Hirdetés
. Hirdetés

A fintech bevonja a nőket a pénzügyi világba

|

Számos tényező hátráltatja a nőket.

Hirdetés

Mai fejjel érdekes belegondolni abba, hogy csak kicsivel több mint száz éve beszélhetünk érdemben a női munkavállalásról. Azonban, amikor elénk kerülnek egyes területek adatai a női reprezentációról, rájöhetünk, hogy valóban csak a nemi egyenlőség felé vezető út elejénél tartunk. Nincs ez másképp a pénzügyi szektorban sem.

Számos tényező hátráltatja a nőket

Több kutatás is igazolja a férfi túlsúlyt több pénzügyi területen. A felsővezetői pozíciókban kevesebb nő található, a tőzsdéken is alacsony a női befektetők aránya, valamint a női alapítású vállalkozások jelentősen kevesebb finanszírozást kapnak - de ez csak néhány példa a sok közül.

Az alacsony reprezentáció mögött több tényező is állhat. Már fiatal korban is erősen észlelhető, hogy a felnőttek inkább a fiúkat, mintsem a lányokat terelik a pénzügyi témák és a pénzügyi szektor felé. Ha pedig a nők mégis egy pénzügyi szereplőnél vállalnak munkát, a régi beidegződések és a jelenleg is élő sztereotípiák is hátráltatják őket.

Bár sokak által vitatott a bérkülönbségek létezése, több nőnek is szembe kell néznie azzal, hogy kevesebbet keres, mint férfi kollégája. Ez még azonos munkakör, tapasztalat és végzettség esetében is megtörténhet. A példaképek is hiányoznak: a hátráltató tényezők miatt egyszerűen kevés nő jut el olyan pozícióba, hogy inspirálni tudjon másokat.

Hirdetés

A fintech reakciója

Egyes problémákat nagyon nehéz orvosolni. Több nagyvállalat is igyekszik kvótákkal növelni a női reprezentációt a felsővezetésben, valamint érzékenyítő programokkal hívják fel a figyelmet a nemi egyenlőtlenségre.

Bár számos kérdésben a fintech sem különb a többi pénzügyi alszektortól, a piaci szereplők igyekeznek kisebb megoldásokkal segítséget nyújtani: több startup is teljes női fókusszal dob piacra pénzügyi szolgáltatásokat.

Nőkre szakosodott digitális bank

A Lucy volt az egyik első neobank, amely kifejezetten a nők pénzügyi igényeire specializálódott. A szingapúri fintechcég mára a nők vezette háztartásokra és a női egyéni vállalkozókra összpontosít. Dedikált alkalmazással és bankkártyával segíti a családanyákat, házvezetőnőket és vállalkozókat a fizetésekben, valamint kiadásaik kezelésében.

A latin-amerikai Jefa igyekszik minden akadályt elhárítani annak érdekében, hogy minél több nőnek legyen bankszámlája. A startup ingyenesen, teljesen digitálisan nyitható bankszámlát kínál női igényekre szabva. Mindezt pedig célzottan nőknek hirdeti, más neobankok által potenciálisan elhanyagolt marketing csatornákon keresztül is.

Kapu a tőzsdéhez

Az egyik legnagyobb név a női befektetések világában az Ellevest. A vállalat online kereskedés mellett privát vagyonkezelést, nyugdíj-megtakarítást és személyre szabott pénzügyi tanácsadást is kínál. Legnagyobb vonzerejét támogató közössége adja, amelyet azzal a céllal épített fel, hogy bemutassa: a tőzsdék a nők számára is könnyen elérhetőek.

A kommunikáció és közösségépítés mellett van más módszer is a nők targetálására: egy egyszerű, nem eltántorító termék bevezetése. Vannak olyan startupok, amelyek kész alapokba való befektetést tesznek lehetővé. Csak be kell utalni a pénzt és máris megfigyelhető, hogy miként alakul a befektetés - nincs szükség szakértelemre.

Gyakran valóban csak az kell, hogy egy szolgáltató közelebb hozza a vagyonkezelés világát a nőkhöz. Az első lépés után már sokkal könnyebbé válik a megfelelő termékek és stratégiák kiválasztása.

Egységben az erő

Végül az alulfinanszírozottság problémájára is van válasza a fintechcégeknek: a proaktivitás. Ha a befektetők maguktól nem jönnek, akkor a női alapítású startupoknak nem várniuk, hanem lépniük kell. A közösségi finanszírozási kampányok tökéletes alternatívát jelentenek a hagyományos pénzszerzési lehetőségek helyett. Számos platform kifejezetten a női projekteket támogatja. Az IFundWomen egyike azoknak a piaci szereplőknek, amelyek segítenek kiemelni az alulfinanszírozott női alapítású startupokat.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

A Fintech.hu és a Peak kezdeményezése, a Women in Finance az alábbi linken érhető el >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.