Hirdetés
. Hirdetés

Robotbírók a tokiói olimpián

|

Hitelesebb lehet a pontozás a tornaversenyeken a Fujitsu rendszerének köszönhetően.

Hirdetés

A 2020-as tokiói nyári olimpián versenyző tornászok gyakorlatainak pontozását mesterséges intelligencia és háromdimenziós érzékelő rendszer segítheti majd, miután tesztelték a technológiát a Nemzetközi Torna Szövetség Világkupa sorozatának idei versenyén.

A rendszer több LIDAR szenzort és neurális hálózatokat használ a tornászok gyakorlatainak nyomon követésére, hogy elkészítse a mozgások háromdimenziós modelljét. Ezeket a modelleket aztán a sportolók által végrehajtott elemek összegzésére, valamint nehézségi fokának és végrehajtási minőségének a megállapítására használják.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia alapú asszisztens az idén októberi stuttgarti világbajnokságon is segíteni fogja a bírók munkáját. A rendszert kidolgozó Fujitsu reményei szerint ugyancsak használni fogják a tokiói nyári olimpiai játékokon.

Egy adott verseny monitorozásához hat lézert telepítenek a szer körül, amelyek a gyakorlatot végrehajtó sportoló testének 2 millió pontját térképezik fel másodpercenként. A Fujitsu eredetileg orvosi rehabilitációs célokra kifejlesztett vázfelismerő szoftvere azonosítja a végtagok pontos helyzetét, az izületek szögét, a fordulatok számát és hasonlókat. A mozdulatokat összevetik egy elem adatbázissal a pontozás támogatása érdekében.

A technológiát kedvezően fogadták a tornasport irányító testületei, mivel a bíróknak egyre nehezebb feladatot jelent a mind fejlettebb gyakorlatok figyelése úgy, hogy közben ki kell tölteniük a pontozólapokat.

"A sportolók a legfontosabbak számunkra, és mindig is kereestük a módját annak, hogy megóvjuk őket a hibás döntések következményeitől. Ráadásul a tisztességes pontszámok növelik a tornaversenyek iránti bizalmat, ami ugyancsak lényeges számunkra." - nyilatkozta Morinari Watanabe, a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke.

A rendszert eredetileg a golfütések elemzéséhez fejlesztette ki a Fujitsu, itt találkozott vele Watanabe. "Amikor először láttam az eszközt, rögtön éreztem, hogy használható lesz a tornaversenyeken" - mondta az elnök. "Ha tökéletesítik a működését, a nem hiteles pontszámok a múlté lesznek, és a sportágunk egy régi álma válik valóvá" - tette hozzá.

A Fujitsu szerint a rendszer az edzések során is segítheti a tornászokat, és a versenyek alatt új élményeket nyújthat a nézőknek. Alkalmazása más sportágakban is szóba jöhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.