Ultramodern takarmányüzemet adtak át Dabason

|

A jelenlegi 12 hektáron négy üzemet integrálnak egy üzembe.

Felavatták a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. ultramodern takarmányüzemét Dabason. Nagy István agrárminiszter avató beszédében kiemelte: ez a fejlesztés része annak a technológiai megújulásnak és folyamatnak, ami az egész magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart versenyképesebbé tudja tenni. A Vitafort beruházása hozzájárul az elmúlt években felértékelődött élelmezésbiztonsághoz is, ahhoz a törekvéshez, hogy minden lehetséges eszközt megragadva növekedjen a mezőgazdaság termelési potenciálja.

A mintegy 6 milliárd forint összegű beruházást egyedi kormánydöntés is segítette.

A miniszter elmondta: "takarmányiparunk éves szinten hozzávetőlegesen 140 milliárdos árbevételt termel, de ami mindennél fontosabb, maradéktalanul ki tudja szolgálni a hazai állattenyésztés igényeit". Az őszi betakarítás eddigi adatai alapján ismertette: a 2023-24-es szezonban a hazai termés bőven fedezni fogja a hazai felhasználást, így a magyar takarmányellátás is biztosítva lesz. Sőt "amennyit fölhasználunk, annyit nyugodtan exportálni is tudunk" - jelezte.

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is stratégiai jelentőségű feladatként kezeli az ország takarmányellátásának biztosítását, ezért az eddig megszokott célzott támogatási konstrukciók az új agrártámogatási rendszerben is elérhetők maradnak a gazdálkodók számára. Az új KAP- (közös agrárpolitika) ciklusban is nyílik a takarmányfeldolgozás fejlesztéseit segítő beruházási pályázati felhívás, "tehát további fejlesztésekre is szükség van" - fűzte hozzá.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a beruházás keretében a jelenlegi 12 hektáron négy üzemet integrálnak egy üzembe, amely 1000 négyzetméter alapterülettel 9 emeleten közel 7000 négyzetméter technológiát tartalmaz, 40 méteres gerincmagassággal. Az A-Z ÜZEM-ben a jelenlegi 1 millió tonnás tápegyenértéknek megfelelő gyártókapacitást 1,5-1,7 millió tonnára emelik. Hangsúlyozta: a zöldmezős beruházás célja nemcsak a belföldi igények, hanem az egyre növekvő exportigények kielégítése is. A tesztidőszakot követően jövő év elejétől indul meg a termelés - fűzte hozzá.

Kulik Zoltán kitért arra is, hogy a Vitafort szakmai irányítása, kontrollja alatt további nyolc cég munkálkodik együttműködésben, így a beruházás közvetve 450 dolgozó és családja megélhetését biztosítja. Tájékoztatása szerint 2022-ben a csoport összárbevétele 53 milliárd forint volt 1,7 milliárd forint adózott eredmény mellett.
Jelezte azt is, hogy az elmúlt 12 évben több mint 80 millió dollár értékben hajtottak végre komplex agráripari beruházásokat, főleg Ázsiában, külkereskedelmi kapcsolataik a világ 21 országára terjednek ki.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.