Hirdetés
. Hirdetés

A Revolut lehet Európa első szuperappja?

|

Az első okostelefonok és mobilapplikációk megjelenésekor kevesen gondolták volna, hogy ezek egyszer olyan összetett és multifunkcionális platformokká fejlődnek, amelyek képesek lesznek teljes mértékben átalakítani a mindennapi életünket. A technológia rohamos fejlődésével és a felhasználói igények folyamatos változásával napjainkban egy új jelenség hódítja meg a világot: a szuperapplikációk térnyerése.

Hirdetés

Mi az a szuperapplikáció?

A szuperapplikáció, vagy röviden szuperapp egy olyan mobilalkalmazás, amely többféle szolgáltatást kínál egyetlen felületen keresztül, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy különböző tevékenységeket végezzenek rajta anélkül, hogy az applikációt elhagynák. Ez a koncepció meghaladja a hagyományos alkalmazások funkcionalitását, amelyek általában csak egyetlen célt szolgálnak, például üzenetküldést vagy ételrendelést.

A szuperappok sikere nagyrészt annak köszönhető, hogy egyesítik a különböző szolgáltatásokat - mint például pénzügyi tranzakciók, közösségi média, e-kereskedelem, üzenetküldés, és még sok más - egy integrált, felhasználóbarát felületen. Ez a megközelítés jelentősen megkönnyíti a felhasználók életét, mivel nem kell több különböző alkalmazást telepíteniük és kezelniük ahhoz, hogy hozzáférjenek ezekhez a szolgáltatásokhoz.

A Kínában nagyon népszerű WeChat iskolapéldája a szuperappoknak. A WeChat több mint egy üzenetküldő alkalmazás; egy olyan platform, ahol a felhasználók nem csak kommunikálni tudnak egymással, de vásárolhatnak, befizethetik a számláikat vagy épp szállást foglalhatnak. Hasonlóképpen, az indiai Paytm sem csupán egy digitális pénztárca, hanem egy széleskörű szolgáltatásokat kínáló platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fizessenek a közlekedési szolgáltatásokért, mozi- és repülőjegyeket vásároljanak, és további pénzügyi szolgáltatásokhoz is hozzáférjenek.

Hirdetés

A szuperappok térnyerése

Egy szuperalkalmazás olyan, mint egy svájci bicska - egy sor komponenssel rendelkezik (ezek az úgynevezett minialkalmazások), amelyeket a felhasználó szükség szerint használhat vagy távolíthat el. A szuperappok azért olyan divatosak manapság, mert a felhasználók - különösen a fiatalabb (Z és Alfa) generációk tagjai - hatékony és intuitív felhasználói élményt követelnek, amiket ezek az alkalmazások képesek megadni számukra.

Az emberek világszerte egyre több időt töltenek el a mobiljuk használatával, és egyre több alkalmazást töltenek le azokra. A Simform technológiai vállalat szerint az 1981 és 1996 között született Y generáció tagjai átlagosan több mint 67 alkalmazást telepítettek a telefonjukra, ami az összes korcsoport közül a legmagasabb - ugyanakkor csak 25 alkalmazást használnak ezek közül átlagosan.

Az Allied Market Research piackutató cég szerint a globális szuperapp piac mérete 2022-ben 58,6 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint ez a szám 2032-re eléri majd a 722,4 milliárd dollárt. Ez 28 százalékos összetett évesített növekedési rátát (CAGR) jelent 2023 és 2032 között. A Gartner tanácsadó- és kutatócég jelentése alapján pedig 2027-re a világ népességének több mint 50 százaléka több szuperalkalmazás aktív felhasználója lesz.

Revolut, a pénzügyi szuperapp

A világ egyik vezető neobankja, a Revolut jelenleg pénzügyi szuperappként pozicionálja magát, és minden oka megvan erre: a fintech óriás napjainkra egy olyan pénzügyi alkalmazássá fejlődött, amely lehetővé teszi mind a magánszemélyek, mind a vállalatok számára, hogy a legfontosabb pénzügyi műveleteiket közvetlenül az alkalmazáson keresztül bonyolítsák le.

Az elmúlt néhány év során a magánszemélyeknek szánt szolgáltatások jelentősen bővültek: jóval többet adnak már a fizetési megoldások biztosításánál, beleértve a kiadáskezelést, a befektetési lehetőségeket (például részvényekbe, nyersanyagokba és kriptovalutákba), célalapú megtakarítási számlákat, junior bankszámlákat, adományozási lehetőségeket és biztosítási termékeket.

