Hirdetés
. Hirdetés

A metaverzum lassan valósággá válik

|

A META, leánykori nevén Facebook október 25-én dobta piacra a legújabb VR headsetet, a Meta Quest Pro-t, amelynek segítségével egyre szélesebb közönségnek válik elérhetővé a metaverzum.

Hirdetés

A fejlesztéseknek köszönhetően a META pár éven belül ismét régi fényében tündökölhet és a befektetők is pozitívan fogadják ezeket a fejleményeket. A részvények alulértékeltsége pedig egy jó lehetőséget kínál az új befektetők számára.

Mit fejleszt a META?

A META egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy jelentős erőforrást áldoz a metaverzum megvalósítására és 5-10 éven belül széles körben el szeretnék terjeszteni, csakúgy, mint anno a Facebookot. Ennek az egyik nagy mérföldköve a most piacra került VR headset, mely már beépített akkumulátorral rendelkezik, sokkal szélesebb látószöggel és élesebb képpel, mint eddig bármely VR-szemüveg. A mostani Quest Pro-val a META olyan új piacok felé nyit, mellyel a cég képes felgyorsítani a VR-technológia elterjedését. Október közepén jelentette be a Microsoft, hogy partneri együttműködést kötöttek a META-val, és az összes Microsoft-terméket elérhetővé teszik VR-változatban is.

Elsőként a Teams csevegőalkalmazás integrálásán dolgoznak, ezzel megnyitva az üzleti piacokat a VR-szemüvegek használatában. Lassan egy rég letűnt kor szellemének fog tűnni, amikor a VR-szemüvegeket csak játékra használták, ugyanis ezzel a partnerséggel az üzleti világba is beteszi a lábát a VR-technológia. Árát tekintve pedig az 1499 dolláros összeg egy nagyvállalat szempontjából elhanyagolható költség, így ahogy megérkeznek az applikációintegrációk a VR-térbe, várható, hogy a legnagyobb cégek szép lassan elkezdik bevezetni a VR-technológiát a napi üzletmenetbe. Ugyanakkor nemcsak a Microsoft kötött megállapodást a META-val, hanem a Zoom is, ezzel gyakorlatilag az üzleti csevegőalkalmazások piacán képes lesz a META egyeduralkodóvá válni. A Microsoft ezen felül biztosítja az ehhez szükséges szerverkapacitásokat is, hiszen az Azure felhőszolgáltatásukban fogják az adatokat tárolni. Természetesen a játékosokat és a gaming szegmenset sem hagyják szó nélkül, ugyanis a háttérben már dolgoznak Xbox Cloud Gaming VR- változatán.

Hirdetés

A metaverzum jövője

Láthatjuk, hogy évről évre nagyobb bevételeket tud generálni a META a VR-szegmensből, már a második generációs Quest 2 szemüveget is hétszer többen vásárolták meg, mint az azt megelőző generációt, a Quest Pro szinte biztosan ezeket a számokat is felülteljesíti. A Quest Store-ban egyelőre 33 applikáció érhető el a tervezett 400-ból, melyeket a következő években dobnak piacra. A Quest Store-ban az applikációkra és játékokra ebben az évben eddig tízmilliárd dollárt költöttek a felhasználók, és ez a szám az elkövetkező 5 évben az előrejelzések alapján minimum megtízszereződik. Ahogy a VR-technológia hardverrésze egyre profibb szinteket ér el, úgy állnak be mögé a nagy nemzetközi nevek, ami egy exponenciális növekedést vetít előre. Már a YouTube-on is elérhető a VR-mód és most kezdik arra biztatni az alkotókat, hogy kezdjenek el VR típusú tartalmakat is gyártani. Így tehát megállapítható, hogy bár ez a technológiai forradalom még csak most bontakozik ki, pár évben belül már egy meghatározó trendet fog képviselni.

META mint befektetés

Mivel a META bevételének a 97%-a továbbra is a különböző közösségi platformokon (Facebook, Instagram, Whatsapp) megjelenő reklámokból van, ezért ennek a visszaesése miatt a befektetők már egy éve folyamatosan nyomás alatt tartják a META részvényeit. A globális makrogazdasági környezet romlása következtében azt láthattuk, hogy a globális reklámigény csökkent, csakúgy, mint a 2022-t megelőző gazdasági válságok esetén. Az sem segített az elmúlt egy évben, hogy a Realty Labs részlegre, amely a VR-fejlesztésekért felel, több tízmilliárd dollárt költött a cég, és akkor még nem látszott ennek a megtérülése, miközben a reklámbevételek csökkentek. Így a részvények az egy évvel ezelőtti 320-330 dollár helyett most 120-140 dollár körül mozognak.

Azok a befektetők viszont, akik 3-5 éves időtávban gondolkodnak, egy jó lehetőség elé néznek, ugyanis az extrém esésnek köszönhetően a részvény alulértékeltté vált, így most akciós áron tudnak egy nagy nemzetközi cégben tulajdonrészt vásárolni, mely a következő tíz év új technológiájának a győztesei közé fog tartozni. Amennyiben érdekel, hogy hogyan tudsz részvényekbe fektetni és további minőségi részvényelemzéseket szeretnél olvasni, látogass el az érthetőpénz.hu-ra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.