Hirdetés
. Hirdetés

Mik azok a DAO-k, és hogy foghatnak össze a robotokkal?

|

A DAO-k teljesen átalakíthatják az életünket. Olyannyira, hogy a segítségükkel végleg megszabadulhatunk a nyakunkon ülő főnököktől, kormányzati vezetőktől és még automatikusan pénzt is kereshetnek nekünk. Vagy ez az elképzelés túl merész?

Hirdetés

Marcello Mari a decentralizált pénzügyekkel és a mesterséges intelligenciával foglalkozó SingularityDAO cég vezérigazgatója a Coindesk portálon írt cikket arról, hogy a decentralizált autonóm organizmusok (DAO) milyen fejlődési pályát járhatnak be a belátható jövőben.

A DAO-k már most is jelentős hatással vannak a világra azzal, hogy emberek nagy csoportjai számára teszik lehetővé az önállóan döntéshozatalt. A blokklánc-technológia által támogatott életmódváltó csoportok megszüntetik a központosított vezetői rendszerek szükségességét, amelyek hagyományosan meghatározzák a stratégiát és felügyelik a köz- és magánszektorban működő szervezetek minden területét.

Hirdetés

A DAO-k azonban maguk is olyan változás előtt állhatnak, amely orvosolhatja talán legkomolyabb sebezhetőségüket. A jelenlegi DAO-modelleket emberek irányítják, és ennek következtében a DAO-döntések hajlamosak az ítélkezési hibákra. A mesterséges intelligencia, egy másik átalakító technológia alkalmazása kiküszöbölné ezeket a hibákat, és még hatékonyabbá tenné a DAO-kat.

Mit csinálnak a DAO-k?

A DAO egy olyan organizmus, amelyet olyan szabályok irányítanak, amelyeket átlátható számítógépes programként kódoltak. A DAO-kat a szervezetük tagjai irányítják, decentralizáltak (vagy a jelenlegi formájukban még csak félig decentralizáltak). Mivel a szervezetek szabályai a kódokba vannak beágyazva, nincs szükség vezetőkre. A DAO-k kiküszöbölik a hagyományos szervezetekben jelenlévő bürokráciát és hierarchikus akadályokat.

A DAO-k felemelkedése egy olyan kérdésre vezethető vissza, amelyet az internetezők már évek óta feltesznek: "Hogyan cserélhetünk értékeket egymással megbízható környezetben?" A blokklánc technológia megjelenése lehetővé teszi az automatizált, megbízható tranzakciókat és értékcserét, lehetővé téve az internetfelhasználók számára, hogy világszerte biztonságos és hatékony módon szerveződjenek a közös célok elérése érdekében.

A DAO-k pénzügyi tranzakcióit és szabályait a blokkláncon rögzítik, ami kiküszöböli a harmadik fél bevonásának szükségességét, és intelligens szerződéseken keresztül egyszerűsíti a tranzakciókat.

A DAO-k kormányzati tokeneket alkalmaznak, amelyek általában arra szolgálnak, hogy a tulajdonosokat szavazati joggal ruházzák fel. A legtöbb esetben ezek a tokenek lehetővé teszik a tulajdonosoknak, hogy részt vegyenek a protokollok decentralizált irányításában, vagy akár maguknak a tokeneknek az irányításában.

A DAO-k felemelkedése

Úgy jellemezhetjük2021-et, mint azt az évet, amikor a DAO-k széles körben átmentek a köztudatba. Korábban a DAO-k számos célt szolgáltak, többek között befektetést, jótékonyságot és adománygyűjtést, de mindezt kisebb léptékben.

A tavalyi masszív növekedéssel a DAO-knak most már együttesen körülbelül egymillió tagjuk van. A ConsenSys szerint a vezető 20 DAO együttesen több mint 14 milliárd dollárnyi digitális vagyont birtokol. És a terjeszkedés nem korlátozódik az olyan nagy DeFi szereplőkre, mint a Compound és a MakerDAO. Kisebb DAO-k is megjelentek és egyre nagyobb számban vannak jelen. A tavalyi év egyik legnépszerűbb DAO-ja a ConstitutionDAO volt, amely kevesebb mint egy hét alatt nagyjából 47 millió dollárt gyűjtött össze az amerikai alkotmány egy ritka példányának megszerzésére.

