Hirdetés
. Hirdetés

Miért baj a „narancsillat” az adatközpontban?

|

Továbbá: miért költözik Ukrajnába a nagy számítási teljesítményt igénylő ügyfél, már tényleg felhőbe tart-e a hazai egészségügy, hogyan férnek el a rack szekrényes blade-szerverek mellett a desktop házas kiszolgálók? Az Invitel adatközpontjában jártunk.

Hirdetés

Kozma utca 2. - noha a környék nem tartozik Budapest legfelkapottabb területei közé, a jó közlekedés és infrastruktúra ideális helyszínné teszi például logisztikai centrumok számára. Vagy adatközpontoknak, mint amilyen az Invitel DataCenter. Amint az a múlthéten a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elhangzott, fontos volt a létesítmény kialakításakor, hogy más, a belváros közelében található hasonló centrumokkal ellentétben például parkolóhellyel bőven ellátott környezetet tudjanak kínálni az ügyfeleknek.

Magában az épületben az IVSZ Adatközponti munkacsoportjának vezetőjévé választott Béres András, az Invitel vállalati szolgáltatás portfólió menedzsment vezetője kalauzolta el az érdeklődő médiát, Czibulya László, az ICT megoldások csoportvezetője segítségével. Ennek során felhívták a figyelmet az Invitel DataCenterének infrastrukturális megbízhatóságára: a 99,999%-os rendelkezésre állást kínáló adatközpont fizikai és digitális védelmi rendszerei - ide értve a termekben és folyosókon telepített megfigyelő kamerákat, a többlépcsős beléptető rendszert, a redundáns betáplálást, a korszerű hűtést és környezetbarát oltórendszert - körülbelül 1200 négyzetméternyi nettó hasznos területet biztosítanak, TIER 3-as biztonsági szinten. Apropó, oltórendszer: a bemutatóban elhangzottak szerint az elektromos eszközök és az azokat tartalmazó termek tűzvédelmét szolgálni hivatott gáznak enyhén „narancsos” illata van (igaz, ez nem a helyszínen szerzett tapasztalat).

Invitel DataCenter
Invitel DataCenter

Az adatok további biztonságát szolgálja a földrajzi megosztottság: 2x40 Gigabit/másodperces csatlakozás biztosítja a Kozma utcai Adatcenter internet ellátását és az Invitel további - összesen négy – adatközpontjainak közvetlen redundáns sötétszál párokkal történő összekapcsolását. Emellett szintén közvetlen redundáns sötétszál párok vezetnek olyan más, nagy adatközpontokba is, mint például a BIX vagy a T-Systems adatközpont.

Mire kell mindez?

A vállalat számos szolgáltatást nyújt, kezdve a legalapvetőbb kolokációs szolgáltatástól, amikor az ügyfél csak a környezetet kapja (áram, hűtés, fizikai védelem), a szervert saját maga helyezi el az adatközpontban, a szerver illetve szoftverbérleten át, a virtualizációig, mellyel elkerülhetők az új számítási teljesítményre vonatkozó igények kielégítésének egyszeri nagy beruházási költségei. Említést[X1] érdemel az InviCloud előfizethető, felhőalapú infrastruktúra szolgáltatás: a skálázható megoldás révén pontosan annyi számítási kapacitásért fizet az ügyfél, amennyire szüksége van. Sőt a szolgáltatás során igénybe vett kapacitás és erőforrás, rendkívül rugalmasan akár napról napra, kampányszerűen is változtatható.

Ideális esetben, megfelelően előkészített projekteknél akár 30-50 százalékos költségcsökkentés is elérhető az adatközpontba - vagy, ha úgy tetszik, a felhőbe - való költözéssel, árulta el Béres András. Óriási lehetőségek állnak még kiaknázatlanul hazánkban ezen a területen, hiszen az IDC tavalyelőtti jelentése alapján a piaci szegmens a hazai IT-költés kevesebb, mint 2 százalékát adja csupán, mindössze 11,3 milliárd forintnyi összeggel. Jól mutatja ezt, hogy az Invitel egyébként nem felfoghatatlanul nagy alapterületű adatközpontjának kihasználtsága 60 százalék körüli. Természetesen a szolgáltató már most tervezi a bővítést, hiszen a redundáns infrastruktúra kialakítása nem megy egyik napról a másikra.

Invitel DataCenter
Invitel DataCenter

Az adatközpont több tekintetben is igyekszik környezetbarát lenni: 7 Celsius fokos külső hőmérséklet alatt szabadhűtéses megoldást alkalmaznak, amivel a hűtés működtetése költséghatékonyabbá és környezetbaráttá tehető. Jellemzően ez, de még inkább az energiaköltségek jelentik a nagy kiadást, így nem meglepő módon a vállalat egyik nagyobb ügyfele Ukrajnába költözött, mivel ott alacsonyabb árakat tudnak számára biztosítani. Különösen a nagy számításigénnyel bíró feladatok esetén számíthat már akár 50 filléres egy kWh-ra jutó költségcsökkenés is sokat, sajnos a hazai energiapiac árak az üzleti szféra számára előnytelen helyzetet teremtenek.

Számos vállalat döntött már az Invitel adatközpontja(i) mellett: többek között a Wizzair, az MKB, de néhány vidéki kiemelt kórház adatai is már az Invitel DataCenterben várják egy jobb egészségügyi adatszabályzás megszületését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.