Hozd a saját találkozód!

|

A Barco a hibrid munkavégzés öt meghatározó trendjét azonosította.

A tárgyaló lesz az iroda középpontja a hibrid munkavégzés világában a Barco előrejelzése szerint. Az alkalmazottak a hét nagyobb részében bentről dolgoznának, a távmunkából való visszatérés azonban akkor lesz sikeres, ha a vállalatok felhasználóbarát technológiával támogatják.

De pontosan mit is értünk hibrid munkavégzés alatt a gyakorlatban? Az új modell lényegének megragadásához a Barco tavaly októberben és idén áprilisban is felmérést készített a kis-, közép- és nagyvállalatoknál dolgozó alkalmazottak körében, Észak-Amerikától kezdve Európán és Ázsián át Ausztráliáig nyolc országban. A fehérgalléros munkaköröket betöltő megkérdezettek négy nemzedéket képviseltek, a 24 évnél fiatalabbaktól kezdve egészen az 50 évnél idősebbekig.

Válaszaik alapján a Barco a hibrid munkavégzés öt meghatározó trendjét azonosította.

Visszatérés az irodába - Az idei felmérés idején a megkérdezettek fele már ismét a céges irodában dolgozott, további 10 százalékuk pedig arról számolt be, hogy heteken belül követi példájukat. Az év végéig az alkalmazottak további bő harmada (35 százaléka) is visszatér a távmunkából. Mindössze a válaszadók 6 százaléka mondta, hogy vállalatánál ezt 2022 előtt nem tervezik.

Az alkalmazottak több mint fele (56 százaléka) maga is a visszatérést szorgalmazza, csak 42 százalékuk mondta, hogy vállalatuknál a menedzserek ez irányú nyomást gyakorolnának a beosztottakra. A cégvezetők 66 százaléka szintén irodapárti.

Már heti három és fél napot dolgoznának irodában az alkalmazottak, és csak másfelet otthonról - ami a tavaly mért három, illetve két nap után még jobban a céges iroda felé billenti a mérleget.

Frusztráló távmegbeszélések - Hatékonyságuk szempontjából a találkozók megítélése tavaly még javult valamelyest - bár a 2019-ben mértnél jóval szerényebb ütemben -, idén viszont a trend visszafordult, és a 2020-as javulást teljesen lenullázta. A megkérdezettek 49 százaléka mondta, hogy a távoli együttműködést nem érzi természetesnek, és a válaszadók 48 százaléka szerint a résztvevők csekély elköteleződése okozza a hatékonyságromlást is.

Kevesebb virtuális, több személyes és hibrid megbeszélés - Minél több interakciót, intenzívebb együttműködést követel a résztvevőktől egy megbeszélés, például döntéshozáshoz vagy egy felmerült probléma megoldásához, az alkalmazottak annál inkább a személyes találkozót részesítik előnyben, míg az ötleteléshez, tervezéshez vagy véleményezéshez a távoli és a hibrid megbeszéléseket is ugyanolyan hatékonynak tartják.

A formátum kiválasztásában hasonlóan fontos szempont a megbeszélések létszáma is. Míg a megkérdezettek többsége (59 százaléka) a kétfős megbeszélésekhez ma már a személyes találkozókat részesíti előnyben - és öt főig az alkalmazottak 49 százaléka ugyanezt preferálja -, addig tíz fő feletti részvétellel már inkább virtuális vagy hibrid megbeszéléseket tartanának. A válaszadók több mint fele (51 százaléka) az irodai társas élet, a kollégákkal való személyes találkozás lehetőségét is fontos szempontként emelte ki, 39 százalékuk pedig a benti munkavégzést, találkozókat is hatékonyabbnak értékeli.

BYOM: bring your own meeting - Az alkalmazottak közel háromnegyede (71 százaléka) mondta, hogy videokonferencia-hívásait akkor is saját laptopjáról bonyolítaná a legszívesebben, ha a céges irodában tartózkodik, ahol ehhez más eszközök is rendelkezésre állnak. Tavaly ez az arány még 56 százalék volt, vagyis ez a határozott preferencia rövid idő alatt még sokkal kifejezettebbé vált.

Emberközpontú munkahely - A megkérdezettek 57 százaléka szerint a tárgyaló lesz az iroda középpontja a hibrid munkavégzés világában, és 77 százalékuk mondta, hogy ezeket a helyiségeket a munkaadóknak megfelelő videokonferenciás és vezeték nélküli hálózati technológiával kell felszerelniük. A válaszadók 65 százaléka ugyanis nehezen igazodik el a különböző konfigurációk és csatlakozási lehetőségek között, amikor egyik tárgyalóból a másikba kell átülnie. Aligha meglepő, hogy 88 százalékuk szerint a felhasználóbarát technológia sokat javít a találkozók élményén és minőségén.

Érdemes erre a cégvezetőknek is odafigyelniük, mert a felmérésben részt vevő alkalmazottak szerint vállalatuknál a beruházásokat még nem priorizálták ennek megfelelően.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.