Hirdetés
. Hirdetés

Mit tud az IBM megújuló felhős kínálata?

|

Monolitikus alkalmazásokat mikroszolgáltatásokká alakító mesterséges intelligenciát, hibrid felhős migrációt és integrációt gyorsító felhőcsomagokat, a pénzügyi szektorra szabott titkosított nyilvános felhőt mutatott be régiós konferenciáján az IBM. Végigvesszük, pontosan mire lehet számítani.

Hirdetés

Digitális átalakulásukkal a vállalatok mindenekelőtt az ügyfelek okosabb kiszolgálására és hatékonyabb működésre törekednek - mutatják a korábbi évek tapasztalatai -, a koronavírus-járványban előállt válsághelyzetben azonban fel kellett gyorsítaniuk transzformációjukat, és ez újabb kihívásokkal szembesítette őket - mondta Wolfgang Wendt, az IBM közép-kelet-európai vezérigazgatója az online eseményként megtartott Think Digital Summit SEE 2020 konferencián.

Hirdetés

Az IBM Institute for Business Value szeptemberi felmérése (COVID-19 and the Future of Business) szerint az egyik legnagyobb próbatételt a változás és az átalakulás gyorsasága jelenti. Amire korábban hónapokat, éveket áldozhattak a vállalatok, azt a járványválság miatt hetek leforgása alatt meg kell valósítaniuk, és ez a transzformáció más "tüneteit" is súlyosbítja: a megkérdezett 3800 felsővezető leginkább a szervezeti bonyolultságra, a megfelelő készségek hiányára és az egész folyamat mentális terhére, az alkalmazottak kiégésére panaszkodott.

A válaszadók 66 százaléka mondta, hogy a mostani helyzetben olyan digitalizációs projekteket is meg tudtak valósítani, amelyek korábban házon belüli ellenállásba ütköztek, így már aktívan újítanak az üzlet terén. Közel háromnegyedük úgy ítéli meg, hogy a transzformáció részeként az alkalmazottaknak is minden segítséget megadnak a szükséges új képességek elsajátításához, de a beosztottak csupán 38 százaléka látja ezt hasonlóan. A felsővezetők 80 százaléka nyilatkozott ugyanígy a munkaerő testi és lelki egészségének védelméről, azonban a támogatást csupán a dolgozók 48 százaléka érzékelte.

Elgondolkodtató a különbség a két tábor transzformációs élménye között, ami arra figyelmeztet, hogy a megfelelő technológia, IT-infrastruktúra alkalmazásán, az üzleti és a munkafolyamatok átalakításán túl a szervezeteknek az emberekre kell gondot viselniük, mert a képességek hiánya és a kiégés válhat a fejlődés legfőbb akadályává.

IBM Cloud Satellite - az elosztott felhő

A digitális átalakulás technológiai alapja egyértelműen a hibrid felhő - a Forrester tanulmánya (The Key to an Effective Hybrid Multicloud Strategy) szerint a vállalatok 85 százaléka növeli beruházásait a nyilvános felhőn kívüli IT-infrastruktúra terén, továbbra is épít házon belüli, hagyományos és magánfelhős architektúrákra. Más szóval a nyilvános felhők mellett a magánfelhők, az adatközponti környezetek szerepe sem csökken, a peremhálózatoké pedig rohamosan nő. Az IBM ügyfeleire például jellemző, hogy 6-15 különböző felhőt használnak, mondta Wolfgang Wendt.

A RedHat tavalyi felvásárlása óta az IBM az OpenShift konténerplatformon a hibrid felhőbe vitte teljes, száznál több terméket felölelő szoftverportfólióját, lehetővé téve a vállalatoknak, hogy üzletkritikus alkalmazásaikat egyszeri fejlesztéssel, a kód változtatása nélkül bármely felhőben futtathassák. Az alkalmazások gyors modernizálásához, migrálásához, fejlesztéséhez, szállításához és méretezéséhez az IBM kiterjedt eszközkészletet ad, és saját nyilvános felhőjében 190 API-t kínál a fejlett technológiákhoz (AI, blokklánc, IoT, szervernélküli futtatás, kvantumszámítógép), amelyek használatát Garázs innovációs műhelyeiben gyors prototípus-készítéssel és más szolgáltatásokkal támogatja, tette hozzá a régiós vezérigazgató. A konferencia előadásai demókon és esettanulmányokon keresztül mutatták be a legújabb megoldásokat.

