A víznek folynia kell: így kezelte a járványhelyzetet a Fővárosi Vízművek

|

A budapesti közmű-vállalat informatikai vezetője szerint sokat segített, hogy a jelenleginél is durvább vészhelyzetre szóló tervvel rendelkeztek, így sikeresen álltak át a távmunkára. Videós interjúban is meghallgathatjuk, mi a hatékonyság titka.

Amikor vállalati informatikai témakörben a koronavírus-járvány hatásairól beszélünk, általában az a fő üzenet, hogyan lehet biztosítani az üzletmenet folytonosságát, miközben villámgyorsan és radikálisan megváltoztak a munkavégzés körülményei. A cégek ezt leginkább azért tartják fontosnak, mert az átállás ideje alatt akadozik az értékesítés illetve a szolgáltatások nyújtása, és eltűnik a bevétel. Egy közmű esetében azonban még érzékletesebb lehet, mi történik akkor, ha külső hatások miatt leáll a működés. Cikkünkben videós interjú formájában is mutatunk egy jó példát arra, hogyan kerülhető el bármi ilyesmi előre tervezéssel.

Fritsch Róbert, a Fővárosi Vízművek informatikai vezetője szerint a ma már több mint 150 éves vállalat történetében mindössze egyetlen nap volt, amikor szünetelt a vízszolgáltatás, ez a II. Világháborúban, Budapest ostroma alatt történt. Láthatóan kiemelt figyelmet fordítanak az üzletmenet-folytonosság biztosítására, és az elővigyázatosság idén meg is hálálta magát.

A vállalat ugyanis évekkel ezelőtt, a madárinfluenza-vírus felbukkanásakor készített egy vésztervet arra az esetre, ha a járvány elérne Magyarországra. Ugyan ez akkor nem történt meg, de a terv kifejezetten jól vizsgázott a koronavírus betörésekor, ahogy az is hasznosnak bizonyult, hogy ezt a vésztervet a lehető legborúsabb esetekre alakították ki. Fritsch Róbert szerint ehhez képest a mostani helyzet még enyhébbnek is bizonyult, így némi frissítés után gyorsan és hatékonyan tudták megoldani azt, hogyan állítsák át a munkaerő legnagyobb részét a távmunkára, és a vállalat egészét a biztonságos munkavégzésre.

A szakember szerint a folyamatos működés fenntartásához szükség van egy olyan rendszerre, amely képes monitorozni a sok helyről dolgozó munkatársak hatékonyságát és minden futó projekt állapotát. Egy erre szolgáló job control rendszert a Vízművek már a járványidőszak előtt bevezetett, és ez igen hasznosnak bizonyult: ezzel nem csak a dolgozókat és munkafolyamataikat lehet központilag ellenőrizni, de maguk a munkatársak is folyamatos visszajelzést kaphatnak saját teljesítményükről - Fritsch Róbert szerint egy ilyen rendszer bevezetését minden vállalatnak meg kellene fontolnia ahhoz, hogy a távmunkát hosszú távon is sikeresen alkalmazhassák.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.