A vállalati oldalon a Revolut Business a többdevizás bankszámla lehetősége mellett QR-kódos fizetési megoldásokat, valamint az üzleti tevékenységek adminisztrációjának megkönnyítésére szolgáló funkciókat vezetett be, mint például a fizetési kérelmek, előfizetések kezelése, költségkezelés és számlázás. Továbbá, a Revolut Business piacterén keresztül a vállalkozások gyorsan és egyszerűen integrálhatják vállalati szolgáltatásaikat, mint például könyvelői és bérszámfejtő szoftvereket, kommunikációs eszközöket, emellett jutalmakat és pontokat is gyűjthetnek.

A Revolut lehet az első európai szuperapp?

A kérdés jogos és nem teljesen földtől elrugaszkodott. A Revolut ugyanis az utóbbi időben elkezdett a pénzügyi szolgáltatásoktól eltérő területek felé kacsintgatni.

A neobank tavaly nyáron például egy új, túrák és élmények foglalására alkalmas funkciót vezetett be, amivel még egy lépéssel közelebb került a szuperapp státuszhoz. A Revolut Experiences ajánlat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az alkalmazáson belül foglaljanak le programokat a városnéző és gasztronómiai túráktól a szabadtéri kalandokon át a múzeumi tárlatvezetésekig.

Ezt követően a cég piacra dobott egy humánerőforrás-kezelő platformot, a Revolut People-t. A Revolut People egy integrált platform, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egyszerűsítsék a toborzási folyamatokat, a teljesítménymenedzsmentet és egyéb HR-feladatokat. A platform segítségével a vállalatok hatékonyabban tudják kezelni a munkavállalóikkal kapcsolatos adminisztrációt.

Újabban pedig telekommunikációs vonalon támad a fintech óriás. Az év elején ugyanis a Revolut egy új e-SIM szolgáltatást vezetett be, amely szolgáltatás most már Magyarországon is elérhető. A felhasználók a neobank alkalmazásából igényelhetnek e-SIM-et, amelynek köszönhetően teljesen digitálisan, néhány érintéssel férhetnek hozzá különböző mobil-előfizetésekhez. Ha például megérkezik valaki egy külföldi repülőtérre, helyi adatforgalmi előfizetés nélkül is tudja használni az applikációt, és igény szerint vásárolhat helyi előfizetést.

Akadnak még versenyzők

A Revolut az utóbbi időben a vezető pozícióban lévő munkatársak távozásával és a brit banki engedély megszerzésével küzdött, azonban a vállalat nem adta fel azt az ambícióját, hogy globális szuperalkalmazássá váljon. Európában ugyanakkor a Revolut az egyetlen olyan neobank, amely közel áll ennek eléréséhez. Világszerte több mint 40 millió felhasználóval a Revolutnak sokkal több ügyfele van, mint bármely más európai neobanknak. A PYMNTS és a Paypal tavalyi felmérése szerint Ausztráliában, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban megkérdezett fogyasztók 41 százaléka növelné banki tevékenységét, ha rendelkezésre állna olyan alkalmazás, amely egyszerre ki tudná elégíteni az összes banki és fizetési igényeiket.

Az európai szuperapp státuszért folytatott harcban azonban más ágazatokból bukkanak fel a versenytársak. Ilyen kihívó például a halasztott fizetéseket (Buy Now Pay Later, BNPL) kínáló svéd Klarna, vagy a mobilitási óriás Bolt. A Klarna és a Bolt egyenként 150 millió felhasználóval rendelkezik. Ezek a vállalatok is szuperappokat akarnak létrehozni, hogy az ügyfelek minél többet használják termékeiket és szolgáltatásaikat.

Záró gondolatok

Az egyre szélesedő szolgáltatási körével és innovatív megoldásaival a Revolutnak lehet esélye arra, hogy Európa vezető szuperapplikációjává váljon. Az ilyen típusú platformok sikere azonban nem csupán a kínált szolgáltatások számától vagy sokszínűségétől függ, hanem attól is, hogy mennyire képesek megfelelni a felhasználói igények változásainak és milyen mértékben tudják biztosítani a felhasználói adatok védelmét és a pénzügyi tranzakciók biztonságát.

A Revolut eddigi fejlesztései és terjeszkedése rendkívül meggyőző, és a vállalat már most is jelentős előnyben van a szuperapp státusz eléréséhez szükséges versenyben Európában. Ennek ellenére fontos figyelemmel kísérni a piaci trendeket és a versenytársak mozgásait, hiszen a fintech terület gyorsan változik, és új innovációk vagy szabályozási kihívások jelentősen befolyásolhatják a játéktér dinamikáját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.