Hirdetés
. Hirdetés

A 2021-es év a fintech szektor szemléletéből

|

Nehéz lenne röviden összefoglalni a 2021-es év fintech fejleményeit. A Peak csapata azonban vállalta a kihívást!

Hirdetés

A tavalyi év óriási tőkebevonási fordulókat, milliárdos vállalatértékeket és megannyi innovatív megoldást hozott az egyre érettebbé váló fintech szektorban. Az eseménydús esztendő során számos új fintech trend is megjelent, és több korábbi irányzat erősödött tovább. Cikkünkben az általunk legfontosabbnak vélt fejleményeket mutatjuk be.

Buy Now, Pay Later

Egyértelműen a BNPL jelenség uralta az idei év fintech híreit. A szektor legkülönbözőbb szereplőinél jelent meg valamilyen formában ez a fizetési konstrukció, legyen szó késleltetett fizetésről, részletfizetésről vagy a kettő kombinációjáról. A legismertebb BNPL szolgáltatóval, a Klarnával egyéb fintechek mellett neobankok, inkumbensek, érett fizetési szolgáltatók, valamint technológiai óriások is megpróbálták felvenni a versenyt.

Hirdetés

Új bevételi lehetőségek

Ugyancsak széles körben ismert vonalat képviselt a beágyazott pénzügyi megoldások térnyerése. A pénzügyi szolgáltatásokhoz szükséges infrastruktúra és háttérfolyamatok szolgáltatásával számos fintech vállalat épített ki új bevételi csatornát. Ennek következtében a pénzügyi piacokon kívül működő partnerek sora volt képes diverzifikálni tevékenységét, és adott esetben banki, hitelezési, biztosítási vagy vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtani.

Zöld színben jobb a tündöklés

A zöld pénzügyi megoldások is végig jelen voltak a tavalyi évben. Nagy ütemben növekedett a szén-dioxid-kibocsátást követő, valamint a semlegesítést támogató szolgáltatások sora, és ezeket egyre több inkumbens is átvette. Elég a Mastercard és a Doconomy közös karbonkalkulátorára gondolni, melyet a Gránit Bank hazánkban abszolút elsőként, míg a világon az elsők között vitt fel a termékpalettájára.

Növekszik a kriptojelenlét

Az év során a kriptovaluták jóval több hírrel szolgáltak, mint az árfolyamnövekedések vagy -esések. Egyre több szolgáltatónál lehet kriptotárcához kapcsolt Visa vagy Mastercard kártyákat igényelni. Emellett a hagyományos pénzügyi piacokon is egyre nagyobb a kriptojelenlét. A részvénypiacokon megnőtt a kriptovaluta-kitettség, valamint egyre több instrumentum jelenik meg, amely digitális eszközökhöz köthető.

NFT-láz az új divat

A digitális eszközök világához kapcsolódik a 2021-ben észlelt NFT-láz is. Hullámvasútszerű útjukon az NFT piacterek milliárd dolláros forgalmat is elértek havi szinten, de egy ponton úgy tűnt, hogy már ki is pukkadt a lufi. A nem helyettesíthető tokeneknek nagy szerepet szánnak a metaverzumban is, a korábban Facebookként ismert Meta új fókuszterületében. Az új digitális világban várhatóan virtuális telkeket, ingatlanokat és autókat is vásárolhatnak az emberek - természetesen NFT formában.

A kkv-kat sem felejtették el

A tíz trendet felsorakoztató válogatásunkban még szót ejtünk a fintechek kkv- megoldásairól, melyek olyan problémákat jelentő területeken nyújtanak segítséget, mint a finanszírozás, az adminisztráció vagy a költségkezelés. A családi bankolás jelentette veszélyeket és lehetőségeket már az inkumbensek is észrevették, így a szektorban fokozódott a verseny. Egyre több szolgáltató látja meg a lehetőséget az edukációban, mint marketingeszközben, amely pozitív társadalmi hozzájárulással is bír. Továbbá úgy tűnik, hogy az ázsiai régióban már régóta sikeresnek bizonyult szuperapposodási trend eléri a nyugatot is. Az Egyesült Államokban a PayPal, míg globális szinten a Revolut tesz meg mindent azért, hogy vezető pénzügyi szuperappá váljon. Végül nem szabad megfeledkezni az online brókerek 2021-es sikereiről sem. A kedvező díjszabással, valamint adott esetben jutalékmentes kereskedéssel operáló fintechek nagy szerepet játszottak az év során észlelt óriási befektetési láz létrejöttében. Céljukat elérve demokratizálták a befektetést és kereskedést, így egyre több ember találja magát az értékpapírpiacokon.

Nehéz lenne röviden összefoglalni a 2021-es év fintech fejleményeit. A Peak csapata azonban vállalta a kihívást, és az év során szerzett ismereteinket egy nagy évösszefoglaló anyagban, az idén induló Fintech Sparks kiadványban mutatjuk be. A trendek mellett szó esik még több könnyed témáról, például az év legnagyobb nyerteseiről és veszteseiről, az arcokról a fintech óriások mögött vagy a kriptopiac botrányairól. A számok szerelmesei a tőkebevonásokról, tőzsdei bevezetésekről, finanszírozási kampányokról és felvásárlásokról is olvashatnak mielőtt a kiadvány rátér az év marketing- és designmegoldásaira. Végezetül pedig nem maradhattak ki 2022-es várakozásaink sem.

Töltsd le te is a Fintech Sparks 2021-es évet összefoglaló kiadványát! 

A szakértői cikk a Computerworld magazin 2022. január 12-ei lapszámában jelent meg >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.