Hirdetés
. Hirdetés

Nagy bajban az Intel

|

Nem kevesebb, mint 32 külön pert indítottak a lapkagyártó óriás ellen a Spectre és Meltdown processzorsebezhetőségek miatt. Az ügyfelek és részvényesek által kezdeményezett jogi eljárásokban a felperesek azt állítják, hogy kárt okozott nekik, amit az Intel tett, vagy elmulasztott megtenni a Spectre és Meltdown sérülékenységekkel kapcsolatban.

Hirdetés

Nagyon berágtak az Intelre a világ legnagyobb lapkagyártójának ügyfelei és részvényesei, mivel 32 különálló pert indítottak a vállalat ellen a rengeteg processzort és számítógépet érintő Meltdown és Spectre sérülékenységek miatt. Éves jelentésében az Intel megemlíti, hogy 30, vásárlók által indított csoportos keresetet nyújtottak be ellene az Egyesült Államokban és más országokban a bíróságon, amelyet a részvényesek részéről indított, szintén csoportos két további per tetéz meg.

Hirdetés

A jogi eljárásokból adódó bizonytalanságok - időtartam, kártérítési igények összege, a perek kimenetel - miatt az Intel nem becsülte meg a perek miatt várható veszteségek lehetséges összegét.

A részvényesek által kezdeményezett eljárásokban a felperesek azzal is vádolják az Intelt, hogy a vállalat megsértette a részvénykereskedési törvényeket, mivel hamis vagy félrevezető állításokat közölt a termékeiről. A pereskedés olyan kiterjedt méreteket öltött, hogy az Intel már saját magát is pereli. Januárban három felperes úgynevezett részvényesi derivatív eljárást kezdeményezett az Intel igazgatótanácsának egyes tagjai és egyes igazgatók ellen a vállalat nevében.

Védekezésében a vállalat ismételten azt állítja, hogy a Spectre és Meltdown sérülékenységekről 2017 júniusában szereztek tudomást, amikor a Google kutatócsoportja felhívta ezekre a figyelmüket. A közvélemény idén január 3-án értesült a sebezhetőségekről, még azelőtt, hogy széles körben hozzáférhetővé váltak volna a sebezhetőségek kiküszöbölésére készített szoftveres és hardvere javítások.

Bár a pereskedés egyelőre közvetlenül nem érinti a végfelhasználókat, ha azonban a csoportos perek indítói sikerrel járnak, a bíróság elrendelheti, hogy az Intel fizessen kártértést azoknak a felhasználóknak, akik Intel mikroprocesszorokat vagy azok köré épülő személyi számítógépeket vásároltak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.