Hirdetés
. Hirdetés

A pénzügyi szektor nem tesz le a kriptovalutákról

|

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden lapszámunkba átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól.

Hirdetés

Idén beköszöntött az úgynevezett kriptotél - a bitcoin és társai megragadtak egy, a tavalyi rekordoknál jelentősen alacsonyabb piaci összérték környékén. Ennek ellenére a pénzügyi szektor egyre inkább nyit a kriptovaluták és blockchain alapú tokenek felé. Egymás után mutatják be új szolgáltatásaikat vagyonkezelők, hagyományos bankok és neobankok is.

Többirányú megközelítés a vagyonkezelőktől

Különböző vagyonkezelőknél különböző megközelítéseket lehet megfigyelni a kriptovalutákat érintő termékfejlesztés kapcsán. Kezdve a világ legnagyobb vagyonkezelőjével, a BlackRock kriptovaluta-kereskedést integrált saját kereskedési felületére, az Aladdinre. Ehhez a Coinbase-szel, az egyik legismertebb kriptotőzsdével kezdett együttműködésbe a vállalat. A szolgáltatást intézményi ügyfelek vehetik igénybe, amelyek túlnyomórészt nagyvállalatok, befektetési alapok és nyugdíjpénztárak.

Az Abrdn, egy brit szolgáltató a kriptovaluták mögött álló blockchain technológiában látja igazán a fantáziát. A vállalat az Archaxbe, egy digitális tőzsdébe fektetett be, amely valódi eszközöket helyez el a blockchainen tokenek formájában. Számos eszközosztály esetében a tulajdonjog átruházásában, a feloszthatóságban, valamint a likviditásban észlelt akadályok limitálják a kereskedést - a blockchain alapú tokenek pedig képesek enyhíteni ezeket a kihívásokat.

Hirdetés

Mellettük a Charles Schwaab megmaradt a teljesen hagyományos befektetési termékeknél és egy kriptovaluta tematikájú, tőzsdén kereskedett befektetési alapot mutatott be. A lépés nem feltétlenül egyedi, sok szolgáltató indított már el hasonló saját alapot. Befektetőiknek a kriptoszektor bányászattal, kereskedéssel és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatain, valamint egyéb blockchain-megoldásokkal kínáló cégeken keresztül kínálnak kriptovaluta-kitettséget.

Mozgolódás a bankszektorban

Szingapúr egyik vezető bankja, a DBS Bank is kibővítette kriptovaluta-kereskedési szolgáltatásait. A vagyonkezelőkhöz képest a legnagyobb különbség, hogy a bank nem csak intézményi ügyfeleinek kínál kriptovalutákat. Igaz, a széles körű bevezetés még várat magára, most csak vagyonos lakossági ügyfelek vásárolhatnak többek közt bitcoint és ethert. A vagyoni kikötések között több százezer dolláros éves bevétel, valamint millió dolláros vagyon is szerepel, így valóban nem az átlagemberre szabták a szolgáltatást.

Nem meglepetés, hogy a pénzintézet mert nyitni a lakossági ügyfelek felé is. A DBS Bank 2016 óta nagy hangsúlyt helyez a digitalizációra. Digitális készségei mellett az évek során jelentős fejlődésen ment át beyond banking, azaz alap banki szolgáltatásokon kívül eső termékpalettája is. Erőfeszítéseinek köszönhetően a DBS Bank több díjat is nyert, amelyek a világ egyik legjobb bankjaként tartják számon.

Saját fizetőeszköz a feltörekvő banknál

A közelmúlt fejleményeiből egyértelműen kiemelkedik a Nubank egyik terve. A brazil digitális bank saját blockchain alapú tokent fog bevezetni 2024-ben - ezzel a JPMorgant és a KBC-t fogja követni a bankszektorban. A Nucoin néven bemutatott fizetőeszköz egy új jutalomprogram része lesz, amely a bank termékeinek és szolgáltatásainak fokozott használatát fogja díjazni.

A Nubank 70 millió ügyféllel rendelkezik, valamint a token a nyilvános Polygon blockchainre épül, így a potenciális felhasználói bázisa még nagyobb is lehet a Nucoinnak.

Ami igazán egyedi lesz, hogy a token értéke nem egy hagyományos pénznemhez, például euróhoz vagy dollárhoz lesz kötve, ahogy az a többi banki tokennél megfigyelhető. A Nucoin árfolyamát a piac fogja meghatározni, így egy kevésbé kötött ökoszisztéma alakulhat ki, azonban komoly problémát jelenthet az árspekuláció és a volatilitás is.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT-szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech-fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io e-mail-címre várjuk.

A Fintech Világa Heti Hírlevélre feliratkozás >>> 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.