Hibrid felhős környezetek kialakítását könnyítik meg a szállító IT-infrastruktúráján a legfrissebb IBM Cloud Pak szoftverszállítási csomagok. A Cloud Pak for Data például a mesterséges intelligencia vállalati szintű alkalmazását és az adatbázisok konszolidálását segíti, és az IBM Power Systems rendszerek mellett novembertől az IBM Z nagygépeken is elérhető lesz. A digitális átalakulást és a felhőalapú alkalmazások összekapcsolását a meglévő munkaterhelésekkel gyorsítja fel a Cloud Pak for Integration, ugyancsak Z nagygépeken. Két további felhőcsomag is megjelent Power Systems és Z rendszerekhez: a Cloud Pak for Applications integrált futtatókörnyezetekkel ad lendületet a felhőalapú alkalmazások fejlesztésének, a Cloud Pak for Multi-Cloud Management pedig a hibrid, többfelhős környezetek áttekintését, automatizálását és kormányzását könnyíti meg.

Béta-változatban érhető el az IBM Cloud Satellite, amellyel a szervezetek saját adatközpontjukban, a peremhálózaton és a különböző nyilvános felhőkben is következetesen vezethetik be és futtathatják alkalmazásaikat. A megoldás a Kubernetes, adat-, AI- és biztonsági szolgáltatásokat szabványosított készletbe rendezi, és az IBM Cloud nyilvános felhőből szolgáltatásként, központilag, egyetlen felületről menedzselhetővé teszi az összes környezeten át. A Cloud Satellite megoldással elosztott felhő hozható létre, amelyben a nyilvános felhőszolgáltatások különböző fizikai helyszínek között oszthatók el, miközben a szolgáltatások üzemeltetése, kormányzása és fejlesztése továbbra is a felhőszolgáltatónál marad. A vállalatok így saját adatközpontjukban és peremhálózatukon is elérhetik az IBM nyilvános felhőszolgáltatásait, gazdagabb felhasználói élményt, fejlettebb analitikai környezetet alakíthatnak ki különböző telephelyeiken.

Mono2Micro: újrafaktorálás automatikusan

Jóllehet gyorsítanak digitális átalakulásukon, mostanáig a nagyvállalatok munkaterheléseik mindössze 20 százalékát vitték felhőbe, és azok többségét is eleve felhőarchitektúrákra írták. Következésképp az öröklött alkalmazások 80 százaléka házon belül, hagyományos szolgáltatási modellben fut, és modernizálásra, migrálásra vár. A korszerűsítés legjobb módja az üzletkritikus alkalmazások újrafaktorálása mikroszolgáltatásokká, mivel ezek egymástól függetlenül fejleszthetők és méretezhetők, ami gyors alkalmazásszállítással növeli az üzlet agilitását.

Az IBM eredetileg májusban bejelentett Mono2Micro megoldása AI-technológiával automatizálja a hagyományos, monolitikus alkalmazások újrafaktorálását. A mesterséges intelligencia az alkalmazás viselkedéséből kiolvassa az üzleti logikát, majd annak átültetéséhez optimális mikroszolgáltatásokat javasol, amelyeket automatikusan elkészít, figyelembe véve a programozási modellt és az alkalmazás adatfüggőségeit is. Minthogy a kód különösebb kézi újraírására így nem lesz szükség, a Mono2Micro egyszerre csökkenti a hibázás kockázatát és az újrafaktorálás átfutási idejét, ami az IBM szerint nagy beruházás-megtérülést eredményez.