Bár a csoport nem érte el ezt a célt, a nagy felhajtás, amit a mainstream médiában okozott, azt jelezte, hogy ilyen - és még nagyobb - projektek fognak felbukkanni az elkövetkező években. A ConstitutionDAO megmutatta, hogy a DAO-k számos különböző iparágat átalakíthatnak, habár a ConstitutionDAO-nak csak az említett egyetlen célja volt, és ezt követően nem hozott semmilyen döntést.

A DAO-k a zeneiparra is hatással vannak. Tavaly májusban a JennyDAO megszerezte első NFT-jét, egy eredeti dalt Steve Aokitól és a 3LAU-tól. A JennyDAO egy metaverzum csoport, amely NFT-k törtrészes tulajdonjogát szolgáltatja. A ConstitutionDAO-tól eltérően a tagok döntik el, hogy milyen NFT-ket szereznek meg. Az Unicly platform intelligens szerződései irányítják a páncéltermet, ahová az NFT-ket felveszik.

Idén még nagyobb lehet a DAO-k térnyerése mind a részvétel, mind pedig az elképesztően nagy összegek tekintetében, amelyeket valószínűleg összegyűjtenek. A DAO megközelítés növekedése kezdi kiszorítani a hagyományos megközelítéseket többek között a pénzügyek, az orvostudomány, a művészet és a jog területén. (Megjegyzendő, hogy sok DAO nem adománygyűjtő, ahogy azt sokan tévesen gondolják.)

A DAO-k a sokféleség kérdéseit is megoldják, mivel lehetővé teszik, hogy a világ minden tájáról származó emberek egyszerre több projekt döntéshozatali folyamatában is részt vehessenek, és az elkövetkező hónapokban egyre inkább a decentralizált táj szabályozásának eszközeként fognak szolgálni.

Miért kellenek a robotok?

A DAO számára a robotok kínálnak előremutató megoldást. Látványos felemelkedésük ellenére a DAO-k továbbra is szenvednek az emberi hibáktól, amelyek megakadályozhatják őket abban, hogy teljes mértékben kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket.

A mesterséges általános intelligencia (AGI) jobb utat kínálhatna azáltal, hogy feladatokat hajtana végre a DAO-ban lévő egyének nevében. Az AGI kombinálná az emberhez hasonló, rugalmas gondolkodást és érvelést a másodpercek töredéke alatt történő számfejtéssel és más számítási előnyökkel, hogy jobb döntéseket hozhasson.

A DAO célja végső soron az, hogy emberi hierarchikus irányítás nélkül működjön. Az AI DAO-k esetében az emberi résztvevők közössége választana AI-ügynököket, hogy képviseljék őket a döntéshozatali folyamatban, kiküszöbölve az emberi elfogultságot. Az AI-ügynökök ezután autonóm módon dolgoznának együtt, hogy a legjobb döntéseket hozzák meg saját termékeik és szolgáltatásaik létrehozására, értékesítésére és a nyereség átadására az emberi résztvevőknek.

Az elkövetkező hónapokban és években valószínűleg sok DAO fog áttérni erre a továbbfejlesztett modellre, miközben továbbra is hasznot húz a blokkláncból és más feltörekvő technológiákból. A jövőben valószínűleg sok DAO fog áttérni a funkciók teljes emberi ellenőrzéséről az automatizálásra. A DAO-k ezután képesek lesznek teljes mértékben kihasználni az AI, a blokklánc és más feltörekvő technológiák előnyeit, hogy még hatékonyabbá tegyék őket. A mesterséges intelligenciával működő DAO-k költségelőnyökkel is járnának az emberi elfogultság és hibák kiküszöbölésével. Igazán autonóm szervezetekké válnának, beteljesítve az eredeti DAO-víziót, amely az üzleti élet jobb módjának megteremtésére irányult.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.