Hirdetés
. Hirdetés

A fintech lehet a mankó a személyes pénzügyek kezelésében

|

Már tényként kezelhető, hogy a pénzügyi tudatosság jó ideje nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Arra viszont nincs egyértelmű válasz, hogy ki felelős a megfelelő pénzügyi edukációért - a család, az oktatási rendszer vagy a pénzügyi szektor.

Hirdetés

Mindenesetre fintech megoldások sorát kapják fel jelenleg a pénzügyi szolgáltatók, amelyekkel segítséget nyújthatnak a megfelelő pénzkezelésben, és ez a trend várhatóan sokáig velünk is marad.

Kis lépéseknek is lehet nagy hatása

A pénzkezelést számos kisebb, de annál hasznosabb funkció is segíti. Ilyenek a különböző megtakarítási logikák. A nemzetközi fintech szektorban bevett szokás az automatikus megtakarítások beállítása. Az ügyfelek időszakosan fix vagy arányosan változó összegeket is beállíthatnak, amelyeket több alkalmazás is félre tud tenni nekik egy számlára. Feltörekvőben vannak azok a megoldások is, amelyek egy vásárlás során felkerekítik a végösszeget, és a kerekítésből származó különbözetet teszik félre.

A pénzvisszatérítés is kezd utat törni magának az európai piacokon. Startupok és kereskedők sora egyezett már meg arról, hogy a vásárlás végösszegének egy kis részét visszaadják a vásárlóknak. A kereskedők több érdeklődőt és nagyobb értékesítési forgalmat kapnak a szolgáltatástól, míg a vásárlók lényegében kedvezményhez jutnak, ami értékesnek bizonyulhat a pénzkezelés során.

A megtakarítás és pénzvisszatérítés egyaránt jó kezdőlépések, befektetésekkel kiegészítve viszont mindkettő egy új szintet képvisel. Jelenleg még formálódik, hogy a következő években milyen befektetési stratégiáktól várható stabil hozam. Addig is a lakossági ügyfelek befektetési alapokba helyezhetik félretett pénzüket, vagy akár részvényeket is kaphatnak a pénzvisszatérítés keretein belül helyett.

Hirdetés

Néha szükség van egy lökésre

A pénzkezelési funkciók elérhetősége fontos, sokaknak azonban szükségük van egy lökésre, hogy rendszeresen el is kezdjék használni a szolgáltatásokat. A személyes pénzügykezelő alkalmazások egy teljes képet adnak az elérhető szolgáltatásokról, megkönnyítve a pénzkezelés elkezdését. A motivációt viszont így is hiányozhat. Ezen segít a szokatlanul szókimondó, harsány stílusú Cleo. A startup mesterséges intelligencián alapuló pénzügyi asszisztense folyamatosan követi az ügyfelek pénzügyeit. Amint azok nem megfelelően alakulnak, az asszisztens közbelép.

Akár túlköltekezést, akár a tervezettnél kevesebb megtakarítást vesz észre az alkalmazás, azt azonnal jelzi a felhasználónak. A pénzügyi asszisztenssel többféle módon is lehet kommunikálni. Az egyik üzemmód lelkesítően és felemelően szólítja meg az ügyfeleket, motiválva őket a további felelős pénzkezelésre. A másik lehetőség, hogy az applikáció lényegében számonkéri az ügyfelet, egy egyszerre nyers és vicces, szókimondó stílust képviselve.

Átfogó életút tervezés

A személyes pénzügykezelő alkalmazások után már egy nagyobb ugrás szükséges a következő lépés eléréséhez. A Rabobank az InvestCloudhoz fordult segítségért, hogy ügyfelei számára egy teljes életutat lefedő megoldást tudjon nyújtani. A két vállalat új szolgáltatásainak keretein belül a lakossági és privát banki ügyfelek egy teljes életükre szóló, személyre szabott tervet kaphatnak.

A terv kitérhet különböző életcélokra, mint a korai nyugdíjba vonulás, egy nagy utazás, lakás- és házvásárlás, megtakarítás a gyermekek továbbtanulására, vagy bármilyen más személyes cél. A pontos tervezést több funkció segíti: nyugdíj adat integráció, valószínűségszámítás és grafikonok a célok teljesíthetőségéről, automatikus tanácsok a megtakarítás módjára, valamint befektetés.

Amellett, hogy a szolgáltatás fontos pénzügyi igényekre ad választ, a bank számára is sok hasznot rejteget. Amikor egy részletes pénzügyi terv kidolgozásra kerül, sokkal könnyebb lehet a további termékek értékesítése. Az életcélok azonosításánál hitelezési lehetőségek születhetnek, valamint a megtakarítások értékének fenntartását a vagyonkezelési termékpaletta segíti - és a sor tovább folytatódik.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

A Fintech Világa Heti Hírlevélre feliratkozás >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.