A szigorúan szabályozott pénzügyi szektor szereplőinek ad a törvényi megfelelést megkönnyítő, biztonságos nyilvános felhőkörnyezetet az IBM Cloud for Financial Services. A júniusban indított iparági felhőszolgáltatás a kereskedelmi forgalomban elérhető legerősebb titkosítással nemcsak az adatokat, hanem a tranzakciókat is védi, és a titkosító kulcsok teljes kontrollját a pénzügyi szolgáltatónál hagyja, azokhoz harmadik fél egyáltalán nem fér hozzá. Térségünkben a 33 millió lakossági ügyfelet kiszolgáló francia BNP Paribas, a világ nyolcadik legnagyobb bankcsoportja már bevezette ezt a megoldást, mondta Wolfgang Wendt.

Régiós esettanulmányok sora szerepelt a konferencia programján, a vezérigazgató előadásában a cseh és a lengyel egészségügyi minisztérium IBM Watson asszisztensre fejlesztett, járványügyi tájékoztatást automatizáló call center megoldása mellett a Madách Színház tizenegy online előadását is kiemelte, amelyet az IBM Budapesten fejlesztett Video Streaming platformján júniusban közvetítettek több mint 6 ezer néző otthonába. A Cloud Pak for Security képességeit pedig a biztonsági műveleti központját (SoC) a felhőcsomagra építő Antenna Hungária példája szemléltette.

Infrastruktúra-szolgáltatások, szervezeti transzformáció

Az IBM az iparág egyik legnagyobb, legrégebbi és leginnovatívabb szereplője - egészen egyedülálló triplázás ez ebben az arénában. A mutatvány sikerében alighanem közrejátszik, hogy a cég nemcsak a világ legnagyobb, vállalati tulajdonban levő kutatólaboratóriumában fejleszti technológiáit, hanem az egyik legnagyobb üzleti tanácsadói szervezetet is kiépítette azt követően, hogy 2002-ben felvásárolta a PriceWaterhouseCoopers Consulting üzletágát - az IBM Global Business Serviceshez tartozik a már említett Institute for Business Value üzleti kutatóközpont is.

Transzformációs tudásért tehát nem kell a szomszédba mennie. Emlékezetes, hogy az IBM a személyi számítógépek széles körű elterjedését felgyorsító PC-üzletágát, majd x86-os szervercsoportját sem habozott eladni, amikor látta, hogy ezek a termékek tömegcikké válnak, mert más területekre, a felhőre és a mesterséges intelligenciára, kognitív megoldásokra összpontosít. Folyamatos fejlődése hívta életre a nyílt, hibrid felhőplatformot is, amely a Red Hat felvásárlásával kapcsolt nagyobb sebességre.

Október elején az átalakulás újabb lépéseként az IBM bejelentette, hogy Global Technology Services csoportjához tartozó, menedzselt infrastruktúra-szolgáltatásokat adó üzletágát is leválasztja magáról. Az újonnan létrejövő, tőzsdén jegyzett vállalat - amely később kap nevet - a komplex, üzletkritikus infrastruktúrák még gyorsabb modernizálásában és okosabb működtetésében fogja segíteni a szervezeteket. Piacvezető lesz ezen a területen, mivel 115 országban több mint 4600 ügyféllel, közöttük a Fortune 100-as listán szereplő cégek háromnegyedével áll kapcsolatban, és több mint 60 milliárd dolláros szerződésállománnyal rendelkezik, kétszer akkorával, mint legközelebbi versenytársa.

Az IBM így az eddiginél is nagyobb fókusszal szervezheti tevékenységét a nyílt hibrid felhő és a mesterséges intelligencia köré, a különválást követően bevételeit zömmel ezek a nagy hozzáadott értékű megoldások adják majd, több mint 50 százalékban ismétlődő bevételek formájában. A cég októberben közreadott harmadik negyedéves jelentése szerint felhőbevételei összességükben 60 százalékkal nőttek, míg a Global Technology Services csoport bevételei 4 százalékkal csökkentek - de a felhőhöz köthető bevételek itt is 9 százalékkal emelkedtek.

A Global Technology Services csoport magyarországi szervezetének szakemberei régiós vezetői pozíciókat is betöltenek, de a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások leválasztásának itteni hatásairól csak jövőre várható információ, mert a szervezeti transzformáció 2021 végéig tart.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.