Hirdetés
. Hirdetés

Vállalatirányítás fordulóponton

|

A Microsoft a Dynamics AX újjászületett verziójával indítja az évet. A közép- és nagyvállalati ERP-megoldás következő generációs kiadása 2016 első negyedében felhőszolgáltatásként lép színre, házon belül bevezethető szoftverként csak később, de még ez év folyamán jelentik majd be a redmondiak.

Hirdetés

Fordulóponthoz ért ezzel a döntéssel a Dynamics AX története, amit a Microsoft azzal is hangsúlyoz, hogy az ERP-megoldás nevéből elhagyta az eddigiekben szereplő verzió-, illetve évszámozást. A Microsoft Azure felhőjében a Dynamics AX - a cég többi üzleti alkalmazásához hasonlóan - széles körben elérhető, rendszeresen frissített szolgáltatás lesz, az előfizető vállalatok annak mindig a naprakész változatát érik el.

- Az intelligens felhő kiépítésére törekszünk olyan, a modern vállalatok igényeire szabott applikációk kibocsátásával, mint a Dynamics AX - mondta Scott Guthrie, a Microsoft felhőalapú és nagyvállalati megoldásokért felelő alelnöke, amikor bejelentette a szolgáltatás decembertől elérhető előzetesét. - A Microsoft Azure hiperméretét, nagyvállalati szintű és hibrid környezeteket támogató képességeit a Dynamics AX valós idejű üzleti betekintést adó funkcióival és intuitív felhasználói élményével ötvöztük egyetlen szolgáltatásban, amelynek segítségével a szervezetek a digitális transzformáció jegyében átalakíthatják működésüket, a munkavállalók pedig hatékonyabban végezhetik munkájukat.

Több újítást is kiemelt az alelnök, amelyekkel a Dynamics AX felhőszolgáltatásként nagyobb értéket ígér a szervezeteknek. A korszerű kezelőfelületen elérhető üzletiintelligencia-képességek révén a felhasználók okosabb döntéseket hozhatnak rövidebb idő alatt. Az ERP-megoldás a bevált üzleti folyamatokat a felhőbe emeli, így a szervezetek a házon belüli szoftverbevezetés átfutásával szemben minden képességet azonnal elérnek, az előfizetés első napjától. A Dynamics AX új kiadása folyamatos menedzsmentszolgáltatással érkezik, amellyel a szoftver teljes életciklusán keresztül gyorsan a szervezet változó igényeihez illeszthető. A felhőplatformon futó ERP-megoldás annak minden előnyét kínálja a felhasználóknak, beleértve a globális elérhetőséget és a rugalmas méretezhetőséget, így helytől és időtől függetlenül, bárhol és bármikor támogatja a munkavégzést, a szervezetek a számukra megfelelő ütemben és feltételek mellett nőhetnek vele.

Okos döntések gyorsan

Hosszú időn át a vállalatirányítási rendszereket nem sorolhattuk a legkönnyebben kezelhető alkalmazások közé, de jobb híján bele kellett törődnünk, hogy használatukat csak hosszas oktatás útján sajátíthatjuk el. Az okostelefonok és mobilappok megjelenésével azonban bebizonyosodott, hogy olyan kezelőfelület is tervezhető, amelyet a felhasználók pillanatok alatt birtokba vesznek, és intuitív módon, önállóan kiismernek. Az IT konzumerizációjával világossá vált, hogy az üzleti alkalmazások felhasználói élményét is újra kell gondolni - ahogyan azt például az SAP is megtette a felhőben, Fiori kezelőfelülettel kínált ERP-megoldásaival. A vállalatoknak olyan eszközökre van szükségük, amelyeket a fiatalabb munkavállalók is használni akarnak, mert úgy érzik, valóban gyorsan és hatékonyan dolgozhatnak velük.

A Dynamics AX ezért új kezelőfelületet kapott, amely megjelenését és működését tekintve egyaránt a Microsoft Office felhasználói élményét kínálja, és a szoros integrációnak köszönhetően zökkenőmentessé teszi az információmegosztást az ERP-megoldás, valamint a Microsoft másik két felhőszolgáltatása, a Dynamics CRM és az Office 365 között.

Ha a felhasználónak mégis szüksége lenne a súgóra, például ritkán használt munkafolyamatoknál, akkor egy új funkció, a Task Guides segítségével rögzítheti és XML fájlban tárolhatja azok menetét. A Task Guides így később előhívható, és a kezelőfelületen végigkalauzolja a felhasználót a folyamaton. Hasznos funkció a Workspaces is, amellyel a Dynamics AX kezelőfelületét szerepkörök szerint testre lehet szabni, hogy a felhasználók csak a munkavégzésükhöz szükséges adatokat, feladatokat és tevékenységeket lássák. Mindkét funkció felgyorsíthatja a rendszer használatának elsajátítását, ha beválnak, a vállalatok csökkenthetik velük az oktatás költségeit.

