Hirdetés
. Hirdetés

A jelen Neumannjai

|

Mi köti össze a drónokat, a blockchaint, vagy éppen az MI-t a 120 éve született Neumann János nevével? Bemutatjuk a Neumann Technológiai Platform aktív munkáját a szakmai koalíciók, a tehetséggondozás és a hazai ipari szereplőik támogatása terén.

Hirdetés

Idén 120 éve, hogy megszületett Neumann János, az egyik leghíresebb magyar matematikus, akinek neve az egész világon ismert és nem mellesleg mind a mai napig az általa kidolgozott működési elv szerint üzemel minden számítógép, mobiltelefon és szerver. A nevével fémjelzett Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. évek óta kiemelt szakmai segítséget nyújt a hazai cégek, informatikusok és az IT iránt érdeklődő tanulók számára, idén pedig több, rangos esemény mellett a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, vagyis az IOI rendezését és lebonyolítását is ők végzik. A Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjét, Szentgyörgyi Balázst kérdeztük a társaság munkájáról, célkitűzéseiről, koalícióiról.

Computerworld: Meséljen arról, miként jutott el a Neumann Technológiai Platformig (NTP), milyen szakmai tapasztalatokat tud hasznosítani a mindennapokban?
Szentgyörgyi Balázs: A Műszaki Egyetemen végeztem gépészmérnökként és a piacról érkeztem az NTP-hez. Dolgoztam az ipar számos területén, mint például autóipar, épületgépészet, szimuláció. Mérnökként kezdtem, majd stratégiai beszerző, később pedig mint szakmérnöki értékesítő tevékenykedtem. Innen a cégvezetéshez közeledve egy japán cég hazai irodáját vezettem.

CW: Mit érdemes tudni a Neumann Technológiai Platformról és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft-ről?
Szentgyörgyi Balázs: A Neumann Technológiai Platform alapítója a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium háttérintézményeként támogatja a hazai iparstratégiai fejlesztéseket, gondoskodik egyes kiemelt technológiák ökoszisztémájának fejlesztését biztosító platformok, illetve olyan Technológiai Koalíciók működési feltételeinek megteremtéséről, mint a Mesterséges Intelligencia, a Blockchain-, a Drón és az 5G.
A Neumann Technológiai Platform egy szellemi műhely, amelynek számos feladata van. Ilyen a kkv-szektor, valamint a nagyvállalati és az állami szereplők számára az ipari és technológiai alkalmazások terjesztése, a technológiai korszakváltás elősegítése, az együttműködések kialakításának támogatása és minőségbiztosítása, a nemzetközi gyakorlatok szemlézése és beépítése a hazai iparpolitikába. A Platform kiemelt figyelmet fordít a technológiai és iparági kutatásokra, hozzájárulva ezzel a releváns ágazatokhoz szükséges szakemberforrás fejlesztéséhez és megújításához.

CW: Többféle technológiai koalícióról, szakmai műhelyekről is lehet olvasni a Neumann Technológiai Platform weboldalán. Tudna erről mesélni?
Szentgyörgyi Balázs: A technológiai koalíciók alakításakor fontos szempont volt, hogy könnyű legyen hozzájuk csatlakozni, és inkább egy kommunikációs és szakmai kapcsolatteremtési lehetőséget jelentsenek, semmint formális kötelezettségeket. Az NTP ezen szerveződések menedzselését, az ökoszisztémájuk kialakítását végzi.
A tagokat folyamatosan tájékoztatjuk az adott technológia nemzetközi trendjeiről és szabályozási fejleményeiről, támogatjuk a tagokat egymás megismerésében és a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében. A hazai szabályozók felé becsatornázzuk a szektorban rejlő lehetőségeket, sőt a szabályozás hiányosságaival kapcsolatos javaslatokat is. A koalíciók együttműködésében számos szakmai program található, mint például workshopok, B2B üzleti rendezvények, külföldi találkozók, állami és versenypiaci szereplők összekapcsolása, stb. A koalíciók tagjai díjmentesen látogathatják az NTP rendezvényeit, ezzel is támogatjuk a kkv-szektort a hálózatépítésben és a közös tanulásban.
A legrégebbi szakmai műhely az 5G Koalíció, melynek 89 tagszervezete van. A piaci, állami és a tudományos élet képviselőiből álló szervezet célja, hogy Magyarország az európai 5G-fejlesztések egyik központjává váljon, valamint hazánk a világ élvonalába tartozzon az 5G bevezetése, elterjedése és gyakorlati alkalmazása területén.
Az ötéves MI Koalíció már 400-nál is több taggal működik és úttörő szerepe van a hazai Mesterséges Intelligencia Stratégia kialakításában, végrehajtásában és felülvizsgálatában. Emellett elemzi az MI elterjedésével megfigyelhető társadalmi és gazdasági hatásokat. Ide tartozik a több mint százezer embert edukáló MI Kihívás, és a nemzetközi figyelmet is kiváltó MI Labor.
A Drón Koalíció kétéves működése kiemelten fontos, ugyanis a pilóta nélküli légijárművek területén élesedik a nemzetközi verseny. A koalíció támogatja a Kormányt a megfelelő jogszabályi keretrendszer kialakításában, a hazai vállalkozásokat pedig segíti a nemzetközi piaci rések azonosításában és az ezekre reagáló fejlesztési koncepciókban.
A legfiatalabb az egyéves Blockchain Koalíció, amely segítséget nyújt tagjai számára a nemzetközi kapcsolattartásban, a projekteken való részvételben, emellett szerepet vállal a jogi keretrendszer megalkotásában és az oktatásban is. A blokklánc mára érett technológiaként a pénzügyek mellett az élelmiszeriparban és a logisztikában is a nemzetközi versenyképesség egyik sarokköve.

