Hirdetés
. Hirdetés

PC-s rendszerré válik az Android?

|

Erre utalnak az Android N első előzetes verziójának újdonságai.

Hirdetés

Különös rejtélyeket tartogat az új Android N mobil operációs rendszer: az Ars Technica jelentésében egy szabad ablakos üzemmódról ír, amelynek révén az Android igazi asztali gépes operációs rendszerré alakulhat. Az Android-alkalmazások átméretezhető ablakban futhatnak, csakúgy mint a windowsos vagy OS X-es programok.

Amióta felröppentek a híresztelések arról, hogy az Androidot és a Chrome OS-t egyesíti a Google, egyesek arra számítanak, hogy az Android lesz a keresőcég egyetlen operációs rendszere, amely mindenféle eszközön futtatható lesz. Egy ilyen lépés lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy sokkal hatékonyabban dolgozhassanak, illetve oszthassák meg munkáikat egy Google-központú ökoszisztémában, hasonló módon, mint ahogy jelenleg játszi könnyedséggel mozognak az Apple-felhasználók a Mac, az iPad és az iPhone között. Ahogyan az iOS mobil operációs rendszer desktop helyettesítővé vált az iPad Prón, úgy változhat meg ebben az irányban az Android is.

Az alkalmazások viselkedése inkább az asztali környezetekben tapasztaltakra emlékeztet, mint a mobil operációs rendszerekre. Az ablakok átméretezhetők, továbbá van osztott képernyős üzemmód (amely kipróbálható az Android N-ben okostelefonokon és tableteken egyaránt), megújított, hatékonyabb multitasking és kiterjedtebb egértámogatás.

A különféle képernyőfotók szerint, ha kattintunk egy hivatkozáson, vagy végrehajtunk valamilyen műveletet, amely elindít egy alkalmazást, az a saját ablakában nyílik meg, nem pedig a teljes képernyőn. Ha az egérmutatót az alkalmazás széle fölé visszük, egy vonalat fogunk látni két nyílheggyel, csakúgy mint a Mac-ben vagy a Windowsban, annak jeleként, hogy megváltoztathatjuk az ablak méretét.

Egyszerre akár több ablakot is megnyitva tarthatunk, és sokkal gördülékenyebben válthatunk az egyik alkalmazásról a másikra. Jelenleg még sok következetlenség van a működésben, de az alapokat nyilvánvalóan lefektették.

A jelentés utal arra, hogy a Google fejlesztői jelentős munkát végeztek el ezen a téren, de még közel sem értek a végére. Egyelőre nincs egy valódi dokkoló vagy tálca, így a többi alkalmazás megkeresése nehézkes. Sok grafikai hiba található a rendszerben és a memóriakezelés is kívánnivalókat hagy maga után. A Microsoftnak is sok időbe tellett érintésbarát operációs rendszerré formálnia a Windowst, ami jól példázza, hogy az Android esetében - bár ellenkező irányban - milyen sok munka vár még a Google-ra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.