A Microsoft digitális asszisztensén, a Cortanán keresztül a Dynamix AX hanggal is vezérelhető, illetve beszélni tud, de a hazai felhasználóknak egyelőre még várniuk kell a magyarul is értő, lokalizált változatra.

Közel valós idejű analitikai képességekkel ruházta fel a Dynamics AX-et az Azure Machine Learning szolgáltatása. A felhasználók a Power BI-ban készített elemzéseket és adatvizualizációkat közvetlenül a vállalatirányítási rendszerben érhetik el. A történeti adatok elemzésén túl ez a képesség a prediktív analitikára is kiterjed, az ERP-megoldáson belül.

Teljesen böngészőalapú, HTML5 kliensprogramjából a Dynamics AX különböző platformokról és eszközökről egyaránt elérhető, a szervezetek így üzletspecifikus mobilalkalmazásokat készíthetnek a vállalatirányítási rendszerhez, amelyeket könnyen kiterjeszthetnek informatikai környezetükre. Az ERP-megoldás kezelőfelülete, amelyet a Microsoft kiterjedt használhatósági elemzések alapján tervezett újra, ugyanazt az élményt kínálja, amelyet a kifejezetten vizuális, érintésérzékeny kijelzőkre optimalizált fogyasztói alkalmazásoknál a felhasználók már megszokhattak.

 

A felhő ereje

Az ERP-rendszerek hagyomány szerint merevségükről és bonyolultságukról is ismertek voltak, bevezetésük, testre szabásuk, bővítésük hosszan elnyúló, költséges projekt elé állította a szervezeteket. A Dynamics AX-szel a Microsoft változtatni kíván ezen, a felhőben olyan megoldást kínál, amely nem szakítja meg, hanem folyamatosan javítja az üzleti folyamatokat és az üzemeltetés hatékonyságát.

Számos iparágban - közöttük a kereskedelem, a gyártás, a szállítmányozás, a professzionális szolgáltatások területén és a kormányzati szektorban - a gyakorlatban már bevált horizontális és vertikális folyamatokkal érkezik a Dynamics AX, így a Microsoft szerint az ERP-megoldás minden képességét az előfizetés első napjától készen kínálja a felhasználónak. A felhőben ugyanakkor olyan folyamatos menedzsmentszolgáltatás is társul hozzá, amellyel a rendszer az adott szervezet vagy iparág egyedi igényeihez illeszthető. A szintén Azure-alapú Microsoft Dynamics Lifecycle Services segítségével a vállalatok az Azure Marketplace online piactéren elérhető, iparág-specifikus megoldásokkal, automatizált beállításokkal, kulcsrakészen vehetik használatba a vállalatirányítási rendszert, sokkal rövidebb átfutással és jobb minőségben, mint a korábbiakban. A felhőalapú Dynamics AX rugalmas megoldásarchitektúrája az újabb felhasználók igény szerinti hozzáadását, a változtatások és frissítések kezelését is támogatja, ami nagyobb agilitást kölcsönöz a vállalatoknak.

Mindez a rugalmasság szükséges is, mert a szervezetek jellemzően szabadon szeretnék eldönteni, hogy üzleti rendszereiket mikor, hol, hogyan és milyen tempóban viszik a felhőbe. A Microsoft globálisan elérhető Azure platformja ezt messzemenően támogatja, mivel az érzékeny adatok földrajzi elhelyezésével, a felettük való rendelkezéssel összefüggő szerteágazó elvárásokat is ki tudja szolgálni, így a világ több térségében, illetve országában jelen levő szervezetek is eleget tehetnek a törvényi megfelelés követelményeinek.

A 2016 folyamán megjelenő, házon belül bevezethető változattal a Dynamics AX a hibrid környezeteket is támogatni fogja, ami tovább növeli a megoldás rugalmasságát. A vállalat dönthet például úgy is, hogy a rendszer pénzügyi alapfolyamatokat kezelő részeit saját tűzfalán belül tartja, míg az emberi erőforrást kezelő HCM modult a felhőbe viszi.

Nem mellékes az sem, hogy a Dynamics AX a felhőben az egyszerű feliratkozás és az azonnali használatba vétel mellett olyan előnyöket is kínál, mint a beépített, magas rendelkezésre állás és katasztrófatűrés, valamint az elasztikus méretezés, de a vállalatnak mindig csak azért kell fizetnie, amit ténylegesen használ.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.