CW: Milyen egyéb projektekről, az NTP egyéb szakterületeken végzett tevékenységeiről érdemes tudni?
Szentgyörgyi Balázs: Az NTP Technológiai Transzfer Igazgatóságának célja, hogy minél több hazai, technológiai alapú, magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozásnak tudjon segíteni a nemzetközi piacralépésben. Tevékenységünket a stratégia megvalósítása kapcsán térítésmentesen végezzük. Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy céljaink megvalósítása érdekében az ökoszisztéma szereplőivel hatékonyan tudjunk együtt dolgozni.
Az információs és kommunikációs technológiai (IKT) szektor egyre fontosabb szerepet tölt be a magyar nemzetgazdaságban és külkereskedelemben. Magyarországon a technológiai alapú gazdaság már ma is a GDP és az export jelentős hányadát adja, és jelentős számú munkavállalót foglalkoztat. A fiatalok számára is vonzó, nagyszámú, magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt, serkenti a hazai innovációt, valamint a magyar tudás és innováció hasznosításával javítja Magyarország nemzetközi megítélését.

Hirdetés

CW: Hazánkban rendezik meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, vagyis az IOI-t. Milyen múltra tekint vissza ez a rendezvény és miben versenyeznek az induló diákok? Vannak magyar indulói is a diákolimpiának és ha igen, milyen esélyekkel indulnak?
Szentgyörgyi Balázs: A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (eredeti nevén: International Olympiad in Informatics (IOI) 1989 óta, évente megrendezésre kerülő nemzetközi informatikai tanulmányi verseny, amelyet legutoljára 1996-ban tartottak Magyarországon. Az idei, 35. IOI versenyt Szegeden tartják 90 ország 360 versenyzőjének részvételével. Az idei diákolimpia szerves része a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében megvalósuló, Neumann Jánosra emlékező, Neumann 2023 névre keresztelt ünnepségsorozatnak. Hisszük, hogy az IOI 2023 kiemelt lehetőséget ad a fiatalok számára, hogy széleskörű szakmai tudással, tapasztalattal bővíthessék ismereteiket, miközben nemzetközi kapcsolatokat építenek.
Az IOI a világ második legnagyobb presztízsű diákolimpiája, amelyen idén 8 magyar versenyző teheti próbára tudását. Őket hazai tanulmányi versenyek győztesei közül válogatták ki, így jó esélyekkel indulhatnak az idei nemzetközi megmérettetésen. Az elmúlt években is sorra a dobogón, vagy az élbolyban végeztek a magyar diákok. A versenyzőknek komplex, bonyolult feladatokat kell megoldaniuk, amelyben adatszerkezetek, algoritmizálás, programozás és tesztelés is szerepel. Ehhez C++ programozási nyelvet használhatnak mindenki számára egységes, Ubuntu Linux-alapú környezetben.

CW: Mik az NTP jövőbeni tervei? Hol látja leginkább szükségét a segítségnek?
Szentgyörgyi Balázs: Folyamatosan figyeljük azokat a technológiai újdonságokat, amelyek kiemelt kormányzati kezelésével hazánk versenyképességét növelhetjük. Kollégáink folyamatos erőfeszítéseinek köszönhetően a már működő koalíciók széles körben ismertté váltak és a tagok létszáma folyamatosan növekszik. A jövőben ezért első számú cél a tagok közti együttműködések erősítése, valamint az általuk fejlesztett technológiákkal kapcsolatos tények ismertetése és tévhitek eloszlatása a széles körű nyilvánosságban. Ennek keretében készülünk például a nagy sikert aratott MI Kihívás folytatásával is.
Még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a piaci és állami szereplők közti kapcsolatok és párbeszéd elősegítésére, továbbá az ipari digitalizációban segítjük a kkv-kat különböző projektekkel, mint például az ipar 4.0 tanácsadás vagy a TanulóGyár koncepció.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.