Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz veled Windows 10X?

|

Kétképernyős eszközökön csak jövőre láthatjuk majd, a nagy kérdés, hogy mikor jelenik meg egyképernyős, hagyományos PC-ken az ígéretes funkciókat kínáló rendszer.

Hirdetés

Hirdetés

Idén már nagy valószínűséggel nem lesznek kétképernyős Windows-eszközök, így a hozzájuk készülő Windows 10X operációs rendszerrel addig is kezdeni kell valamit. Egy, a Microsofthoz közel álló forrás szerint ugyanakkor az Android-alapú, szintén kétképernyős Surface Duo mobil kijön még az idén.

A Microsoft rengeteget invesztált a Windows 10X fejlesztésébe, amelyhez emulátort adott ki februárban. Ezt követően nem sokkal fejlesztők megtalálták a módját annak, hogy a rendszert egyképernyős eszközökön futtassák. 

Hírek szerint az egyképernyős Windows 10X-eszközök most prioritást élveznek. Az új operációs rendszerben rengeteg lehetőség van. A pár éve megjelent Windows 10 S-hez hasonlóan a Windows 10X-et is zárt rendszernek tervezték, vagyis csak a megbízhatónak minősített appok futhatnak alatta. Ezúttal azonban bővült a megbízható appok köre, nem csak a Microsoft Áruházból letölthető programokra korlátozódik. A frissítések gyorsan és a háttérben történnek. Úgy tűnik, emiatt antivírus programokra sem lesz szükség.

Talán a legfontosabb előnye a Windows 10X-nek a konténer modell, Minden app a saját virtualizált konténerében fut, így az operációs rendszer, a felhasználói adatok és a többi program védve lesz, ha egy app rosszindulatú tevékenységekbe kezd. Ráadásul a Microsoft szerint a rendszer kevesebb erőforrást igényel és kisebb késleltetéssel működik, mint a hagyományos virtuális gépek, ami nagyon fontos az olyan környezetek esetében, amelyek hardvere a költségmegtakarítás miatt nem lesz különösebben combos.

Megjelenésében is visszafogottabb a Windows 10X. A hagyományos Start menüt egy végtelenül egyszerű elrendezés váltja fel, amely az okostelefonok felhasználói felületére hasonlít.

Akármi is történik majd a rendszerrel, annak megvalósításához kell némi idő. A Microsoftnak meg kell győznie továbbá a PC-gyártókat, hogy kifejezetten a Windows 10X futtatására készült egyképernyős eszközöket fejlesszenek ki. Valószínűleg sokan közülük ülnek fel erre a vonatra, azonban minden bizonnyal folytatni fogják a Chromebookok fejlesztését is arra az esetre, ha a Windows 10X nem aratna sikert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.