak a kínai piacon nem probléma a Google-alkalmazások hiánya.

Hirdetés

Beigazolódott korábbi cikkünk előrejelzése: a Huawei új, Mate 30-as sorozatú csúcstelefonjain az amerikai szankciók miatt nincsenek telepítve a népszerű, sokak által használt Google-alkalmazások, így például a további mobilprogramok telepítéséhez szükséges Play áruház, a Gmail levelező, a Google Térképek vagy a YouTube. Annak köszönhetően, hogy nyílt forráskódú operációs rendszer, az Androidot használhatja jövőbeli okostelefonjain a kínai gyártó, a Google-appok telepítésére azonban már nem jogosult.

Hirdetés

Ez a korlátozás nem okoz különösebb gondot a kínai okostelefon-piacon, itt a Huawei a Google-appok helyett saját alkalmazásait és app áruházát (App Gallery) telepíti a mobilokra, ami azért nem csökkenti a modellek eladási esélyeit, mert a Google szolgáltatásait betiltották az országban. Piacelmezések szerint a Huawei okostelefonos bevételeinek és piaci növekedésének 60-70 százaléka Kínából jön, így az amerikai exporttilalmi tiltás ellenére a Huawei továbbra is növelni tudja mobileladásait és részesedését.

Kínán kívül viszont komoly gondok kezdenek körvonalazódni, ha nem sikerül megoldani a Google-appok telepítését valamilyen módon az újonnan megjelenő mobilokra (a régebbi okostelefon-modellekre nem vonatkoznak a szankciók), mivel ezekre az ottani felhasználóknak szükségük van. Korábban szóba jött, hogy feloldják a Mate 30-as mobilok bootloaderének a zárolását, így téve lehetővé a felhasználóknak a Google-alkalmazások telepítését, a legfrissebb hírek szerint viszont nem választja ezt az utat a Huawei.

Az Android-riválisként beharangozott HarmonyOS bevezetése sem jöhet szóba egyhamar, mivel az operációs rendszert elsősorban a dolgok internete eszközökhöz fejlesztették ki, és egyáltalán nem rendelkezik okostelefonos alkalmazás-ökoszisztémával, így egyelőre szóba sem jöhet az okostelefonok közel 87 százalékán futó Android alternatívájaként.

Ahhoz, hogy Kínán kívül is vonzóak legyenek az új okostelefon-modellek, a Huawei-nek valahogyan biztosítania kell, hogy a felhasználók egyszerűen telepíteni tudják mobiljukra a Google-alkalmazásokat. A legjobb megoldás persze az lenne, ha véget érne az amerikai-kínai kereskedelmi háború, és a kínai óriás újra feltehetné okostelefonjaira a Google-appokat. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.