Hirdetés
. Hirdetés

Biztonsági megfontolások a fintech szektorban

|

A fintech innováció felforgatta a pénzügyi szektort az elmúlt években.

Hirdetés

A hagyományos, erősen szabályozott inkumbens szereplőkkel agilis, nagyobb mozgásterű startupok vették fel a versenyt. Ezek az innovatív vállalkozások gyakran a hagyományos pénzügyi rendszerekre építik saját újszerű megoldásaikat. A szabályozói megfeleléssel járó terhek egy jelentős részét így képesek átruházni az inkumbensekre.

Örökös problémák

A rendkívül gyors növekedésű, mérsékelt szabályozói korlátok között működő fintechek számára azonban még külső segítséggel is nagy kihívást jelent a megfelelő biztonság kiépítése. Az ügyfélazonosítás (például KYC), valamint a pénzmosás elleni védekezés (AML) az inkumbensek és a fintechek számára egyaránt kritikus terület. A fintech szektorban a neobankoknak és a kriptoszolgáltatóknak jelent kifejezetten nagy kihívást a pénzügyi bűncselekmények megelőzése és megakadályozása.

Hirdetés

Ne spórolj az infrastruktúrán!

A kizárólag a felhőre építkezés számos előnyt jelent a startupoknak - többek közt nagyobb fokú gyorsaságot, hatékonyságot és skálázhatóságot. A felhőszolgáltatók azonban gyakran válnak kibertámadások célpontjaivá. Kulcsfontosságú tehát a megfelelő védelemmel rendelkező szolgáltatók kiválasztása. Legyen szó nem megfelelően védett felületekről, a felhasználói fiókok eltulajdonításáról, vagy hibás konfigurációból adódó adatszivárgásról - a felkészületlen felhőszolgáltatókat több ponton is képesek támadni a kiberbűnözők.

Hamis személyazonosság

A temérdek biztonsági kérdés közül a személyazonosság-lopást érdemes még kiemelni. Az illegális piacokon hamis igazolványok, feltört adatbázisok és lehallgatott azonosító kódok is vásárolhatók. A bűnözők így kedvükre válogathatnak a széles kínálatból. Ennek kárát minden szektorban érezni lehet: a fintech szereplőket is jelentős veszteségek érték már az ilyen visszaélések miatt. Tovább bonyolítja az ügyfelek azonosítását a deepfake-jelenség is. A deepfake megoldásokat használó bűnözők jellemzően valós személyekről készítenek hamis képeket és videókat különböző technológiai megoldások segítségével.

Biztonság vagy ügyfélélmény - muszáj választani?

Az adekvát biztonsági megoldások elengedhetetlenek a sikerhez. Ezzel szemben a fintech szektorban gyakran merül fel a kérdés: megengedhetik maguknak a startupok, hogy a fejlett ügyfélélmény kárára menjen a megfelelő védekezés? A fintech vállalkozások egyik legnagyobb előnye az egyszerűen használható, kényelmes szolgáltatás nyújtása. Ennek csorbulása jelentős versenyhátrányokkal járhat. A lassú és körülményes onboarding, vagy a folyamatos ellenőrzések a potenciális ügyfélbázis jelentős részét tántoríthatják el egyes szolgáltatások igénybevételétől.

Biometrikus szolgáltatások

A biztonság és az ügyfélélmény közötti egyensúly kapcsán muszáj megemlíteni a biometrikus, azaz egyedi biológiai jegyek alapján történő szolgáltatásokat. Általánosságban elmondható, hogy a pénzügyi innovációt serkentő startupok elsősorban nem a biztonsági megoldások terén alkotnak maradandót. A biometrikus megoldások viszont éppen olyan területet jelentenek, amelyre büszke lehet a fintech szektor. Az egyedi biológiai jegyek - arc, tenyér, ujjlenyomat - felhasználása a magas biztonságot és kényelmet együtt biztosító szolgáltatások kialakítását teszi lehetővé.

Hol tartunk gyakorlatban?

A TSB, egy brit inkumbens bank például arcfelismerő technológia segítségével rövidítette átlagos számlanyitási folyamatait 49 percről 22-re. A pénzügyi szolgáltatások felé egyre határozottabban nyitó Amazon tenyérlenyomat alapján tesz lehetővé a fizetést egyes áruházakban az Egyesült Államokban. A Rocket, egy svéd neobank pedig idén jelentette be ujjlenyomathoz kötött bankkártyájának érkezését. A kártya bármilyen fizetési terminálon használható. Megbízhatóságát a Visa és a Mastercard is igazolta már.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban foglalkozunk biometrikus fintech fejleményekkel is, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

A Fintech Világa rádióműsor 'Kvantumtitkosítás' című adása >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.