Hirdetés
. Hirdetés

2024: A kiberbiztonsági kihívások éve

|

2024 kritikus év a kiberbiztonság terén, a kiberbűnözés növekedése ijesztően magas kockázatot jelent a vállalkozások számára és folyamatos kihívást jelent a védelemmel foglalkozó szakembereknek. Az Európai Unió rendeletei, mint a NIS2 és a DORA, jelentős változásokat hoznak, valamint az átfogó információbiztonsági kontrollok és a tudatosítás, oktatás szerepe is egyre fontosabbá válik.

Hirdetés

A számos fenyegetés közül az egyre kifinomultabb adathalász és zsarolóvírus támadások a legkiemelkedőbbek, amelyek egyrészt az emberi hiszékenységet használják ki, másrészt pedig a sokszor védtelen infrastruktúrákat. E kihívások fényében elengedhetetlen, hogy a szervezetek megerősítsék védelmüket és elősegítsék a kiberellenálló kultúra kialakítását. Ezért a hatékony megelőző intézkedések bevezetése kulcsfontosságú digitális identitásunk és eszközeink biztonságának megőrzése érdekében.

Új EU rendeletek: NIS2 és DORA

A NIS2, az EU hálózat- és információbiztonsági irányelve, szigorúbb követelményeket állít fel a létfontosságú infrastruktúrák számára, valamint egyben kiterjeszti a hatályát olyan szektorokra is, mint az élelmiszeripar vagy egészségügy. A követelmények tartalmazzák a kibervédelmi intézkedések megerősítését, az incidensbejelentési kötelezettségek kiterjesztését és a nemzeti hatóságok szerepének növelését.

A DORA (Digital Operational Resilience Act) kifejezetten a pénzügyi ágazat digitális rezilienciáját szolgálja. Ez az intézkedés az információtechnológiai kockázatkezelési stratégiák erősítésére, a harmadik féltől származó kulcsfontosságú szolgáltatások szigorúbb felügyeletére, valamint a kiberbiztonsági incidensekre való gyors és hatékony válaszadásra összpontosít.

Hirdetés

Kiberbiztonsági trendek

A távmunka és a hibrid munkakörnyezetek elterjedése továbbra is fennáll, ami kiterjeszti a támadási felületet és új biztonsági kihívásokat vet fel, mint például az otthoni hálózatok és akár az IoT eszközök biztonságának kérdése.

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) technológiák egyre szélesebb körben kerülnek integrálásra a kiberbiztonsági rendszerekbe, amelyek így hatékonyabban és gyorsabban képesek felismerni a fenyegetéseket. Ugyanakkor az AI technológiát alkalmazó támadások fajtái és száma is növekszik, ami új kihívások elé állítja az információbiztonsági szakembereket.

A Ransomware-as-a-Service (RaaS) modell továbbra is domináns marad a kiberbűnözésben. Ez a modell lehetővé teszi a támadók számára, hogy előre elkészített zsarolóvírusokat használjanak, csökkentve ezzel a technikai akadályokat. További veszély, hogy szolgáltatásként vásárolva már átlagfelhasználók számára is elérhető, ezért a zsarolóvírus jellegű támadásokhoz már nem szükséges mély informatikai tudás. A támadók egyre inkább célzott támadásokat hajtanak majd végre, kiválasztva azokat a cégeket és szervezeteket, ahol a legnagyobb a fizetési hajlandóság.

Ahogy a vállalatok egyre inkább a felhőalapú infrastruktúrára támaszkodnak, a felhőbiztonság kiemelt fontosságúvá válik. A felhőszolgáltatók biztonsági protokolljainak megerősítése, valamint a felhasználók tudatosságának növelése kulcsfontosságú lesz a biztonságos felhőhasználat érdekében.

Az IoT-eszközök széles körű elterjedése új biztonsági kihívásokat vet fel. Az okoseszközök gyakran kevésbé védettek, és ezáltal könnyű célponttá válnak a kiberbűnözők számára. A gyártóknak és a felhasználóknak egyaránt fokozniuk kell az eszközök biztonságát.

Oktatás és tudatosság

A digitális higiénia és az oktatás kulcsfontosságú a kiberbiztonsági kihívások kezelésében. A vállalatoknak és az egyéneknek egyaránt folyamatosan tájékozódniuk kell a legújabb fenyegetésekről és a legjobb gyakorlatokról. A tudatosító programok, a szakmai képzések és a folyamatos tájékoztatás segíthet a dolgozók kiberbiztonsági tudatosságának növelésében. Az oktatási intézményeknek (az általános iskolától az egyetemekig) és a vállalatoknak egyaránt fontos szerepet kell vállalniuk a kiberbiztonsági készségek fejlesztésében. A kiberhigiénia és a tudatosság növelése továbbra is kulcsfontosságú lesz.

Összegzés

2024-ben a kiberbiztonság terén a NIS2 és a DORA rendeletek követelményeinek bevezetése és működtetése, valamint az AI és ML alkalmazásának növekedése jelentős hatással lesz. A távmunka által teremtett új kihívások és az oktatás szerepének növekedése további fontos tényezők. A vállalatoknak és szervezeteknek alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz, hogy megőrizzék adataik biztonságát és ellenállóképességüket a kiberfenyegetésekkel szemben.

A kiberbűnözés növekedése ijesztő méreteket ölt és magas kockázatot jelent az üzleti vállalkozások számára, folyamatosan kihívást jelentve ezzel a biztonsági szakembereknek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.